Subsidie Haarlem Aardgasvrij

In 2050 stopt Nederland met aardgas om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af. De gemeente bereidt de stad voor op een aardgasvrije toekomst. Huiseigenaren kunnen subsidie aanvragen om hun woning gasvrij te maken. De subsidie is bedoeld om u te helpen uw woning aardgasvrij te maken. De subsidie is maximaal € 3.000. De subsidie voor het verwijderen van de gasaansluiting van de woning door de netbeheerder komt bovenop de subsidie van € 3.000. Zolang er geld beschikbaar is, kunt u een aanvraag doen.

Voorwaarden

De subsidie kunt u aanvragen nadat u de gasaansluiting heeft laten verwijderen. Werkzaamheden waarvoor u subsidie kan aanvragen moeten zijn uitgevoerd en betaald tussen 1 maart en 31 december 2019.

De subsidie is alleen bedoeld voor huiseigenaren.

Wie kan de subsisdie aanvragen

De subsidie is alleen bedoeld voor huiseigenaren.
Huurders, Verenigingen van Eigenaren en bedrijfdsmatige verhuurders van woningen kunnen de subsidie niet aanvragen.

U kunt de subsidie aanvragen voor

U kunt geen subsidie aanvragen voor:

  • gasaansluitngen die tussen 1 maart en 31 december 2019 worden of zijn verwijderd
  • de werkelijke kosten van de maatregelen om een woning volledig aardgasvrij te maken. Bijvoorbeeld voor isolatie, ventilatie en verwarmen.

U kunt geen subsisdie aanvragen voor

  • Werkzaamheden die voor 1 maart 2019 zijn uitgevoerd
  • de kosten van werkzaamheden die u zelf uitvoert
  • de kosten waarvoor u al een andere subsidie hebt ontvangen.

U kunt kiezen uit deze mogelijkheden:

  • Volledige subsidie van €3000. U moet dan ook kiezen voor de subsidie voor de gasafsluiting door de netbeheerder. De subsidie voor de gasafsluiting komt bovenop de subsidie van €3000.
  • Alleen subsidie voor de kosten van de netbeheerder voor de gasafsluiting

Aanvragen Subsidie Aardgasvrij

U kunt het formulier uitprinten en invullen. Na ondertekening kunt u het formulier met de bijlagen inscannen en per e-mail versturen naar subsidiebureau@haarlem.nl. Of u stuurt het formulier met de bijlagen per post:
Gemeente Haarlem
Subsidiebureau
Postbus 511
2003PB Haarlem

Stuur het volgende mee met uw aanvraag:

  • offertes en facturen voor de werkzaamheden
  • bewijs van de netbeheerder dat de woning van het aardgas is afgesloten
  • overzicht van andere aangevraagde of ontvangen subsidies.

De gemeente wil graag bewonerservaringen en opgedane lessen met haar inwoners delen. In het formulier wordt gevraagd om medewerking voor publicaties, acties en evenementen.

Hoogte van subsidie

U kunt voor maximaal € 3.000 subsidie aanvragen. U moet dan ook kiezen voor de subsidie voor de gasafsluiting door de netbeheerder. De subsidie voor de gasafsluiting komt bovenop de subsidie van €3000. Of u kiest ervoor alleen subsidie voor de kosten van de netbeheerder voor de gasafsluiting aan te vragen.

Afhandeling van uw aanvraag

Uiterlijk binnen 6 weken krijgt u bericht of de subsidie word toegekend.

Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij

Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij vastgesteld door het college van BenW op 26 februari 2019.

Veelgestelde vragen subsidie Haarlem aardgasvrij

Waarom heeft de gemeente besloten de subsidie Haarlem Aardgasvrij beschikbaar te stellen?

De gemeente bereidt Haarlem voor op een gasvrije toekomst. De subsidie is opgesteld om een  stimulans te geven aan particuliere woningeigenaren hun woning gasvrij te maken. Ook is het doel om hiermee voorbeelden van aardgasvrije woningen te creëren om andere Haarlemmers te inspireren. Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn.

Voor wie is de subsidie?

Voor mensen met een eigen woning. De regeling richt zich op bewoners van de gemeente Haarlem met een bestaande eigen woning.

Waarom word ik gevraagd mee te werken aan publicaties, actie en evenementen?

De subsidie is bedoeld voor Haarlemmers die het voortouw nemen richting gasvrij wonen. We vragen aanvragers om mee te werken aan publicaties, acties en evenementen om gasvrij wonen te promoten. Uw pionierswerk fungeert als vliegwiel om Haarlem gasvrij te krijgen.

Hoeveel geld is er beschikbaar voor deze subsidie?

De gemeente heeft een bedrag van 500.000 euro beschikbaar gesteld om particuliere woningeigenaren te stimuleren en te ondersteunen hun woning aardgasvrij te maken

Welke maatregelen neemt de gemeente nog meer om Haarlemmers te ondersteunen in gasvrij wonen?

Met de campagne ‘Haarlem wordt steeds gasvrijer’ inspireert de gemeente bewoners hoe je je huis kunt voorbereiden op de toekomst. Met de duurzaamheidslening kunnen Haarlemmers duurzame maatregelen in huis financieren, zoals isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, groen dak en duurzame ventilatie. Ook biedt de gemeente gratis advies aan van een energiecoach over kleine maatregelen. De gemeente heeft verschillende informatieloketten. Alle informatie over de loketten staat op https://www.haarlem.nl/duurzaam-verbouwen/.

Kan ik de subsidie combineren met de duurzaamheidslening?

Ja, de subsidie Haarlem Aardgasvrij is te combineren met andere financiële regelingen zoals de duurzaamheidslening.

Kan ik de subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de warmtepomp?

Ja dat is mogelijk, u kunt het combineren. Zo kunt u bijvoorbeeld de subsidie voor een warmtepomp en de subsidie Haarlem Aardgasvrij voor isolatiemateriaal combineren. U kunt de subsidie niet tweemaal voor dezelfde maatregel aanvragen. Dus niet twee keer subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld een waterpomp.

Ik heb eerder al mijn woning afgesloten van het aardgas, kan ik met terugwerkende kracht subsidie aanvragen?

Nee, de regeling is niet van toepassing op werkzaamheden die voor 1 maart zijn uitgevoerd of betaald. De regeling geldt voor Haarlemmers die hun huis van het gas afsluiten in de periode 1 maart tot 31 december 2019. De subsidie is bedoeld om Haarlemmers te stimuleren om gasvrij te wonen en te ondersteunen in de laatste stap naar volledig aardgasvrij.

Welke maatregelen komen in aanmerking?

Voor de subsidie komen alle maatregelen in aanmerking die er aan bij dragen om de woning aardgasvrij te maken. Zoals isolatiemaatregelen, installatiewerkzaamheden, werkzaamheden aan de meterkast, zonnepanelen, inductiekookplaat, etc. Lees alle voorwaarden op haarlem.nl/subsidiegasvrij.

Wat doe ik als huurder?

Voor u kan het lastiger zijn om voor te bereiden op gasvrij wonen, omdat u minder mogelijkheden hebt om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen in huis. Maar u kunt wel kleine maatregelen nemen om gas te besparen zoals het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie. Deze maatregelen brengen verbruik én uw energierekening omlaag.

 

Kan ik als huurder aanspraak maken op deze subsidie?

Nee, de aanvrager van de subsidie is de particuliere eigenaar van een woning.

Kan ik als particuliere woningbouwvereniging aanspraak maken op deze subsidie?

Nee, de regeling is bedoeld voor de particuliere huiseigenaar.

Wanneer kan de aanvraag ingediend worden?

De aanvraag kan vanaf 1 maart tot 31 december 2019 worden aangevraagd. De regeling geldt voor werkzaamheden die vanaf 1 maart 2019 worden uitgevoerd om gasvrij te wonen.

Is er haast geboden met het indienen van de aanvraag?

Er kan € 500.000,- aan subsidie worden verstrekt. Dat is voor ongeveer 135 woningen als alle aanvragen het maximum van 3.000 euro aanvragen. In het geval de subsidiebudget bijna op is, komt er op de website hierover een bericht.

Hoe werkt de aanvraagprocedure?

U kunt uw aanvraag digitaal doen met het aanvraagformulier en sturen aan subsidie@haarlem.nl.

Ontvang je alleen subsidie als je helemaal gasvrij bent (of ook gasvrijer)?

De subsidie wordt alleen verstrekt als uw aardgasaansluiting is verwijderd door de netbeheerder tussen 1 maart en 31 december 2019.

Ben je vrij om zelf bedrijven te kiezen waarmee je de werkzaamheden laat uitvoeren (of loopt het via geselecteerde ondernemers)?

U bent vrij om eigen aannemers en/of installateurs te kiezen.

Als ik zelf ga klussen, krijg ik dan ook subsidie?

Het geld is niet beschikbaar ter compensatie van eigen kluswerkzaamheden. Als je zelf je nieuwe warmteoplossing installeert, betaal je de installatiekosten ook zelf. De subsidie is dus niet voor zelfklussers. Als u de installatiewerkzaamheden door een installatiebedrijf laat uitvoeren, worden de kosten van een nieuwe verwarmingsoplossing wel vergoed.

 

Hoe weet je of je in aanmerking komt voor de subsidie en wanneer dit wordt toegekend?

U ontvangt binnen 6 weken bericht of u in aanmerking komt voor de subsidie.

Hoeveel subsidie kan je ontvangen?

U ontvangt maximaal € 3.000,- voor de uitgevoerde maatregelen. De subsidie kan nooit meer bedragen dan de werkelijk gemaakte kosten. De kosten voor het afsluiten van het aardgas die de netbeheerder aan u berekent, worden aanvullend vergoed.

Wat zijn de voordelen om over te gaan op gasvrij wonen?

U heeft een duurzame woning. Omdat u geen gas gebruikt voor de verwarming en douchen, beperkt u de uitstoot van CO2. Het is goed voor het milieu. Bovendien moeten we met z’n allen van het aardgas af, hoe eerder hoe beter.

Is het niet verstandig om gasleidingen te laten zitten met oog op een mogelijke toekomstige rol van bijvoorbeeld waterstof?

Als uw netbeheerder de gasaansluiting verwijdert, dan betekent dat de gasmeter en de aansluitleiding uit de woning wordt verwijderd. Het betekent niet dat ook de rest van uw gasleidingen door de netbeheerder uit het huis worden verwijderd. Meer informatie over het afsluiten van uw gasaansluiting op liander.nl/consument/aansluitingen/gasaansluiting.

Wat gebeurt als we van het aardgas af zijn en er is een stroomstoring? Hoe garandeert de gemeente Haarlem dat dit niet gaat gebeuren?

De gemeente heeft geen rol in de elektriciteitsvoorziening en kan geen garantie geven dat er geen stroomstoring zal optreden in de toekomst. Een stroomstoring kunt u melden bij de netbeheerder. De netbeheerder streeft er altijd naar zo snel mogelijk storingen op te lossen. Check of er een stroomstoring bekend is. Kijk hier voor tips tijdens storingen. Bij een stroomstoring werkt een cv-ketel overigens ook niet.

Staat uw vraag er niet tussen?

Heeft u vragen, aanvullingen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar degroenemug@haarlem.nl.