Haarlem ruimte voor initiatief en innovatie

Wil jij een bijdrage leveren aan een maatschappelijk betrokken, betrouwbare en professionele organisatie? Kom werken bij Haarlem! De organisatie kent verschillende rollen. Die van betrouwbare dienstverlener, professioneel opdrachtgever, deskundig regisseur en maatschappelijk bewuste werkgever. Om die rollen goed te kunnen vervullen, ontwikkelt de gemeente zich continu en geeft ruimte aan initiatief en innovatie. Werken voor Haarlem betekent ook werken voor 2 besturen: Haarlem en Zandvoort. We werken gebiedsgericht, met partners binnen en buiten de stad en in steeds wisselende netwerken. Stap binnen in een flexibele organisatie waar jij jouw talenten kan ontdekken, onderzoeken en ontwikkelen.

Vacatures en Stages

Heb je lef en wil jij grenzen verleggen?
Kies dan voor het traineeship MRA!

Ben je recent afgestudeerd (hbo/wo) en op zoek naar een topstart van je carrière? Dan is dit jouw kans om te werken aan actuele en uitdagende vraagstukken van de Metropoolregio Amsterdam zoals duurzaamheid, slimmer en innovatief werken, verkeer en vervoer en bestuursadvisering. Op 6 januari 2020 starten 20 getalenteerde nieuwe MRA trainees. Zorg dat jij er één van bent! Je kunt tot en met 23 september 12.00 uur solliciteren. Gemeente Haarlem biedt samen met Gemeente Almere, Gemeente Amsterdam, Gemeente Zaanstad, OVER-gemeenten, Provincie Noord-Holland, MRA Bureau en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de traineeplaatsen aan.

Solliciteer nu op één van de Haarlemse opdrachten

Ga naar traineepoolmra.nl voor meer informatie én meld jezelf aan voor onze inhousedagen.

Abonnement op vacaturenieuws

Vind je onze organisatie een uitdaging, maar staat jouw droombaan er niet bij? Neem dan een abonnement op het vacaturenieuws. Vul je gegevens in en geef aan in welke functietypes je geïnteresseerd bent. Je ontvangt dan de voor jou relevante vacatures in je mailbox. Wanneer je dit niet aangeeft, ontvang je alle vacatures.

Veelgestelde vragen over vacatures

Waarom werken bij Haarlem?

Werken bij Haarlem betekent werken voor een veelzijdige leefbare stad met een innovatief klimaat en een sterke spilfunctie in de regio.
De gemeente Haarlem heeft te maken met onderwerpen die maatschappelijk van groot belang zijn en het leven, wonen en werken van vele mensen beïnvloeden.
Als ambtenaar heb je op verschillende manieren de mogelijkheid om de producten en diensten voor de stad en haar burgers zelf te sturen. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld de infrastructuur, werkgelegenheid of het onderwijs, maar ook aan bijvoorbeeld het sociale klimaat in de stad.
Werken bij Haarlem is daardoor boeiend en uitdagend.
 
Kan ik mij verder ontwikkelen bij Haarlem?

Om jouw vaardigheden en kennis zo optimaal mogelijk voor de organisatie te benutten, vinden we ontwikkeling van jezelf en je loopbaan erg belangrijk. Loopbaanontwikkeling en scholing is onderdeel van ons personeelsbeleid.
We willen dat onze medewerkers gedurende hun loopbaan bij de gemeente intern doorgroeien. Deze groei kan zowel horizontaal als verticaal zijn. Onze medewerkers moeten daarvoor getraind en toegerust zijn. Daarin biedt Haarlem verschillende mogelijkheden om je vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen door middel van scholing en training.
Bijvoorbeeld via het eigen TOM (Talent, Ontwikkeling en Mobiliteit | voor opleidingen, coaching, werkstage, vacatures en persoonlijke ontwikkeling) of door middel van gerichte vakcursussen.
 
Wat zijn de arbeidsvoorwaarden bij Haarlem?

Haarlem biedt een goed salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Zo is het mogelijk om in deeltijd te werken, hanteren wij flexibele werktijden en verschillende verlofmogelijkheden. Er wordt een financiële tegemoetkoming verstrekt voor  het ouderschapsverlof en reiskosten openbaar vervoer. Daarnaast zijn zaken zoals pensioen goed geregeld en kan gebruik worden gemaakt van regelingen zoals het fietsplan.

Waar vind ik een vacature die bij me past?

Op onze vacaturesite staan alle openstaande vacatures in het vacatureoverzicht. Zit er momenteel geen geschikte vacature voor jou bij? Neem een abonnement op het vacaturenieuws en je ontvangt een mail wanneer een nieuwe vacature wordt geplaatst binnen je interessegebied.
 
Hoe kan ik bij Haarlem solliciteren?

Door het invullen van het sollicitatieformulier bij een vacature, kun je direct online solliciteren. Vergeet niet je CV en motivatiebrief bij het formulier toe te voegen! Je ontvangt dan een ontvangstbevestiging. Wij nemen vervolgens op korte termijn contact met je op.

Stageplaats

Voor verschillende werkvelden bestaat de mogelijkheid om stage te lopen bij 1 van de gemeentelijke afdelingen. Haarlem biedt stageplaatsen voor studenten in diverse studierichtingen. Er zijn plaatsen op zowel MBO-, HBO- als WO-niveau. Het kan gaan om een eerste kennismaking met werken bij de overheid, maar ook om een stage met een specifieke opdracht of een afstudeerstage.
Voor meer informatie kun je mailen naar stagebureau@haarlem.nl.

Veelgestelde vragen over stage

Waarom stage bij Haarlem?

Werken bij Haarlem betekent werken voor een veelzijdige leefbare stad met een innovatief klimaat en een sterke spilfunctie in de regio.
De gemeente Haarlem heeft te maken met onderwerpen die maatschappelijk van groot belang zijn en het leven, wonen en werken van vele mensen beïnvloeden.
Als ambtenaar heb je op verschillende manieren de mogelijkheid om de producten en diensten voor de stad en haar inwoners zelf te sturen. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld de infrastructuur, werkgelegenheid of het onderwijs, maar ook aan bijvoorbeeld het sociale klimaat in de stad.
Werken bij Haarlem is daardoor boeiend en uitdagend. 

Welke stages biedt de gemeente Haarlem?

De gemeente Haarlem biedt stages op verschillende niveaus aan. Zowel op MBO-, HBO- als WO-niveau. Om iedere student een goed aansluitende stage aan te kunnen bieden verschillen ook de vormen van de stages.

 • Snuffelstage: kom een kijkje nemen binnen de gemeente
 • Meeloopstage: leer de werkzaamheden kennen
 • Meewerkstage: pas je opgedane kennis toe
 • Afstudeerstage: rond je opleiding af met een onderzoek
 • Werkervaringsplek: hierbij kun je als werkzoekende werkervaring opdoen of in stand houden.
 • Wij bieden geen BBL-leerwerkplekken. 

Met welke studierichting kun je bij Haarlem stage lopen?

Wij hebben interessante stageplaatsen binnen verschillende studierichtingen, zoals:

 • Communicatie, journalistiek, grafische vorming
 • Bedrijfskunde, bestuurskunde
 • Beleid en management
 • Informatie technologie
 • HRM
 • Rechten (staatsrecht, bestuursrecht)
 • SJD, MWD
 • Secretarieel/administratief
 • Planologie, verkeerskunde, vastgoed.

Staat jouw opleiding er niet tussen? Neem dan contact op met het Stagebureau (stagebureau@haarlem.nl) om te vragen of er toch mogelijkheden zijn.

Wat is de stagevergoeding?

De hoogte van stagevergoeding is afhankelijk van het type stage, je opleidingsniveau en hoeveel uur je stage loopt in de week. De stagevergoeding bedraagt minimaal € 210 tot maximaal € 410 bruto per maand. Dit bedrag is gebaseerd op een werkweek van 36 uur.

Informatie voor stagebegeleiders

Wil jij als opleidingscoördinator meer informatie over de stages bij de gemeente Haarlem? Bijvoorbeeld over erkenningen, soorten stages of het aantal plaatsen?
Stuur dan een e-mail naar stagebureau@haarlem.nl met de volgende gegevens:

 • Onderwijsinstelling
 • Opleidingsniveau(s)
 • Naam
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer
 • Verzoek / vraag 

Let op, dit is uitsluitend bedoeld voor opleidingscoördinatoren en docenten.

Over de organisatie

Bij de gemeente werken ongeveer 1350 ambtenaren, die zijn verdeeld over 24 afdelingen met elk een eigen afdelingsmanager. De organisatie werkt voor het Haarlemse en Zandvoortse bestuur. Aan het hoofd van de gemeentelijke organisatie staat de gemeentesecretaris/algemeen directeur die samen met 3 andere directeuren de directie vormt. De gemeente werkt toe naar een flexibele netwerkorganisatie; bij grotere vraagstukken kijken we over de afdelings- en organisatiegrenzen heen. We werken gebiedsgericht, met partners binnen en buiten de stad en in steeds wisselende netwerken.

De gemeenteraad heeft een kleine, eigen ambtelijke ondersteuning, de raadsgriffie.
De griffie is de directe ondersteuning en tevens adviseur van de raad en de raadscommissies. Haarlem en Zandvoort hebben allebei een eigen griffie.
Meer weten over de griffie? Zie Griffie Haarlem en Griffie Zandvoort.

Overzicht afdelingen

Bedrijven
Beheer en Beleid Openbare Ruimte
Bestuur en Communicatie
Concerncontrol
Data, Informatie en Analyse
Economie, Cultuur, Duurzaamheid en Wonen
Facilitaire Zaken
Financiën
HRM
Informatievoorziening
Interne Dienstverlening
Jeugd, Onderwijs en Sport
Juridische Zaken
Klantcontactcentrum
Maatschappelijke Ondersteuning
Managementondersteuning
Omgevingsbeleid
Programma’s en Gebieden
Project- en Contractmanagement
Schulden Minima en Sociale Recherche
Vastgoed
Veiligheid en Handhaving
Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Werk en Inkomen

Samenstelling directie

Dhr. J. Scholten
Gemeentesecretaris/algemeen directeur
E-mail: directiesecretariaat@haarlem.nl
Telefoon: 023 511 3075 (directiesecretariaat)
Portefeuille: Bestuur en Communicatie, HRM, Programma- en Gebiedsmanagement,
Concerncontrol, Juridische Zaken
Nevenactiviteiten / nevenfuncties: geen.

Mw. drs. N. Hagedoorn
Directielid
E-mail: directiesecretariaat@haarlem.nl
Telefoon: 023 511 3075 (directiesecretariaat)
Portefeuille: Maatschappelijke Ondersteuning, Werk en Inkomen, Veiligheid en Handhaving,
Schulden Minima en Sociale Recherche, Financiën, Facilitaire Zaken
Nevenactiviteiten: voorzitter bij de Stichting Hollands Boegbeeld: 2014-heden.

Dhr. drs. A. van Noort
Directielid
E-mail: directiesecretariaat@haarlem.nl
Telefoon: 023 511 3075 (directiesecretariaat)
Portefeuille: Omgevingsbeleid, Vergunningen Toezicht en Handhaving, Informatievoorziening,
Data, Informatie en Analyse, Klantencontactcentrum, Bedrijven, Vastgoed
Nevenactiviteiten: secretaris van de tennisclub LTC Bloemendaal en bestuurslid bij de Stichting Inlichtingenbureau te Utrecht.

Mw. mr. M. Patist-Verheij
Directielid
E-mail: directiesecretariaat@haarlem.nl
Portefeuille: Project- en Contractmanagement, Economie Cultuur Duurzaamheid en Wonen,
Jeugd Onderwijs en Sport, Management Ondersteuning, Interne Dienstverlening
Nevenactiviteiten: lid van de raad van toezicht van het RPC Noord Holland: 2017-heden.

Foto v.l.n.r. J. Scholten, N. Hagedoorn, A. van Noort en M. Patist-Verheij.