Hier vindt u alle antwoorden op veelgestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op en stuur een e-mail naar antwoord@haarlem.nl of schalkwijk@haarlem.nl
Waarom wordt de zone rondom de Europaweg opnieuw ingericht?
Veel mensen willen in Haarlem (blijven) wonen. En ook dat wonen betaalbaar blijft. Er is daarom besloten dat er 10.000 woningen bij moeten komen tot 2025. De gemeente ziet kansen om rond de Europaweg minimaal 2750 woningen bij te bouwen.
Wat is een ontwikkelzone?
Dat is een gebied waar ontwikkelaars en investeerders te kennen hebben gegeven plannen te hebben om te willen bouwen. Omdat de gemeente het belangrijk vindt om deze plannen in samenhang te bekijken én te weten wat de impact van de plannen op de omgeving is zijn er zogenaamde ontwikkelzones benoemd. Voor de ontwikkelzones zijn visies opgesteld: Een visie is een richtinggevend toekomstperspectief dat als uitgangspunt dient voor plannen per bouwkavel.
Wat moet er allemaal gebeuren in dit gebied?
Als er woningen worden gebouwd moet natuurlijk worden gedacht aan hoe dat gebeurt, maar ook aan de voorzieningen die daarbij horen; winkels, scholen, cafeetjes, sport en dergelijke. Ook kijken we in de visie naar de kwaliteit van zaken als groen en water als onderdeel van een leefbare woonomgeving. In de visie die bij een ontwikkelzone hoort is de inbreng van bewoners juist op deze onderwerpen belangrijk.
Wanneer beginnen de werkzaamheden / hoelang duren de werkzaamheden?
We zijn nu nog in een heel prille fase. Er is nog geen sprake van zichtbare veranderingen. Na het vaststellen van de ontwikkelvisie visie voor dit gebied moeten bouwers nog allerlei vergunningen aanvragen. Voor deze plannen moeten nog gedetailleerde uitwerkingen worden gemaakt. Bij deze uitwerkingen die voor een gebied of een perceel worden gemaakt wordt opnieuw de omgeving betrokken. Hoe snel dit gaat hangt af van initiatiefnemers en ook of hun plannen passen bij de ambities en wensen van de gemeente zoals in de visie staat beschreven.
Kan ik planschade eisen?
Planschade kunt u eisen wanneer een definitief planologisch besluit, zoals een bestemmingsplan, nadelige gevolgen voor u heeft. Op dit moment kunt u nog geen planschade eisen.
De ontwikkelvisie vormt de hoofdlijn voor het maken van een bestemmingsplan, maar is niet definitief. Een bestemmingsplan is een vastgesteld plan door de gemeenteraad en is definitief. Hierbij worden de doelen en spelregels voor het gebruiken van de grond vastgelegd.
Wanneer er een bestemmingsplan is, kunt u een verzoek om een vergoeding van planschade indienen. Hier is een speciaal aanvraagformulier voor. Bekijk de pagina over tegemoetkoming planschade, ook vindt u hier meer informatie over de procedure en de kosten.