Soorten grondwaterproblemen
- Water dat blijft staan in uw tuin of poort
- Optrekkend vocht in muren
- Schimmel of aantasting van vloerhout
- Een vochtig klimaat in de woning
- Water in de kruipruimte of kelders
- Aantasting van uw houten fundering
- Verdroogde beplanting in uw tuin
Voorkomen van grondwaterproblemen
- Zorg ervoor dat water kan wegzakken in de ondergrond. Bijvoorbeeld door tuinbestrating te vervangen door planten en gras.
- Met de aanleg van een infiltratievoorziening in uw tuin houdt u het water vast in de ondergrond. Bijvoorbeeld met een grindkoffer. Dit is meestal een kuil met een filterdoek gevuld met grind.
- Door de grond met regelmaat open te ploegen, voorkomt u dat regenwater blijft staan.
- Ventileer uw kelders, kruipruimte en woning goed
- Vul uw kruipruimte op met een laag schelpen of polystyreenchips (een isolatiemateriaal dat vocht doorlaat)
- Maak uw kelder of (binnen)muren waterdicht
- Maak de begane grondvloer water en/of dampdicht
Bij een structureel hoge grondwaterstand is herstel of aanleg van drainage rond de woning soms een oplossing. Het drainagewater wordt dan bij voorkeur afgevoerd naar het oppervlaktewater. Herstel of aanleg van drainage is duur.
Verantwoordelijkheid gemeente
De gemeente moet zich samen met het Waterschap inzetten om grote schommelingen in de grondwaterstanden in de openbare ruimte te voorkomen. Er zijn door heel Haarlem peilbuizen geplaatst. Iedere 2 weken wordt het waterpeil in de buizen gemeten. Stijgt de grondwaterstand sterk dan wordt er onderhoud aan de drainage gedaan. Voorbeelden van onderhoud zijn het reinigen van de drainage en het vervangen van defecte pompen.
Verantwoordelijkheid huiseigenaar
Als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van hemel- en grondwater op uw terrein. En u zorgt bijvoorbeeld ervoor dat uw vloeren en eventueel kelder vochtdicht zijn. Zodat uw huis in goede staat blijft.
Heeft u vragen over grondwater? U kunt terecht bij gemeente Haarlem via tel 14 023 of u doet een melding. In dit online meldformulier kiest u bij Wat is het onderwerp van uw melding? voor Meer. Daarna volgt een overzicht met Water, riolering, bruggen en oevers.
Voor meer informatie over funderingen kunt u terecht bij de gemeente Haarlem via funderingen@haarlem.nl. Of op het wekelijkse inloopspreekuur: iedere dinsdag van 16.30 tot 17.30 aan Asterstraat 1. Vanwege het coronavirus gaan de inloopspreekuren voorlopig niet door.