- Home
- Stadsdelen
- Stadsdeel Zuid-West
- Projecten stadsdeel Zuid-West
- Ontwikkelzone Zuidwest
Ontwikkelzone Zuid-West
Op deze projectpagina houden wij u op de hoogte van wat er gebeurt in de zone, het proces en de momenten waarop we met elkaar in gesprek gaan.

Actueel
Hier leest u welke momenten wij de komende periode organiseren. Achtergrondinformatie over een (participatie)moment leest u onder het kopje ‘Participatie & Inspraak’.
Bakfietsbalie/inloop
De eerstvolgende online inloop is op dinsdag 21 juni van 17.00 - 18.00 uur via deze MS teams-link
De eerstvolgende inloop is op vrijdag 1 juli
Locatie: De Stookkamer
Tijd: 9.00 – 11.00 uur
NB. Tijdens een bakfietsbalie/inloop deelt de gemeente geen nieuwe informatie. Het is bedoeld als moment waarop u uw vragen, zorgen, ideeën en mening kunt delen met iemand van het projectteam.
Mobiliteitsgesprek #3
Wanneer: woensdag 6 juli
Tijdstip: 19.00-21.00 uur (vrije inloop)
Locatie: n.t.b.
Aanmelden
Proces en Planning

Haarlem Zuid-West ontwikkelen tot een prettige, veilige en leefbare plek voor iedereen. Dat is de ambitie die de gemeente Haarlem heeft met de ontwikkelzone Zuid-West. Daarom is de gemeente aan de slag om het bedrijventerrein Houtvaartkwartier om te vormen tot een plek waar wonen, werk, verkeer, voorzieningen, groen en water samenkomen.
Waar staan we nu?
We werken toe naar een concept ontwerp Masterplan. We volgen hiertoe de weg zoals u kunt zien op afbeelding hiernaast.
Klik hier om de afbeelding van het proces groter te bekijken
We hebben de fase ‘thema’s en deelgebieden’ afgerond (per mei 2022). Hierin hebben we verschillende wijk- en buurtgesprekken georganiseerd. We hebben belangstellenden geraadpleegd en inbreng opgehaald. Hiermee kunnen we het concept ontwerp Masterplan verrijken.
Hoe gaan we verder?
Voordat het ontwerp Masterplan naar het college van burgemeester en wethouders gaat, komen we bij u terug met een terugkoppeling: wat is het resultaat van de afgelopen periode, welke input hebben we gehoord en wat hebben we ermee gedaan. Wij houden u via de nieuwsbrief en deze projectwebsite op de hoogte.
Het streven is om het concept ontwerp Masterplan rond de zomer af te ronden. Daarna wordt het aangeboden aan het college om het vrij te geven voor inspraak. In deze periode van inspraak ligt het ontwerp Masterplan ter inzage en via de wettelijke vastgelegde inspraakprocedure kunnen belangstellenden reageren. Na de verwerking van de inspraakreacties wordt het Masterplan aan de gemeenteraad aangeboden. Vervolgens stelt de raad de het Masterplan definitief vast.
Wat is een Masterplan?
Het Masterplan geeft de kaders aan voor de ontwikkelingen voor hele zone. Het plan laat een eerste ruimtelijke uitwerking zien van het programma van eisen; wat moet en wat kan. Hierbij kun je denken aan bouwhoogtes, posities van gebouwen en opzet van openbare ruimte. Het Masterplan is nog geen ontwerp. Hoe iets er letterlijk uit komt te zien, komt in een volgende fase.
Klik op deze link om te zien uit welke onderdelen een Masterplan bestaat.
Voor het maken van het Masterplan, hebben we West8 ingehuurd. West8 is een bureau voor stedelijk ontwerp en landschapsarchitectuur met veel ervaring in binnenstedelijke herontwikkelingen.
Wat is er eerder al gedaan om tot het Masterplan te komen?
In de afbeelding ziet u dat er eerder al veel stappen gezet zijn op weg naar een Masterplan.
Eind 2019 heeft de gemeenteraad de ontwikkelvisie (en spelregelkaart) vastgesteld voor de ontwikkelzone Zuid-West. Na het vaststellen van de ontwikkelvisie startte een periode waarin we als gemeente onderzoeken uitvoeren om te bepalen hoe we de ambities uit de ontwikkelvisie waar kunnen maken. Er zijn en worden een heleboel verschillende onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld naar verkeer, water, stikstof. Deze onderzoeken dragen bij aan het oplossen van de puzzel of en op welke manier de ambities en opgaven passen in de ontwikkelzone.
Video
Hieronder staan drievideo's. De video ‘De volgende stappen in ontwikkelzone Zuid-West’ is een vervolg op ‘Wat gebeurt er in de ontwikkelzone Zuidwest?’. In de video's leggen we uit waar we staan en wat het proces van de ontwikkeling is:
- Wat gebeurt er in de ontwikkelzone Zuid-West? - december 2020
- De volgende stappen in ontwikkelzone Zuid-West - juli 2021
- Uitdagingen in ontwikkelzone Zuid-West - december 2021
Participatie en Inspraak
Een gebied ontwikkelen is complex en moet zorgvuldig gebeuren. We vinden het belangrijk om u stap voor stap mee te nemen in het proces en gaan graag met u in gesprek.
U leest hier onderstaand op welke manieren u kunt meedenken en meepraten over de ontwikkelingen in de zone: welke participatiemomenten wij organiseren of georganiseerd hebben in de periode 2021 en 2022.
Onder het kopje ‘Terugkoppeling en Documenten’ leest u – indien beschikbaar – een terugkoppeling of samenvatting van een participatiemoment.
Buurtgesprekken
In april 2022 organiseerden we Buurtgesprekken over de vijf deelgebieden in de ontwikkelzone. In de Buurtgesprekken zoomden we in op een deelgebied in de ontwikkelzone. We lieten zien wat er in een deelgebied mogelijk is als het gaat om wonen, werken, mobiliteit en openbare ruimte.
Teruglezen?
Onder het kopje 'Terugkoppeling en Documenten' vindt u per buurtgesprek een terugkoppeling.
Mobiliteitsgesprekken
Uit eerdere bijeenkomsten weten we dat het thema Mobiliteit leeft onder bewoners en belanghebbenden. Er zijn zorgen over onder meer de verkeerssituatie in de wijk, nu en in de toekomst. Hierover willen wij graag met u verder in gesprek. Daarom organiseren wij een Mobiliteitsgesprek. Dit gaan we regelmatig doen, zodat we samen, stapje voor stapje naar de toekomst toewerken. Tijdens dit gesprek gaan we vooral in op wat we nú al samen kunnen doen in de wijk. Ook is er ruimte in het gesprek om in te gaan op wat de ontwikkelingen in de ontwikkelzone betekenen voor mobiliteit. Van de verkeersituatie nu en straks, tot ideeën over deelmobiliteit van de toekomst.
Voor de zomer organiseren we nog twee keer een Mobiliteitsgesprek.
Mobiliteitsgesprek #3
Op woensdag 6 juli organiseren we tussen 19.00 en 21.00 uur het derde mobiliteitsgesprek. Reserveer deze datum alvast in uw
agenda. Wat onderwerp van gesprek is, wordt later bekend gemaakt. Het gaat om een inloopavond. Aanmelden kan via deze link.
Teruglezen?
Onder het kopje 'Terugkoppeling en Documenten' vindt u een terugkoppeling van het eerste mobiliteitsgesprek.
De Bakfietsbalie/inloop
Een Bakfietsbalie is een laagdrempelig en aanvullend moment om vragen te stellen over de ontwikkelingen in de zone. De gemeente deelt in een Bakfietsbalie/inloopmoment geen nieuwe informatie. Het is bedoeld als moment waarop u uw vragen, zorgen, ideeën en mening kunt delen met iemand van het projectteam.
- Elke eerste vrijdag van de maand bent u van harte welkom bij de Stookkamer tussen 9.00-11.00 uur
- Elke derde dinsdag van de maand is er een online inloop van 17.00-18.00 uur
Onder het kopje Actueel en de agenda op de homepagina vindt u de data en tijden van de Bakfietsbalies/inloop.
Klankbordgroep
De klankbordgroep is een sparringpartner voor de werkgroep communicatie & participatie van de gemeente Haarlem. Tijdens de bijeenkomsten evalueren zij de participatiemomenten, en bespreken zij de voorbereiding van komende participatiemomenten en communicatie daarover. Daarmee kan de werkgroep beoordelen waar mogelijk aanscherpingen en aanpassingen nodig zijn in het proces.
De Klankbordgroep komt op regelmatige basis – gedacht wordt aan een keer per maand op een avond – samen met een vertegenwoordiging van de werkgroep communicatie & participatie van de gemeente Haarlem. Leden van de klankbordgroep kunnen naar eigen inzicht feedback geven op het (participatie)proces. De werkgroep neemt de bevindingen mee naar het projectteam van de ontwikkelzone Zuid-West.
U kunt nog deelnemen
We willen de klankbordgroep graag een afspiegeling laten zijn van de samenstelling van de wijk. Bewoners of ondernemers, jong of oud: u bent welkom om mee te doen! We willen de groep graag verrijken met ondernemers in de ontwikkelzone en zijn specifiek nog op zoek naar bewoners uit de Remisebuurt, het gebied rondom het Houtvaartbad en uit Haarlem Hoog die aan willen sluiten.
Meer informatie over de klankbordgroep of aanmelden? Stuur een email aan de Wijkraad via: wijkraadhoutvaartkwartier@gmail.com
Teruglezen?
U leest een samenvatting van wat er besproken is in de Klankbordgroep onder het kopje ‘Terugkoppeling en Documenten'.
Flitspeiling
Een flitspeiling is een korte vragenlijst, die u in maximaal 2 minuten kunt invullen. De vragenlijst is anoniem, eenvoudig en bestaat iedere keer uit dezelfde vragen. Door de vragen te beantwoorden geeft u ons informatie over hoe u denkt en zich voelt over de ontwikkelingen in Haarlem Zuid-West.
U kunt in flitspeiling #3 via deze link weer uw mening geven.
Wijkgesprek
Op dinsdag 15 februari organiseerden we een Wijkgesprek. Tijdens dit gesprek presenteerde stedenbouwkundig bureau West8 de ideeën voor de hoofdstructuur voor het Masterplan en gingen we in deelsessies in gesprek over de thema’s Mobiliteit, Groen en Wonen Werken Voorzieningen.
Teruglezen?
Onder het kopje ‘Terugkoppeling en Documenten’ vindt een link waarmee u de presentatie kunt terugkijken.
(Online) Informatiebijeenkomst
Op woensdag 20 januari organiseerden we een Informatiebijeenkomst. Deze vond online plaats en had tot doel om toe te lichten wat de huidige stand van zaken is en welke stappen er in de toekomst gezet gaan worden.
Teruglezen?
Onder het kopje 'Terugkoppeling en Documenten' kunt u onder Informatiebijeenkomst 20 januari de presentatie van die avond terugkijken.
Informatieroute
Op 18 september 2021 organiseerden we een Informatieroute. Belangstellenden konden op een laagdrempelige manier kennis maken met het projectteam van de gemeente en meer informatie krijgen over de ontwikkelingen.
Teruglezen?
Onder het kopje 'Terugkoppeling en Documenten' kunt u onder Informatieroute september 2021 het sfeerverslag bekijken.
Wat is er gebeurd in de periode voor 2021?
2020: Co-creatie met OSW
De ontwikkelsamenwerking west (OSW) is de combinatie van de ontwikkelaars Hoorne Vastgoed en HBB Ontwikkeling. Zij zijn in 2020 aan de slag gegaan met een stedenbouwkundige visie voor het gebied. Ter ondersteuning van de planvorming organiseerden zij een co-creatietraject. Samen met lokale stadmakers werd een aantal activiteiten georganiseerd om de energie van de wijk zelf in te zetten en mensen uit te nodigen om mee te denken bij het maken van plannen.
Meer informatie over co-creatie en het co-creatierapport vindt u op spoorzonezuidwest.nl/cocreatie
2019: Vaststellen ontwikkelvisie en spelregelkaart
In deze periode is de ontwikkelvisie en de spelregelkaart vastgesteld.
Onder het kopje Terugkoppeling & Documenten vindt u hiervan de documenten.
Er werden verschillende video’s gemaakt die uitleg geven over het waarom van de ontwikkelzone:
Video: Eén ontwikkelzone?
Video: Waarom bouwen in Zuid-West?
Video: Aandacht voor verkeer
Meedenkgroep
Van 2017 tot 2019 heeft er een meedenkgroep bestaan. Deze heeft met de gemeente meegedacht over ideeën voor de ontwikkelzone.
Onder het kopje Terugkoppeling & Documenten vindt u documenten uit deze tijd.
Terugkoppeling en Documenten
Terugkoppeling Mobiliteitsgesprek #2
Op maandag 23 mei vond het tweede mobiliteitsgesprek plaats. Lees hier de terugkoppeling.
Terugkoppeling Buurtgesprekken
Hieronder vindt u de terugkoppeling van de vijf Buurtgesprekken die we in april 2022 hebben gehouden en de algemene inleiding over het proces en de hoofdstructuur van het Masterplan.
- Inleiding terugkoppeling Buurtgesprekken
- Terugkoppeling Buurtgesprek Einsteinplantsoen (2 april 2022)
- Terugkoppeling Buurtgesprek Van Leeuwenhoekpark (5 april 2022)
- Terugkoppeling Buurtgesprek Stephensonstraat (13 april 2022)
- Terugkoppeling Buurtgesprek Grijpensteinweg (19 april 2022)
- Terugkoppeling Buurtgesprek Eysinkweg (21 april)
Terugkoppeling Mobiliteitsgesprek #1
Op dinsdag 12 april 2022 was het eerste Mobiliteitsgesprek.
Lees hier de terugkoppeling van dit Mobiliteitsgesprek.
Onderzoeken naar mobiliteit
Om tot een mobiliteitsplan te komen worden er verschillende onderzoeken gedaan. Dat gaat via wat we noemen een ‘iteratief proces’: we rekenen en schaven bij totdat we tot een zo gewenst mogelijke uitkomst komen. Mobiliteit moet samen met alle functies een plek krijgen in de buitenruimte. Deze onderzoeken naar mobiliteit hangen daarom nauw samen met de verkenningen die gedaan worden naar waar wat kan en wat moet als het gaat wonen, werken, voorzieningen, groen, water, parkeren etc.
Een van de onderzoeken voor mobiliteit is naar verkeersstromen. Daarvoor gebruiken we een verkeersmodel (computermodel). Daarmee simuleren we situaties om te begrijpen wat voor impact het aanpassen / toevoegen van functies heeft en welke effecten het invoeren van maatregelen hebben. In onderstaand document leest u een verdere uitleg en vindt u afbeeldingen met cijfers uit dit model.
Toelichting cijfers verkeersbeweging
Op het moment dat we meer of andere onderzoeksresultaten kunnen delen vullen we dat hier aan.
Terugkoppeling op klankbordgroep (11 april en 10 mei)
In april startten we in samenwerking met de wijkraad met de Klankbordgroep ontwikkelzone Zuid-West. De eerste keer (11 april 2022) stond in het teken van kennismaken. We bespraken wat er speelt en leeft, het doel van de klankbordgroep en gingen in op het proces. De wens voor het communiceren over tijdlijnen werd uitgesproken en opgepakt met als resultaat een kopje planning op de website.
In het tweede overleg (10 mei) blikten we terug op de afgelopen buurtgesprekken en het mobiliteitsgesprek. Daaruit kwam naar voren dat het fijn is dat er nu meer in 3D (beelden en maquettes) kon worden laten zien. Dat maakt het weer iets duidelijker en goede basis voor gesprek. We spraken over het belang van een goede terugkoppeling van de buurtgesprekken en het mobiliteitsgesprek; voor mensen die er niet bij aanwezig konden zijn en ook voor deelnemers die graag terugkijken wat er op de avond besproken is. De kracht van blijven herhalen werd benadrukt, voor mensen die misschien later instappen. En specifiek werd aandacht gevraagd voor duidelijke communicatie over mobiliteit, hier leven veel zorgen over.
Terugkoppeling op het Wijkgesprek (15 februari 2022)
Tijdens het Wijkgesprek presenteerde stedenbouwkundig bureau West8 de ideeën voor de hoofdstructuur voor het Masterplan en gingen we in deelsessies in gesprek over de thema’s Mobiliteit, Groen en Wonen Werken Voorzieningen. Op ‘digitale post-its’ zijn opmerkingen van deelnemers meegeschreven. Ruim 80 deelnemers deden live mee. Op 18 februari konden mensen verder in gesprek in de Stookkamer tussen 9.00 en 17.00 uur. Ondanks de storm ontvingen we bijna 30 mensen gedurende die dag.
Teruglezen?
U kunt de presentatie van Edzo Bindels van West8 hier bekijken.
Bekijk de posters waarin de opmerkingen staan die gemaakt zijn tijdens de gesprekken over de drie thema's.
1. Groen
2. Mobiliteit
3. Wonen/werken/voorzieningen
Informatiebijeenkomst Masterplan (20 januari 2022)
In de bijeenkomst hebben we toegelicht wat de huidige stand van zaken is. De afgelopen tijd hebben er de onderzoeken plaatsgevonden. De resultaten hiervan hebben we toegelicht en er is aangegeven wat we hiermee in de toekomst zullen doen.
Teruglezen?
Bekijk de informatiebijeenkomst terug via deze link
In het document 'veel gestelde vragen tijdens de bijeenkomst van 20 januari 2022' leest u de antwoorden..
Informatieroute september 2021
Op 18 september organiseerden we een informatieroute door de ontwikkelzone. Tijdens een wandeling in de wijk was er op verschillende plekken iets te doen en te zien. Belangstellenden konden kennismaken met het projectteam van de Ontwikkelzone, meer informatie verkrijgen over de opgave en dillema’s die er zijn voor de Ontwikkelzone rondom water, groen en mobiliteit.
Terugkijken?
Bekijk het sfeerverslag.
Video: stand van zaken begin 2021
Begin 2021 startte de gemeente een participatietraject dat in 2021 is gestart. Het Masterplan is een product van de gemeente. Om tot het Masterplan te komen gaat de gemeente in gesprek met de omgeving, bewoners, ondernemers, eigenaren en ontwikkelaars.
De omgeving werd bijgepraat door middel van een video ‘wat er gebeurt in de ontwikkelzone Zuid-West’. Bekijk de video via deze link.
2019: Vaststellen ontwikkelvisie en spelregelkaart
In deze periode is de ontwikkelvisie en de spelregelkaart vastgesteld.
- Bekijk het raadsstuk Vaststellen ontwikkelvisie Zuid-West
- Bekijk het volledige visiedocument voor de ontwikkelzone Zuid-West
- Bekijk de spelregelkaart
- Bekijk het Inspraakverslag
- Bekijk de nota van antwoord
- Bekijk groen in de ontwikkelzone Zuid-West
Meedenkgroep
In de periode 2017 en 2019 bestond de Meedenkgroep.
Bekijk hieronder de verslagen en documenten
Verslag van de meedenkgroep van 5 oktober
Verslag van de meedenkgroep van 23 november en bekijk de presentatie
Variant Gezondheid Duurzaamheid
Variant Auto's Bedrijvigheid
Variant Ontmoeten Verbinden
Terugkoppeling resultaten verkeer, meedenkgroep 23 november 2017
Bekijk de presentatie van de verkeersstudie het nieuwe ruimtelijk model*, het verslag en de resultaten van de tafelsessies van de bijeenkomst van 28 juni 2018.
Lees het verslag van de meedenkgroep van 28 november 2018.
*Het ruimtelijk model is een tussenproduct dat in ontwikkeling is. Aan het ruimtelijk model kunnen geen rechten worden ontleend.
Enquete
In november 2017 is in en rondom de ontwikkelzone Zuid-West een enquête gehouden om te vragen wat er in en rond deze zone leeft.
Bekijk de Resultaten enquête (pdf).
Gerelateerde projecten in en om de ontwikkelzone
In en om ontwikkelzone Zuidwest worden verschillende projecten uitgevoerd, die invloed hebben op de plannen die nu worden gemaakt.
Plaza West
Herinrichting Bisschop Bottemanneplein
Stephensonstraat 38-46
Parkeeronderzoek Houtvaartkwartier
Contact
Procesmanager voor de gemeente Haarlem is Eef Franke. Voor vragen kunt u contact met hem opnemen via het algemene nummer van de gemeente 14 023 of via ontwikkelzonezuidwest@haarlem.nl.