Particuliere vakantieverhuur

U wilt af en toe uw woning verhuren aan gasten? Dit wordt ook wel particuliere vakantieverhuur genoemd of airbnb naar een bekend platform. Voor particuliere vakantieverhuur geldt een aantal regels en verplichtingen. Deze zijn er om overlast en onveilige situaties te voorkomen.

Voorwaarden voor verhuurder en verhuur

 • Alleen als u de eigenaar bent, kunt u uw woning voor vakantieverhuur aanbieden. U moet ook als hoofdbewoner van de woning staan ingeschreven bij de gemeente. En u moet wonen op het adres waar u staat ingeschreven. 
 • Zit u in een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan heeft u toestemming nodig van de VvE.
 • Heeft u een huurwoning? Dan heeft u toestemming nodig van de eigenaar. Woningbouwverenigingen staan vakantieverhuur niet toe.
 • U mag uw woning niet meer dan 60 dagen per jaar verhuren. Dat kan 1 periode van 2 aaneengesloten maanden zijn of wisselende perioden. Bijvoorbeeld als u zelf met vakantie bent.
 • Voor het verhuren gedurende het hele jaar van een klein deel (maximaal 2 kamers) van uw woning gelden andere voorwaarden. Zie de voorwaarden onder 'Bed & Breakfast'.
 • U moet over de inkomsten uit vakantieverhuur toeristenbelasting betalen. Op de website van Cocensus vindt u het aanmeldingsformulier toeristenbelasting en leest u meer over het tarief en de aangifte van de toeristenbelasting.
 • Als hoofdbewoner van de woning bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw gasten. Zorg ervoor dat uw gasten zich netjes gedragen en geen overlast veroorzaken voor omwonenden. Denk hierbij aan: geluidoverlast, overlast door drank- en drugsgebruik of rondslingerend afval. Licht uw buren vooraf in dat u uw woning particulier verhuurt en laat een telefoonnummer achter voor calamiteiten.
 • Uw woning moet in het belang van uw gasten en uw buren aan de noodzakelijke bouwveiligheids- en brandveiligheidseisen voldoen. De bouwveiligheidseisen vindt u in het Bouwbesluit 2012. De brandveiligheidseisen en de controlelijst vindt u op de website van de brandweer.

Cocensus aanmelden toeristenbelasting

Bouwbesluit 2012

Brandweer brandveiligheidseisen

Brandweer controlelijst veilig wonen

Overlast

De gasten die in uw woning verblijven, mogen geen overlast veroorzaken voor omwonenden. Denk aan: geluidoverlast, overlast door drank- en drugsgebruik of rondslingerend afval. Als hoofdbewoner van de woning bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw gasten. Licht uw buren vooraf in dat u uw woning particulier verhuurt en laat een telefoonnummer achter voor calamiteiten.

Overlast melden

Heeft u als omwonende overlast van huurders waar particuliere vakantieverhuur plaatsvindt? Spreek de hoofdbewoner hierop aan. De hoofdbewoner is verantwoordelijk voor het gedrag van de huurders en moet een telefoonnummer bij u achterlaten voor calamiteiten.

Leidt dit niet tot verbetering of heeft u het vermoeden dat de woning in strijd met de regels voor particuliere vakantieverhuur wordt verhuurd? U kunt dan een melding doen bij het meldpunt van de gemeente. Vermeld bij 'locaties en details melding' dat het gaat om (overlast van) particuliere vakantieverhuur of airbnb. Geef een zo nauwkeurige mogelijke omschrijving van de overlast en vermeld om welk pand het gaat. 

Melding doen

Bed&Breakfast

Een Bed & Breakfast is een bedrijfsmatige vorm van vakantieverhuur. Met een Bed & Breakfast verhuurt u een deel van uw woning aan gasten voor een kort verblijf.

Voorwaarden

 • U biedt maximaal 1 of 2 kamers aan. Dit gastenverblijf neemt maximaal 35% in van het totale woonoppervlak (met een bovengrens van 50m2) in beslag.
 • U biedt logies aan maximaal 4 gasten per nacht.
 • U staat op het adres als hoofdbewoner ingeschreven en u woont er zelf.
 • U moet zich als onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
 • Bij particuliere vakantieverhuur bent u verplicht om toeristenbelasting te betalen. U regelt dit via Cocensus. Op het moment dat u start met het aanbieden van particuliere vakantieverhuur moet u zich dan ook voor de toeristenbelasting aanmelden.

Er is geen maximum aan het aantal nachten dat u de ruimte(s) per jaar mag verhuren.

Controleer altijd eerst of het bestemmingsplan een Bed & Breakfast toestaat. U vindt het bestemmingsplan voor uw buurt op www.ruimtelijkeplannen.nl. Als u wil weten of uw bouwplannen in het bestemmingsplan passen, gebruik dan het formulier Informatieverzoek. Met dit formulier kunt u meer informatie krijgen. Sla het ingevulde formulier op en verstuur het per e-mail. Als u het formulier niet opslaat kunnen de ingevulde gegevens na verzending niet goed zichtbaar zijn. U ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie. Wij kunnen u alleen informatie geven over wat u mag (ver)bouwen volgens het geldende bestemmingsplan.

Informatieverzoek (pdf)