Verhuizing naar het buitenland

Vertrekt u voor minimaal 8 maanden naar het buitenland? Schrijf u dan uit bij de gemeente Haarlem. Doe dit niet eerder dan 5 dagen voor de dag van vertrek naar het buitenland. De gemeente past uw gegevens dan aan.

Blijven er een of meerdere personen achter op uw woonadres? Dan komt u met iedereen die vertrekt naar het buitenland persoonlijk aan de balie.  De meeverhuizende minderjarige kinderen moeten ook meekomen.
Verhuist een van de ouders met de kinderen naar het buitenland? Dan moet de achterblijvende ouder meekomen. De achterblijvende ouder moet aan de balie schriftelijk toestemming geven voor de uitschrijving van de kinderen naar het buitenland.

U kunt uw verhuizing naar het buitenland ook al doorgeven als u nog niet precies weet op welk adres u gaat wonen.

Blijft er niemand achter op uw woonadres, dan kunt u de verhuizing ook schriftelijk doorgeven.

Wie kan de verhuizing doorgeven

Als alle personen van het adres naar het buitenland vertrekken kunt u de verhuizing schriftelijk of persoonlijk in de publiekshal doorgeven.

U kunt de verhuizing doorgeven voor de volgende personen:

  • samenwonende echtgenoten of geregistreerd partners: voor elkaar
  • ouder, voogd of verzorger: voor hun kinderen jonger dan 16 jaar
  • kinderen ouder dan 16 jaar: voor hun inwonende ouders
  • de curator: voor een persoon die onder curatele is gesteld

Vertrekken niet alle bewoners van een adres naar het buitenland dan komt u met iedereen die meeverhuist naar de publiekshal om de verhuizing door te geven. Een schriftelijke verhuisaangifte is in dat geval niet mogelijk.

Voor iemand die onder curatele is gesteld moet de curator de verhuizing doorgeven.

Schriftelijk of in de publiekshal adreswijziging doorgeven

In de publiekshal

U kunt ook in de publiekshal een verhuizing doorgeven. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen. Blijven er een of meer personen achter op uw woonadres? Dan komt u met iedereen die meeverhuist persoonlijk naar de publiekshal om de verhuizing door te geven. Ook minderjarige kinderen moeten meekomen.
Blijft er niemand achter op uw woonadres, dan kunt u de verhuizing ook schriftelijk doorgeven.

Maak direct online uw afspraak

Schriftelijk

Stuur een ondertekende brief en een kopie van uw geldige identiteitsbewijs naar:

Gemeente Haarlem
Afdeling Klantcontactcentrum
Postbus 511
2003 PB  Haarlem

Neem de volgende gegevens op in uw brief:

  • De datum van vertrek
  • Het land van bestemming
  • Wanneer mogelijk het adres in het buitenland
  • Contactgegevens zoals uw e-mailadres en/of telefoonnummer
  • Een handtekening

Als u ook een bewijs van uitschrijving nodig heeft, kunt u dat in uw brief aangeven. U moet dan wel het adres opgeven waar u het bewijs van uitschrijving wilt ontvangen. Het bewijs van uitschrijving is gratis.

Verhuisdatum

Als uw verhuisaangifte volledig is, bent u de eerstvolgende werkdag uitgeschreven. Ligt de verhuisdatum in de toekomst, dan wordt u uitgeschreven op de door u opgegeven verhuisdatum.

De aangifte moet gebeuren op de dag van vertrek of hooguit 5 dagen daarvoor. U wordt dan uitgeschreven van uw adres.

Verklaring van voorgenomen vertrek

Een verklaring van voorgenomen vertrek heeft u nodig voor bijvoorbeeld de douane, zoals voor het inklaren en uitklaren van goederen. U komt hiervoor persoonlijk naar de publiekshal.

Bewijs van uitschrijving

Op een bewijs van uitschrijving staan uw persoonsgegevens en de datum van uw verhuizing naar het buitenland. Met een bewijs van uitschrijving toont u aan dat u uit Nederland bent uitgeschreven. Voor een vestiging op Aruba, CuraƧao, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is een bewijs van uitschrijving verplicht. Dit bewijs heeft u daar nodig bij de inschrijving.

Wanneer u zich uitschrijft en een volledig adres opgeeft, stuurt de gemeente u standaard een bewijs van uitschrijving. Het bewijs van uitschrijving is ook aan te vragen bij een RNI-gemeente. RNI is de afkorting voor Registratie Niet-Ingezetenen. De RNI-gemeenten zijn Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo en Zwolle. 

Lees meer over de registratie niet-ingezetenen op Rijksoverheid.nl.