Iedereen die parkeert in een zone ‘betaald parkeren’ moet betalen. Dat is wel zo eerlijk. Het gaat namelijk om de openbare ruimte waar elke Haarlemmer gebruik van kan maken. Tot nu toe betaalt ruim een kwart van de bestuurders niet op parkeerplekken waar dit wel moet. Jaarlijks ontvangt de gemeente ongeveer 3000 meldingen van parkeeroverlast. Om de overlast aan te pakken rijdt er vanaf 8 november 2021 een nieuwe scanauto. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken gaat het aantal controles aanzienlijk omhoog. Hierdoor kan de overlast effectiever worden aangepakt en de bereikbaarheid en mobiliteit worden verbeterd. De nieuwe scanauto is elektrisch en daarmee duurzamer dan zijn voorganger.
Vragen en antwoorden scanauto
Hoe zit het met de privacy bij het gebruik van een scanauto en situatiescans?
De situatiescans (foto's rondom het gecontroleerde voertuig) die de scanauto maakt worden direct in de scanauto geblurd. Blurren betekent dat gezichten van personen of namen en telefoonnummers op bijvoorbeeld bestelbusjes worden vervaagd zodat ze niet meer herkenbaar zijn. De geblurde situatiescans worden kort nadat deze zijn gemaakt op het kantoor van de gemeente door een handhaver beoordeeld. Dit om vast te stellen of het om een overtreding gaat. De beoordeling vindt plaats in een afgesloten ruimte die alleen door handhavers is te betreden.
Na de beoordeling heeft alleen de behandelaar van een eventueel bezwaarschrift op de naheffing toegang tot de geblurde situatiescans. En alleen als de situatiescans nodig zijn voor het beoordelen van een bezwaar.
Hoe werkt de scanauto?
De gemeente gebruikt situatiescans om geparkeerde auto’s te controleren op het betalen van parkeergeld. Als er niet is betaald, beoordeelt een handhaver op kantoor aan de hand van foto’s of er sprake is van een bijzondere situatie (laden of lossen, stilstaande auto’s voor een verkeerslicht). Bij twijfel gaat een handhaver de situatie ter plaatse bekijken. Als er geen sprake is van een bijzondere situatie, volgt een parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting).
Gebruikt de gemeente gebruik van een elektrische scanauto?
Ja, de gemeente Haarlem maakt gebruik van een volledig elektrische auto.
Waarom wordt er geen parkeerboete op het voertuig achtergelaten?
De naheffing wordt alleen nog maar per brief toegestuurd. Dit gebeurde voor november 2021 eens per maand, maar vanaf 8 november een paar keer per week, dus is een parkeerboete op het voertuig niet meer nodig.
Wanneer ontvang ik mijn naheffing?
Ongeveer een week nadat de overtreding is geconstateerd. In de maand november 2021, de eerste maand met de nieuwe scanauto, wordt er nog een kennisgeving op het voertuig achtergelaten.
Hoe lang worden mijn gegevens gerelateerd aan een naheffing bewaard?
Gegevens worden niet langer bewaard dan strikt noodzakelijk:
- Indien geen naheffing is opgelegd: kenteken, datum, tijdstip en situatiefoto’s worden binnen 24 uur verwijderd.
- Indien een naheffing is opgelegd: kenteken, datum, tijdstip en situatiefoto's worden 13 weken bewaard voor het doorlopen van procedure van naheffing en eventueel bezwaarproces.
- Naam, adres en woonplaats gegevens van de indiener van het bezwaar of beroep tegen een opgelegde naheffingsaanslag: gegevens worden 7 jaar opgeslagen zoals wettelijk verplicht.
Waar kan ik bezwaar indienen tegen een naheffing?
Bij de uitvoerende instantie Cocensus die uit naam van de gemeente de naheffing verstuurt en de boete int. U vindt de informatie die u dient op te sturen op deze pagina onder 'Bezwaarschrift indienen'.
Waar kan ik informatie krijgen over het betalen van mijn naheffing?
Bij de uitvoerende instantie Cocensus die uit naam van de gemeente de naheffing verstuurd en de boete int. Het telefoonnummer is 023 - 556 3400.