Strooiroutes en gladheidbestrijding

Bij sneeuw en ijzel houdt de gemeente de wegen en straten in Haarlem begaanbaar. De volgende routes en wegen worden als eerste sneeuw- of ijsvrij gemaakt: de hoofdinvalsroutes en doorgaande wegen; de busroutes en de busbaan van R-net; de belangrijke fietsroutes langs de drukkere doorgaande wegen. Als inwoner heeft u ook een eigen verantwoordelijkheid bij gladheid. Bijvoorbeeld bij het sneeuwvrij of ijsvrij maken van de stoep voor uw woning. U kunt hiervoor bij het Milieuplein van Spaarnelanden, Ir. Lelyweg 51, gratis strooizout ophalen.

Waar strooit de gemeente

  • Autoverkeer: extra aandacht voor de hoofdinvalsroutes en de doorgaande wegen met vrijliggende en/of aanliggende fietspaden
  • openbaar vervoer: specifiek de busroutes en de busbaan van R-net
  • fietsverkeer: de belangrijke fietsroutes, vooral langs de drukkere doorgaande wegen.

Alle bruggen en alle bushaltes in Haarlem worden handmatig of machinaal behandeld. Dit geldt ook voor wegen en paden naar gemeentelijke instellingen.

Bij langdurige vorst of aanhoudende sneeuwval blijft Spaarnelanden strooien, schuiven en borstelen totdat de toestand van de wegen weer acceptabel is.

Het gladheidbestrijdingsplan vindt u op de website van Spaarnelanden.

Gratis strooizout

Bij het Milieuplein van Spaarnelanden, Ir. Lelyweg 51, haalt u gratis strooizout, zo lang de voorraad strekt. Als iedereen de stoep voor de eigen woning sneeuwvrij of ijsvrij houdt, blijven woonwijken beter begaanbaar voor voetgangers.

De gemeente doet er alles aan om de doorgaande wegen veilig te houden, maar het blijft oppassen. U moet het weer ook zelf goed in de gaten houden en voorzichtig zijn als er wordt gewaarschuwd.

Website Spaarnelanden

Melding doen bij gevaarlijke situatie

Ziet u een gevaarlijke situatie? Bel ons dan op 14 023. Is het minder spoedeisend dan kunt u uw melding ook online doorgeven. Uw melding wordt afgehandeld volgens de prioriteiten van de gladheidbestrijding:

  • autoverkeer: extra aandacht voor de hoofdinvalsroutes en de doorgaande wegen met vrijliggende en/of aanliggende fietspaden
  • openbaar vervoer: specifiek de busroutes en de busbaan van R-net
  • fietsverkeer: de belangrijke fietsroutes, vooral langs de drukkere doorgaande wegen.

Melding online doorgeven