Trouwen in het buitenland

Wilt u in het buitenland trouwen? Dan heeft u misschien een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Dit is afhankelijk van het land waarin u trouwt. U vraagt de verklaring voor huwelijksbevoegdheid persoonlijk aan in de publiekshal. Als u een afspraak maakt, informeert de medewerker huwelijkszaken welke documenten u nodig heeft om de verklaring aan te vragen. De gemeente werkt vanaf 11.00 uur alleen op afspraak. U maakt een afspraak via het telefoonnummer 14 023. Tot 11.00 uur kunt u zonder afspraak terecht in de publiekshal. Houdt u dan wel rekening met wachttijden.
Vraag goed na bij de buitenlandse instantie die uw huwelijk sluit welke documenten zij van u nodig hebben.

Voorwaarden

U kunt in Haarlem een verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen als:

  • u de Nederlandse nationaliteit heeft
  • u in Haarlem staat ingeschreven of Haarlem uw laatste woonplaats was voordat u naar het buitenland vertrok.

Meenemen

  • een geldig legitimatiebewijs
  • alle documenten die ook worden gevraagd bij ondertrouw

Zijn deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans opgesteld? Dan moet u de documenten laten vertalen door een beëdigd vertaler.

Om te bepalen welke documenten nodig zijn, kunt u het beste vooraf via het publieksinfomatienummer 14 023 contact opnemen met balie huwelijkszaken.

Kosten

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid kost € 23,30.

Legalisatie buitenlandse huwelijksakte

Het huwelijk wordt in principe in Nederland ingeschreven als de huwelijksakte gelegaliseerd en vertaald is. Vraag bij de gemeente na of dit ook geldt voor het land waar u gaat trouwen.

Legalisatie documenten (Rijksoverheid.nl)

Handige link

Trouwen in het buitenland (Rijksoverheid.nl)