Particuliere vakantieverhuur

Wilt u af en toe uw woning verhuren aan gasten? Dit wordt ook wel particuliere vakantieverhuur genoemd (of airbnb naar een bekend platform, maar verhuren kan ook via andere platfoms). Voor particuliere vakantieverhuur geldt een aantal regels en verplichtingen. Deze zijn er om overlast en onveilige situaties te voorkomen.

Woont u naast een woning die wordt verhuurd en heeft u daar overlast van? U kunt de hoofdbewoner daarop aanspreken of er melding van doen bij de gemeente.

Voorwaarden verhuur

Met particuliere vakantieverhuur verhuurt u voor een korte periode uw gehele woning aan gasten. Voor het verhuren van een klein deel (maximaal 2 kamers) van uw woning gelden andere voorwaarden. Bekijk deze voorwaarden onder 'Bed & Breakfast'.

 • Alleen als u de eigenaar bent, kunt u uw woning voor vakantieverhuur aanbieden. U moet ook als hoofdbewoner van de woning staan ingeschreven bij de gemeente. En u moet wonen op het adres waar u staat ingeschreven.
 • Zit u in een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan heeft u toestemming nodig van de VvE.
 • Heeft u een huurwoning? Dan heeft u toestemming nodig van de eigenaar. Woningbouwverenigingen staan vakantieverhuur niet toe.
 • U mag uw woning niet meer dan 30 dagen per jaar verhuren. Dat kan een periode van 30 aaneengesloten dagen zijn of meerdere perioden van in totaal maximaal 30 dagen. Bijvoorbeeld als u zelf met vakantie bent.
 • U verhuurt aan maximaal 6 gasten per nacht.
 • U moet over de inkomsten uit vakantieverhuur toeristenbelasting betalen. Op de website van Cocensus vindt u het aanmeldingsformulier toeristenbelasting en leest u meer over het tarief en de aangifte van de toeristenbelasting. U vindt een link naar de website onderaan deze lijst. U betaalt ook inkomstenbelasting via de Belastingdienst.
 • Als hoofdbewoner van de woning bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw gasten. Zorg ervoor dat uw gasten zich netjes gedragen en geen overlast veroorzaken voor omwonenden. Denk hierbij aan: geluidoverlast, overlast door drank- en drugsgebruik of rondslingerend afval. Licht uw buren vooraf in dat u uw woning particulier verhuurt en laat een telefoonnummer achter voor calamiteiten.
 • Uw woning moet in het belang van uw gasten en uw buren aan de noodzakelijke bouwveiligheids- en brandveiligheidseisen voldoen. De bouwveiligheidseisen vindt u in het Bouwbesluit 2012. De brandveiligheidseisen en de controlelijst vindt u op de website van de brandweer. U vindt links hiervan onderaan deze lijst.

Cocensus aanmelden toeristenbelasting

Bouwbesluit 2012

Brandweer brandveiligheidseisen

Brandweer controlelijst veilig wonen

Overlast en melding doen

De gasten die in uw woning verblijven, mogen geen overlast veroorzaken voor omwonenden. Denk aan: geluidoverlast, overlast door drank- en drugsgebruik of rondslingerend afval. Als hoofdbewoner van de woning bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw gasten. Licht uw buren vooraf in dat u uw woning particulier verhuurt en laat een telefoonnummer achter voor calamiteiten.

Overlast melden

Heeft u als omwonende overlast van huurders waar particuliere vakantieverhuur plaatsvindt? Spreek de hoofdbewoner hierop aan. De hoofdbewoner is verantwoordelijk voor het gedrag van de huurders en moet een telefoonnummer bij u achterlaten voor calamiteiten.

Leidt dit niet tot verbetering of heeft u het vermoeden dat de woning in strijd met de regels voor particuliere vakantieverhuur wordt verhuurd? U kunt dan een (anonieme) melding doen bij de gemeente. U kunt uw contactgegevens bij de melding invullen als u terugkoppeling wilt over het resultaat van uw melding. U kunt ook kiezen voor een anonieme melding. Anonieme meldingen zijn vaak moeilijker te onderzoeken, omdat we u dan niet om eventueel aanvullende informatie kunnen vragen. Ook kunnen we u dan niet informeren over het resultaat van uw melding. 

Melding doen

Bed&Breakfast

Een Bed & Breakfast is een bedrijfsmatige vorm van vakantieverhuur. Met een Bed & Breakfast verhuurt u een deel van uw woning aan gasten voor een kort verblijf.

Voorwaarden

 • U staat op het adres als hoofdbewoner ingeschreven en u woont er zelf.
 • U moet zich als onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
 • Er is geen maximum aan het aantal nachten dat u de ruimte(s) per jaar mag verhuren.
 • U biedt maximaal 1 of 2 kamers in uw woning aan. Dit gastenverblijf neemt maximaal 35% in van het totale woonoppervlak (met een bovengrens van 50m2) in beslag.
 • U biedt logies aan maximaal 4 gasten per nacht. U bent zelf aanwezig op het moment dat u gasten heeft.
 • U moet over de inkomsten van de verhuur toeristenbelasting betalen. Op het moment dat u start met het aanbieden van particuliere vakantieverhuur moet u zich dan ook voor de toeristenbelasting aanmelden. U regelt dit via Cocensus. U betaalt ook inkomstenbelasting via de Belastingdienst.

Controleer altijd eerst of het bestemmingsplan een Bed & Breakfast toestaat. U vindt het bestemmingsplan voor uw buurt op www.ruimtelijkeplannen.nl. Als u wilt weten of uw plannen in het bestemmingsplan passen, gebruik dan het formulier Informatieverzoek. Met dit formulier kunt u meer informatie krijgen. Sla het ingevulde formulier op en verstuur het per e-mail. Als u het formulier niet opslaat kunnen de ingevulde gegevens na verzending niet goed zichtbaar zijn. U ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie. Wij kunnen u alleen informatie geven over wat u mag (ver)bouwen volgens het geldende bestemmingsplan.

Informatieverzoek (pdf)