Trouwen in het buitenland

Wilt u in het buitenland trouwen? Dan heeft u misschien een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Vraag dit na bij de autoriteiten in het land waar u wilt trouwen. De verklaring voor huwelijksbevoegdheid vraagt u persoonlijk aan in de publiekshal. Als u een afspraak maakt, informeert de medewerker huwelijkszaken welke documenten u nodig heeft om de verklaring aan te vragen.
Vraag goed na bij de buitenlandse instantie die uw huwelijk sluit welke documenten zij van u nodig hebben.

Voorwaarden

U kunt in Haarlem een verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen als:

  • u de Nederlandse nationaliteit heeft
  • u in Haarlem staat ingeschreven of Haarlem uw laatste woonplaats was voordat u naar het buitenland vertrok.

Meenemen

  • Geldig legitimatiebewijs van u en uw partner (paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning). Een rijbewijs voldoet niet.
  • Bent u in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heeft u in het buitenland gewoond? Dan heeft u misschien documenten uit dat land nodig. Deze documenten moeten soms voorzien worden van een legalisatie. Zijn deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans opgesteld? Dan moet u de documenten laten vertalen door een beëdigd vertaler. De medewerkers van het huwelijksloket kunnen u informeren welke documenten u nodig heeft.
  • Staat u in het buitenland ingeschreven? Dan heeft u ook een bewijs van ongehuwd zijn nodig. Vraag aan de autoriteiten daar hoe u een bewijs van ongehuwd zijn aanvraagt.

Om te bepalen welke documenten nodig zijn, kunt u het beste vooraf via het publieksinfomatienummer 14 023 contact opnemen met balie huwelijkszaken.

Kosten

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid kost € 24,30.

Legalisatie buitenlandse huwelijksakte

Het huwelijk wordt in principe in Nederland ingeschreven als de huwelijksakte gelegaliseerd en vertaald is. Vraag bij de gemeente na of dit ook geldt voor het land waar u gaat trouwen.

Legalisatie documenten (Rijksoverheid.nl)

Handige link

Trouwen in het buitenland (Rijksoverheid.nl)