Oplaadpaal elektrische auto

De gemeente stimuleert elektrisch vervoer omdat elektrisch rijden helpt om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken, waaronder CO2, fijnstof en stikstofverbindingen. Heeft u een elektrische auto? Dan kunt u een openbare oplaadpaal aanvragen in de gemeente Haarlem onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden vindt u onder het kopje Voorwaarden. De gemeente werkt samen met MRA-Elektrisch voor het aanvragen en maken van oplaadpalen. U dient uw verzoek in bij MRA-Elektrisch. Selecteer de gemeente Haarlem en vul het aanvraagformulier in. U moet een koop- of leasecontract, eigendomsbewijs of een ander bewijsstuk (zoals een kentekenbewijs of groene kaart op naam) van uw auto bijvoegen.

Aanvraag openbare oplaadpaal U ontvangt antwoord per e-mail

Voorwaarden

U kunt een laadpaal aanvragen bij uw woon- of werkadres onder de volgende voorwaarden:

  • u bezit een auto met een minimaal elektrisch bereik van 45 km
  • het is voor u niet mogelijk om op eigen terrein te parkeren
  • er bevindt zich binnen 300 meter van uw woon- of werkadres nog geen laadpaal of de laadpalen binnen 300 meter zijn meer dan 50% bezet
  • doet u een aanvraag voor een laadpaal bij uw werkadres dan moet u minimaal 18 uur per week op dat adres werken
  • bij de aanvraag moet u een koop- of leasecontract, eigendomsbewijs of een ander bewijsstuk (zoals een kentekenbewijs of groene kaart op naam) van uw auto bijvoegen. .

Afhandeling van uw verzoek

Voldoet uw aanvraag aan de voorwaarden, dan gaat de gemeente op zoek naar een goede plek voor een openbare laadpaal. De laadpaal staat meestal binnen 300 meter loopafstand van uw adres. Daarnaast moet de laadpaal technisch te realiseren zijn door de netbeheerder en de exploitant van de laadpaal.

Na het vinden van een geschikte locatie neemt de gemeente een verkeersbesluit en publiceert dit besluit. Tegen dit verkeersbesluit kunnen belanghebbenden bezwaar aantekenen. Na publicatie van het verkeersbesluit starten de netbeheerder en de exploitant met de voorbereidingen. Meestal is de laadpaal binnen 6 maanden na uw aanvraag gemaakt. U wordt via de e-mail op de hoogte gehouden van de stappen in dit proces.

Overzicht oplaadpalen in Haarlem

Op de website laadkaart.mrae.nl vindt u een overzicht van de laadpalen in Haarlem en van de laadpalen die in voorbereiding zijn.

Opladen op eigen terrein

Als u uw elektrische auto kunt opladen op eigen terrein kunt u geen aanvraag doen voor een openbare laadpaal. U moet dan zelf een laadpaal laten plaatsen. Met een eigen terrein wordt bedoeld:

  • eigen parkeergarage of garagebox
  • particulier parkeerterrein
  • eigen oprit

Bij een eigen oprit of garagebox kunt u een elektrotechnisch installatiebedrijf inschakelen. Bij een eigen parkeergarage of particulier parkeerterrein regelt u een laadpaal via de VvE.

Lees hier meer over laadpunt elektrische auto's via VvE

Parkeren bij oplaadpaal

Om te laden bij een oplaadpaal, buiten de parkeergarages, hoeft u geen parkeerkosten te betalen en hoeft u niet in het bezit te zijn van een parkeervergunning voor het betreffende gebied. De oplaadplekken zijn bedoeld om op te laden. Is uw auto volledig geladen, dan moet u een andere (betaalde) parkeerplaats opzoeken zodat ook andere elektrische rijders gebruik kunnen maken van de laadpaal.

Meer informatie

Op de website van MRA-Elektrisch vindt u meer informatie en veelgestelde vragen.

Procesmanager voor de gemeente is Joost Bolwidt. U kunt hem bereiken via het algemene nummer van de gemeente 14 023 of via antwoord@haarlem.nl.