Gemeente Haarlem heeft bepaalde gegevens van u en uw bezoekers nodig. Wij vragen alleen om gegevens die nodig zijn en wij bewaren de gegevens niet langer dan noodzakelijk.
Welke gegevens heeft de gemeente nodig?
- Gegevens van bewoner: burgerservicenummer (BSN) en een adrescode. Deze code verwijst naar de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Dit betekent dat er geen directe koppeling is met uw adresgegevens. En eventueel uw e-mailadres om bevestiging en meldingen te ontvangen. U bent niet verplicht uw e-mailadres door te geven.
- Gegevens van bezoeker: kenteken.
Wat doet de gemeente met de gegevens?
Met de gegevens controleert de gemeente (Handhaving) of het kenteken of een auto is aangemeld en mag parkeren in de parkeerzone:
- Als het kenteken is aangemeld, zoekt de gemeente nooit uit op welke naam het kenteken staat. De gemeente weet dus niet wie er bij u op bezoek komt.
- Als blijkt dat een kenteken niet is aangemeld, schrijft Handhaving een parkeerboete (naheffing) uit. Dit geeft Handhaving door aan Cocensus. Deze organisatie int voor de gemeente de parkeerboetes. Cocensus zoekt een naam bij het kenteken, om de boete aan de juiste persoon te versturen. Ook in dit geval weet de gemeente dus niet wie er bij u op bezoek komt.
In welke systemen worden de gegevens opgeslagen?
- De aangemelde kentekens worden opgeslagen in de beheeromgeving van de regeling bezoekersparkeren. Hierin wordt bijgehouden welke kentekens voor hoe lang zijn aangemeld. Met deze gegevens wordt de factuur gemaakt. Het moment waarop de factuur wordt opgemaakt kan per bewoner verschillen en daardoor verschilt het ook per bewoner hoe lang de gegevens bewaard blijven. Elk kwartaal wordt bekeken hoeveel u als bewoner heeft verbruikt. Om de administratieve kosten beperkt te houden, wordt de factuur pas daadwerkelijk opgemaakt als het om een bedrag van € 25 of hoger gaat of na een jaar als het onder dat bedrag blijft.
Als de facturen worden verstuurd, verstrekt de gemeente de noodzakelijke gegevens aan Cocensus. Deze organisatie regelt voor de gemeente de facturering voor bezoekersparkeren. Als de factuur voor het laatste kwartaal door de bewoner is betaald, worden de kentekengegevens gewist. - De aangemelde kentekens worden ook opgeslagen in de parkeerrechtendatabase. Handhaving gebruikt dit systeem om kentekens en parkeerrechten te controleren. De gegevens worden hierin maximaal 4 maanden bewaard. In deze 4 maanden kan een eventuele parkeerboete (naheffing) worden verstuurd en is het mogelijk om bezwaar te maken. Maandelijks worden de gegevens gewist die op dat moment 3 maanden zijn opgeslagen.
Hoe kan ik bezoekers aanmelden zonder kenteken door te geven?
U kunt uw bezoekers ook aanmelden zonder het kenteken in te voeren. De auto van uw bezoeker is door Handhaving dan niet te herkennen. Dit betekent dat uw bezoeker een parkeerboete (naheffing) kan krijgen. Tegen deze boete kan uw bezoeker in bezwaar gaan. Als u kunt aantonen dat u wel op dat moment uw bezoeker had aangemeld, kan de boete vervallen (geseponeerd). Voor anoniem aanmelden vult u in de parkeerapp, op de website of bij de parkeerautomaat in het vakje ‘kenteken’ een X in.
Algemene privacyverklaring gemeente Haarlem