Parkeerautomaat

Gemeente Haarlem heeft nieuwe parkeerautomaten geplaatst in het centrum en in de wijken rondom het centrum. Deze parkeerautomaten hebben zonnepanelen waarmee ze hun eigen energie opwekken. Bij deze automaten wordt er gevraagd om uw kenteken en betaalt u met pinpas of creditcard. Een ticket achter de voorruit is niet meer nodig.

Veelgestelde vragen

Waarom de nieuwe parkeerautomaat?

De oude automaten waren al vrij oud en er waren vaak storingen. Daarnaast waren ze verouderd omdat je alleen met muntgeld kan betalen. Tegenwoordig betalen mensen steeds meer met pinpas of creditcard en de meeste mensen hebben onvoldoende losse euro’s voor de parkeerautomaat. Zij moeten dan bijna altijd geld wisselen bij een winkelier die dat vaak ook niet prettig vindt.

Hoe werkt het?

Stap 1

Een parkeeractie begint met een fysieke knop. Daarna verschijnt onderstaand scherm met de blauwe ‘Start’ knop.
Bekijk de afbeelding van het scherm in stap 1 (jpeg)

Stap 2

Op het scherm dat volgt kan de parkeerder zijn kenteken invoeren, streepjes en leestekens zijn niet nodig. Zodra het kenteken correct is ingevoerd kan de parkeertijd worden gekozen door de ‘Kies parkeertijd’ knop in te toetsen.
Bekijk de afbeelding van het scherm in stap 2 (jpeg)

Stap 3a

Met het scherm dat daarna volgt krijgt de parkeerder de meest voor de hand liggende voorkeuzes aangereikt. Kiest de parkeerder liever een andere tijd, dan drukt hij op de toets ‘Anders’. Parkeerders die wel een snelkeuze gebruiken komen direct in het betaalscherm (stap 4).

Stap 3b

In onderstaand scherm wordt de eindtijd gekozen. Dit kan door op de plus- en mintekens bij de uren en minuten te drukken. In de grijze balk staat de gekozen tijd en het te betalen bedrag. Zodra de gewenste tijd is geselecteerd kan op de knop ‘Naar betalen’ worden gedrukt en verschijnt het betaalscherm.
Bekijk de afbeelding van het scherm in stap 3b (jpeg)

Stap 4

Zodra onderstaand scherm verschijnt, verplaatst het proces zich naar het pingedeelte van de automaat. De parkeerder kan daar op de gebruikelijke manier een betaling uitvoeren. Dit kan zowel door het invoeren van de pas als met contactloze betaling (mits de pas dit toestaat).
Bekijk de afbeelding van het scherm in stap 4 (jpeg)

Na een succesvolle betaling verschijnt onderstaand scherm en is de aankoop compleet. Er hoeft geen kaartje achter de voorruit te worden gelegd.
Bekijk de afbeelding van het laatste scherm (jpeg)

Gedurende het gehele proces kan de gebruiker altijd een stap terug met de grijze ‘terug’ knop. Ook kan via de ‘info’ knop meer informatie worden verkregen over de reguleringstijden en feestdagen.

Hoe kan ik betalen bij de automaat?

U kunt betalen met pinpas en creditcard. Als uw pinpas hiervoor geschikt is, kunt u ook contactloos betalen.

Kan ik nog betalen met contant geld?

Nee, u kunt niet meer betalen met contant geld.

Waarom is er niet de mogelijkheid om ook met contant geld te betalen?

Als de mogelijkheid bestaat om met geld te betalen, moet de geldautomaat ook regelmatig geleegd worden. Dat is arbeidsintensief, fraudegevoelig en er is een auto onderweg die dat ook minder duurzaam maakt.

Moet ik nog een ticket achter de voorruit doen.

Dat is niet meer nodig. U voert uw kenteken in. De scanauto registreert dat u betaald heeft en tot hoe lang u betaald heeft.

Moet ik een kenteken invoeren?

Ja, anders herkent de scanauto uw auto niet en denkt handhaving dat u niet betaald heeft.

Wat als ik geen kenteken invoer, maar wel een ticket achter mijn voorruit leg?

U bent verplicht om een kenteken in te voeren. Met de nieuwe automaten controleert handhaving met de scanauto.

Wat gebeurt er met mijn kenteken?

Uw kenteken wordt verzonden naar een database. Zolang u geparkeerd staat, kan de scanauto uw kenteken dan vinden en zien dat u betaald heeft. Als uw parkeertijd afloopt, wordt uw kenteken gewist uit de database. Het kenteken wordt alleen bewaard als u parkeert zonder te betalen. De scanauto registreert uw kenteken en ziet dat er geen parkeerrecht is gekocht. U krijgt een naheffing (boete). Omdat hiervoor een afhandelingstijd geldt om te betalen of omdat bezwaar en beroep kan worden ingesteld, wordt uw kenteken bewaard bij uw dossier van de naheffing. Dit staat los van de automaat en gebeurt nu ook al als u een naheffing krijgt.

Als ik per ongeluk een verkeerd kenteken invoer, krijg ik dan een boete?

Handhaving gebeurt aan de hand van scanapparatuur. Zo kan er efficiënter gehandhaafd worden. Daarvoor is het noodzakelijk dat u een correct kenteken invult. Als u een verkeerd kenteken invoert, geeft de scanauto aan dat u niet betaald heeft. U krijgt dan een naheffing. U kunt bezwaar maken tegen een naheffing.

Als ik weiger mijn kenteken in te voeren en een fictief kenteken invul en met een betalingsbewijs kan aantonen dat ik betaald heb, krijg ik dan een boete?

Handhaving gebeurt aan de hand van scanapparatuur. Zo kan er efficiënter gehandhaafd worden. Daarvoor is het noodzakelijk dat u een correct kenteken invult. Als u een bewust verkeerd kenteken invoert, geeft de scanauto aan dat u niet betaald heeft. U krijgt dan een naheffing. U kunt bezwaar maken tegen een naheffing.

Zijn er nog automaten waar ik wel met geld kan betalen?

In de parkeergarages is het mogelijk om te betalen met contant geld.

Contact

Procesmanager voor de gemeente Haarlem is de heer R. Admiraal. Voor vragen kunt u contact met hem opnemen via het algemene nummer van de gemeente 14 023 of via antwoord@haarlem.nl.