Verhuizing naar Haarlem vanuit het buitenland

Wilt u zich vanuit het buitenland in Haarlem vestigen? En verblijft u gedurende een half jaar langer dan 4 maanden in Nederland? Dan moet u zich inschrijven bij de gemeente waar u woont. Dit doet u binnen 5 dagen na uw verhuizing naar Nederland. U moet dit ook doen als u eerder in Nederland ingeschreven heeft gestaan. Voor de inschrijving komt u persoonlijk langs in de publiekshal en neemt u alle gevraagde documenten mee. De gemeente werkt vanaf 11.00 uur alleen op afspraak. U maakt een afspraak via het telefoonnummer 14 023. Tot 11.00 uur kunt u zonder afspraak terecht in de publiekshal. Als u geen afspraak maakt, houdt u dan rekening met wachttijden. Vul het formulier vestiging of het formulier hervestiging van tevoren in.

Regel uw hervestiging Heeft u al eerder in Nederland ingeschreven gestaan? Dan vult u het formulier Hervestiging in.

Regel uw vestiging vanuit het buitenland Heeft u niet eerder in Nederland ingeschreven gestaan? Dan gebruikt u het formulier Vestiging vanuit het buitenland.

Voorwaarden

Eerder ingeschreven in de BRP

U kunt worden ingeschreven als:

  • u in het komende half jaar minstens 4 maanden in Nederland blijft
  • uw identiteit kan worden vastgesteld
  • u een woonadres heeft.

Niet eerder ingeschreven in de BRP

U kunt worden ingeschreven als:

  • u de Nederlandse nationaliteit bezit, of een andere EU-nationaliteit of als u vreemdeling bent en een verblijfsvergunning heeft voor bepaalde of onbepaalde tijd
  • u in het komende half jaar minstens 4 maanden in Nederland blijft
  • uw identiteit kan worden vastgesteld
  • u een woonadres heeft

Meenemen

U moet altijd het volgende meenemen:

  • een ingevuld formulier Hervestiging of een ingevuld formulier Vestiging vanuit het buitenlandeen geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart, verblijfsvergunning)
  • Heeft u niet de Nederlandse of een andere EU-nationaliteit? Dan neemt u uw geldig verblijfsdocument mee.
  • Heeft u een huurwoning? Neem dan uw originele huurcontract met een kopie van het legitimatiebewijs van de eigenaar mee.
  • Heeft u een koopwoning? Neem dan het koopcontract mee.
  • Woont u bij iemand in? Neem dan een schriftelijke verklaring van inwoning van de hoofdbewoner en een kopie van zijn of haar legitimatiebewijs mee.
  • Vestigt u zich vanuit Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius of Aruba? Dan moet u ook een uitschrijvingsbewijs laten zien.

Formulier Verklaring van inwoning

De volgende originele documenten kunt u, als zij nog niet in uw bezit zijn, later tonen:

  • een geboorteakte
  • als dit van toepassing is: een huwelijksakte
  • als dit van toepassing is: een echtscheidings- of overlijdensakte van de echtgenoot of echtgenote
  • als dit van toepassing is: (een) geboorteakte(n) van uw kind(eren)
  •  als dit van toepassing is: (een) adoptie- of erkenningsakte(n) van uw kind(eren)

Deze akten moeten gelegaliseerd zijn. De gemeente moet namelijk de echtheid van de akten kunnen vaststellen. Van akten die niet zijn opgesteld in de Nederlandse, Engelse, Franse of Duitse taal vragen wij een officiële vertaling. 

Legalisatie van documenten (Rijksoverheid.nl)

Information in English

When you arrive from abroad, you have to register yourself and your family, if applicable, in the population register.
Adults and minors need to register in person at the town-hall, Zijlvest 39. Call 14 023 to make an appointment. Without an appointment you can register yourself from Monday till Friday between 9.00-12.00 o’clock.

You have to bring the following mandatory documents:

  • your valid ID or residence permit and, if applicable, those of your child or children
  • one completely filled-in form per person. Please fill in this form in advance.
  • original birth certificate of all those to be registered (translated in English, French, German or Dutch and legalised with an apostille)
  • your lease/ rental contract, purchase agreement, written consent of main tenant with a copy of the main tenant’s ID.

You can bring the following documents, if applicable, on a later date

  • marriage certificate(s),
  • divorce decree(s)
  • death certificate(s)

These documents need to be translated and legalised or with an apostille.

Application form population register (pdf)

Written permission to take up residence (pdf)

After registering yourself you get a Citizen Service Number (BSN). You need a BSN to open a bank account and to apply for health insurance.

Read about legalisation and apostille: the Dutch Ministry of Foreign Affairs.