Toeristische verhuur van woningen

Het verhuren van woningen aan toeristen is onder voorwaarden mogelijk. Er zijn twee vormen van toeristische verhuur: vakantieverhuur of Bed & Breakfast. Vanaf 1 mei 2019 bent u verplicht de verhuur van uw woning aan toeristen éénmalig te melden bij de gemeente. Ook als u voor 1 mei 2019 al gestart was met vakantieverhuur of een bed & breakfast moet u alsnog een melding doen.

Meldingsformulier U heeft hiervoor uw DigiD inlogcode nodig

Voorwaarden

Vakantieverhuur

U verhuurt uw gehele woning af en toe voor korte periodes aan toeristen, bijvoorbeeld als u zelf met vakantie gaat.

 • U staat op het adres van de woning ingeschreven en u woont er zelf.
 • U mag uw woning niet meer dan 30 dagen per kalenderjaar verhuren. Dit kan een aaneengesloten periode zijn. Of meerdere korte periodes van in totaal 30 dagen.
 • U verhuurt aan maximaal 6 personen per nacht, waarvan niet meer dan 4 volwassenen en 2 kinderen jonger dan 16 jaar.
 • Als u na 1 mei 2019 uw woning verhuurt, moet u dit voordat u gaat verhuren éénmalig bij de gemeente melden.
 • U moet toeristenbelasting betalen voor elke overnachting. Cocensus toeristenbelasting
 • Als u niet de eigenaar van de woning bent, heeft u voor de verhuur toestemming van de eigenaar nodig. Deze toestemming is ook nodig als u in een Vereniging van Eigenaren zit.
 • Woningbouwverenigingen staan vakantieverhuur niet toe.
 • U bent verantwoordelijk voor het gedrag van uw gasten en het voorkomen van overlast.

Bed & Breakfast

U verhuurt een deel van uw woning als bed & breakfast voor korte periodes aan toeristen, terwijl u zelf thuis bent.

 • U staat op het adres van de Bed & Breakfast ingeschreven en u woont er zelf.
 • U biedt maximaal 1 of 2 kamers in uw woning aan. De Bed & Breakfast is maximaal 35% van het totale oppervlakte van de woning,. De Bed en Breakfast is maximaal 50m2. U bent zelf in de woning aanwezig als er gasten zijn.
 • Als u na 1 mei 2019 uw woning verhuurt, moet u dit voordat u gaat verhuren éénmalig bij de gemeente melden.
 • U verhuurt aan maximaal 4 personen per nacht.
 • Het bestemmingsplan staat een bed & breakfast toe. Als het bestemmingsplan nog geen bed & breakfast toestaat, moet u hiervoor eerst een vergunning hebben. Ontheffing bestemmingsplan.
 • U moet toeristenbelasting afdragen voor elke betaalde overnachting. Cocensus toeristenbelasting
 • Als u niet de eigenaar van de woning bent, heeft u voor de verhuur toestemming van de eigenaar nodig. Dit geldt ook als u in een Vereniging van Eigenaren zit. Woningbouwverenigingen staan vakantieverhuur niet toe.
 • U bent verantwoordelijk voor het gedrag van uw gasten en het voorkomen van overlast.
 • Verhuurt u het gastenverblijf meer dan een paar nachten per jaar, dan moet u de bed & breakfast inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Er is dan geen maximum aan het aantal nachten dat u de kamer(s) mag verhuren.

De gemeente controleert op de naleving van de regels voor toeristische verhuur. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen.

Overlast

Het voorkomen van overlast

Uw gasten mogen geen overlast veroorzaken voor omwonenden. Denk aan: geluidoverlast, overlast door drank- en drugsgebruik of rondslingerend afval. Als hoofdbewoner van de woning bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw gasten. Licht uw buren vooraf in over de verhuur en laat een telefoonnummer achter voor calamiteiten.

Heeft u overlast?

Heeft u als omwonende overlast van huurders waar particuliere vakantieverhuur plaatsvindt? Spreek de hoofdbewoner hierop aan. De hoofdbewoner is verantwoordelijk voor het gedrag van de huurders en moet een telefoonnummer bij u achterlaten voor calamiteiten.

Overlast melden

Leidt dit niet tot verbetering, of heeft u het vermoeden dat de woning in strijd met de regels voor toeristische vakantieverhuur wordt verhuurd? U kunt dan een (anonieme) melding doen bij de gemeente. U kunt uw contactgegevens bij de melding invullen als u terugkoppeling wilt over het resultaat van uw melding. U kunt ook kiezen voor een anonieme melding. Anonieme meldingen zijn vaak moeilijker te onderzoeken, omdat we u dan niet om eventueel aanvullende informatie kunnen vragen. Ook kunnen we u dan niet informeren over het resultaat van uw melding.

Melding doen