Trouwen

Wilt u in Haarlem trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? We helpen u graag er een onvergetelijke dag van te maken. U moet uw huwelijk of partnerschap eerst aanmelden bij de gemeente (voorheen heette dit ondertrouw). Dat regelt u online. U kunt ook meteen de datum en locatie reserveren.

Lees meer informatie over trouwen tijdens de coronacrisis in de veel gestelde vragen.

Meld uw huwelijk aan U heeft allebei voor het invullen uw eigen DigiD met sms controle nodig

Reserveer uw datum en locatie U heeft allebei voor het invullen uw eigen DigiD met sms controle nodig

Goed om te weten

 • Vanaf 1 jaar voor uw huwelijk of partnerschapsregistratie tot uiterlijk 2 weken voor die datum kunt u uw huwelijk of partnerschap melden.
 • U doet de melding bij de gemeente waar u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.
 • Als het huwelijk of het partnerschap niet binnen 1 jaar na deze melding voltrokken is, moet u opnieuw een melding doen.
 • Woont u allebei niet in Nederland? Dan moet u bij de gemeente Den Haag melding doen.

Huwelijksvermogensregels

Trouwt u of registreert u uw partnerschap en legt u geen huwelijkse voorwaarden vast? Dan geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Wat dit voor u betekent leest u op Rijksoverheid.nl.

Trouwlocaties en foto's

De gemeente heeft 3 eigen trouwlocaties.

 • Gravenzaal
 • Librije
 • Huwelijkskamer in de publiekshal

De Gravenzaal en Librije bevinden zich in het stadhuis, Grote Markt 2. Ze zijn het hele jaar van maandag tot en met vrijdag beschikbaar. In de maanden mei tot en met september zijn deze locaties ook op zaterdag geopend.

Aantal personen bij huwelijk 

 • Huwelijken in de Gravenzaal zijn met maximaal 65 personen. Dit is exclusief bruidspaar, ambtenaar en bode.
 • Huwelijken in de Librije zijn met maximaal 20 personen. Dit is exclusief bruidspaar, ambtenaar en bode.

In de huwelijkskamer kunt u gratis trouwen of een partnerschap registreren op dinsdagochtend om 9.15 of om 9.30 uur. De huwelijkskamer bevindt zich op de 2e etage van de publiekshal aan de Zijlvest 39. 

Bekijk de foto's van deze trouwlocaties

Een eigen locatie kiezen

Met het keuzepakket kunt u zelf uw trouwlocatie kiezen. De gemeente moet deze locatie wel goedkeuren. U leest meer over het keuzepakket op deze pagina onder Pakketten.

Pakketten

Nulpakket: gratis trouwen

Gratis trouwen of een partnerschap registreren kan op dinsdagochtend om 9.15 of om 9.30 uur. De voltrekking is in de huwelijks- en ondertrouwkamer van de publiekshal aan de Zijlvest 39. De huwelijks- en ondertrouwkamer bevindt zich op de 2e etage. De voltrekking is sober maar stijlvol. Er is geen toespraak en er is alleen plaats voor u en de getuigen. Voor de trouwzaal hoeft u niet te betalen. De huwelijksvoltrekking duurt maximaal 10 minuten. Voor deze voltrekkingen geldt een wachtlijst.

Basispakket: trouwen in de Librije

Maandag tot en met woensdag kunt u tegen beperkte kosten trouwen of een partnerschap registreren in de Librije van het stadhuis. Er wordt geen toespraak gehouden. Er is beperkt ruimte voor familie en kennissen om het huwelijk bij te wonen. De voltrekking duurt maximaal 10 minuten.

All-in pakket

Op diverse locaties is het mogelijk een geheel verzorgd huwelijk of partnerschap te laten voltrekken, ook op zaterdag. De ceremonie is persoonlijk, met ruimte voor eigen inbreng. Afhankelijk van de locatie is er genoeg ruimte voor familie en kennissen om het huwelijk bij te wonen. De voltrekking duurt maximaal 40 minuten.

Keuzepakket: eigen locatie kiezen

Met het keuzepakket kunt u zelf uw trouwlocatie kiezen. De gemeente moet deze locatie wel goedkeuren. 

Houd u bij het keuzepakket rekening met:

 • De locatie moet in de gemeente Haarlem liggen
 • De locatie voldoet aan eisen van onder andere brandveiligheid, waardigheid, toegankelijkheid en openbaarheid
 • Het kan zijn dat u een vergunning voor de locatie nodig heeft, zoals een evenementenvergunning of een brandveiligheidsvergunning. Deze vergunningen moet u zelf aanvragen
 • Tijdens de ceremonie van het burgerlijk huwelijk mogen er geen (alcoholische) dranken worden geschonken en genuttigd
 • De trouwlocatie brengt de kosten voor de huur van de locatie rechtstreeks bij u in rekening
 • Met de trouwambtenaar bespreekt u hoe de huwelijksplechtigheid eruit ziet.

Wacht niet te lang met het indienen van uw verzoek voor de trouwlocatie van uw keuze. Het regelen van een eigen locatie kan veel tijd kosten. Als u vergunningen nodig heeft, vraagt het nog meer tijd. Informeer naar de afhandelingstermijn van de vergunningen. Zo kunt u ruim van tevoren alles regelen.

Verzoek locatie eigen keuze indienen

U levert uw verzoek om een eigen trouwlocatie samen met kopieën van uw legitimatiebewijzen in bij het huwelijksloket. Of u uploadt met de online huwelijksplanner het formulier, als onderdeel van uw reservering. De gemeente laat u, en de locatie, zo snel mogelijk weten of de locatie is goedgekeurd.

Verzoek keuzelocatie (pdf)

Voorkom onnodige kosten

Maak de reservering van uw gekozen locatie pas definitief nadat de gemeente toestemming heeft gegeven. Anders moet u misschien de cateraar of de bestelde uitnodigingen afzeggen. 

Met minimuminkomen gratis trouwen in stadhuis

Heeft u een inkomen op of onder het minimumniveau en wilt u graag trouwen in de Librije of Gravenzaal van het stadhuis? In deze zalen kunt u op dinsdag (niet op feestdagen) tijdens kantooruren kosteloos trouwen of uw partnerschap laten registreren.

 • u allebei een eigen HaarlemPas heeft
 • een van beiden minimaal 6 maanden in Haarlem staat ingeschreven.

Kosten

Pakket Locatie Kosten Zaterdag
Nulpakket* Huwelijkskamer € 0 n.v.t
Basispakket** Librije € 303 n.v.t
All-in pakket Gravenzaal € 866 € 1.103
All-in pakket Librije € 598 € 866


* Het Nulpakket is alleen mogelijk op dinsdag om 9.15 of 9.30 uur.
** Het Basispakket is alleen mogelijk maandag tot en met woensdag.

Keuzepakket

De zelfgekozen locatie is goedgekeurd door de gemeente. De kosten bedragen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur € 660. Buiten deze tijden en op zaterdag betaalt u € 732.

Overige kosten

Gemeentegetuige € 24,60 per getuige
Trouw-/partnerboekje met leren omslag of duplicaat € 39,90
Ook zijn er kosten verbonden aan de stukken die u moet inleveren.

Aan bovenstaande prijzen kunnen geen rechten worden ontleend. De prijzen zijn vermeld onder voorbehoud van (type)fouten en prijswijzigingen. (Tarieven 2020)

Uw huwelijk of partnerschap melden in de publiekshal

Alleen op afspraak

De gemeente werkt vanaf 18 maart voorlopig alleen op afspraak. 

Lees meer in het nieuwsbericht over de aangepaste dienstverlening

Via het telefoonnummer 14 023 maakt u een afspraak.
Een medewerker van het huwelijksloket bespreekt met u de voorwaarden en welke documenten u mee moet nemen naar de afspraak. Wij hebben in ieder geval de volgende gegevens en documenten nodig:

 • Geldig legitimatiebewijs van u en uw partner (paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning). Een rijbewijs voldoet niet.
 • Formulieren melding huwelijk of geregistreerd partnerschap.
 • Een overzicht van uw huwelijksgetuigen. Van alle getuigen vermeldt u de namen, hun geboortegegevens en adres. U heeft ook een kopie van hun paspoort of identiteitskaart nodig. Lees meer onder het kopje Getuigen uiterlijk 6  weken van tevoren doorgeven.

Bij de reservering betaalt u meteen de kosten van de trouwlocatie. 

Formulieren melding voorgenomen huwelijk

U gebruikt het formulier Melding voorgenomen huwelijk en geregistreerd partnerschap als u en uw aanstaande de Nederlandse nationaliteit of een andere EU-nationaliteit bezitten of als u beiden vreemdeling bent en een verblijfsvergunning heeft voor bepaalde of onbepaalde tijd. U vult dit formulier allebei in. In het formulier kunt u meteen uw huwelijksgetuigen opgeven. 

Melding formulier voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap (pdf)

Algemene voorwaarden bij reservering huwelijk of partnerschap

U zegt uw reservering af

Zegt u langer dan 1 maand van tevoren uw gereserveerde trouwdag af? Dan krijgt u een deel van de kosten terug. Als u minder dan 1 maand van tevoren afzegt, krijgt u geen geld terug.

Aantal maanden voor reservering U krijgt terug
Tussen 1 en 6 maanden 25% van de kosten
Tussen 6 en 12 maanden 50% van de kosten
12 maanden en langer 75% van de kosten

Wij betalen het geld alleen terug als wij van u een brief of e-mail hebben ontvangen waarin u de reservering wijzigt. U geeft uw IBAN nummer op en u stuurt een kopie van uw bankpas mee. De datum waarop wij uw afzegging ontvangen, bepaalt of en hoeveel geld u terugkrijgt.

U wijzigt uw reservering

 • Wijzigt u 4 weken voor de gereserveerde datum uw trouwdatum en/of trouwlocatie? Dan krijgt u geen geld terug. Voor de nieuwe reservering betaalt u de volledige kosten.
 • Als u de reservering eerder wijzigt naar een goedkopere locatie of dag, dan kunnen wij het verschil in kosten met u verrekenen. Wij betalen het geld alleen terug als wij van u een brief of e-mail hebben ontvangen waarin u de reservering afzegt. U geeft uw IBAN nummer op en u stuurt een kopie van uw bankpas mee. De datum waarop wij uw wijziging ontvangen, bepaalt of en hoeveel geld u terugkrijgt.

De gemeente laat uw reservering vervallen

 • Als u de gevraagde informatie en documenten niet levert en de ambtenaar van de burgerlijke stand kan u hierdoor niet trouwen dan gelden de regels onder punt 1.
 • De trouwambtenaar kan u om aanvullende documenten vragen om vast te kunnen stellen of u of uw partner mag trouwen. Als de trouwambtenaar vaststelt dat er bezwaren zijn waardoor uw huwelijk niet door kan gaan, dan gelden de regels onder punt 1.

De gemeente wijzigt uw gereserveerde locatie

 • Bij uitzonderlijke omstandigheden wijst de gemeente een andere trouwruimte aan dan in het contract is afgesproken.

Voorwaarden locatie

 • Er mag niet met rijst, confetti, bloemblaadjes etc. worden gestrooid. U bent er verantwoordelijk voor dat u en uw gasten zich aan deze regel houden.
 • Het oplaten van ballonnen is niet toegestaan.
 • Als u of uw gasten schade veroorzaken aan de trouwzaal of de omgeving brengen wij de kosten bij u in rekening.
 • Voor de veiligheid is er een maximaal aantal personen dat tegelijkertijd aanwezig mag zijn:
Locatie Maximaal aantal personen Aantal zitplaatsen
Gravenzaal 140 50
Librije 75 30

Getuigen uiterlijk 6 weken van tevoren doorgeven

Tot uiterlijk 6 weken voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u uw getuigen opgeven. Van alle getuigen is een kopie van hun paspoort of identiteitskaart nodig.

U kunt minimaal 2 en maximaal 4 getuigen kiezen. De gemeente kan ook de getuigen voor u verzorgen, hieraan zijn kosten verbonden.

U kunt uw getuigen online doorgeven als u en partner allebei een DigiD inlog hebben met een extra controle via sms.

Regel online uw getuigen

U kunt uw getuigenopgave ook inleveren in de publiekshal

Getuigenopgave (pdf)

Benodigde buitenlandse documenten op tijd aanvragen

Bent u in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heeft u in het buitenland gewoond? Dan heeft u soms documenten uit dat land nodig. Deze documenten moeten soms voorzien worden van een legalisatie. De medewerkers van het huwelijksloket kunnen u informeren welke documenten u nodig heeft.

Legalisatie documenten op Rijksoverheid.nl