Onder de Pannen

Met Onder de Pannen kunnen Haarlemmers die een (slaap)kamer ‘over’ hebben, deze legaal verhuren aan een stadsgenoot die even zonder thuis zit. Denk aan mensen die door verlies van hun baan of door een echtscheiding tijdelijk geen onderdak hebben. Onder de Pannen biedt deze mensen tijdelijk een dak boven het hoofd. U, de verhuurder, beslist samen met de Regenboog Groep wie er in de kamer komt wonen. De verhuur start na de kennismaking en het contract duurt maximaal een jaar. Als verhuurder ontvangt u een vergoeding uit de huur, en verdient zo iets bij. Veel verhuurders geven aan dat ook iemand helpen een motivatie is om mee te doen aan het project. Deze regeling is er voor de huurder, maar ook de verhuurder kan er baat bij hebben. Voor meer informatie neemt u contact op met de Regenboog Groep.

Contact Regenboog Groep

De Regenboog Groep is telefonisch bereikbaar op dinsdag tot en met vrijdag via 020 - 531 76 00 of via e-mail onderdepannen@deregenboog.org.

Meer informatie vindt u op www.onderdepannen.nl.

Kan ik een kamer verhuren?

U heeft 1 slaapkamer over – in minimaal een 3-kamerwoning (u beschikt dus over minimaal 2 slaapkamers)

 • U heeft 12 maanden een kamer beschikbaar
 • Er zijn geen meldingen bekend op het adres (overlast, woonfraude, illegale praktijken)
 • U heeft geen bezwaar dat de huurder zich inschrijft op uw adres
 • U bent geen eerste of tweede graads-familie van de huurder: dus geen ouder, zus/broer, (ex-)partner, (stief)kinder(en).

Kan ik een kamer huren?

U kampt niet met problemen als verslaving of psychische problemen.

 • U bent zelfredzaam en in staat om een huishouden te delen; sociaal vaardig
 • U komt niet in aanmerking voor Maatschappelijke Opvang (wij doen navraag bij de Brede Centrale Toegang)
 • U heeft binding met de regio (minimaal 2 jaar ingeschreven als inwoner van Haarlem)
 • U heeft inkomsten waarmee u de huur kunt betalen
 • U staat ingeschreven bij Woonservice. U blijft doorzoeken naar eigen onderdak en u verwacht binnen een jaar uw leven weer redelijk op orde te hebben
 • U bent 18 jaar of ouder
 • U heeft geen (zorg voor) kinderen.

Heeft u een huurachterstand bij uw woningcorporatie?

Onder de Pannen kan bemiddelen. Het fonds ‘Kleine schuld, Grote winst’ kan een bestaande huurachterstand tot een bepaald bedrag in één keer betalen aan de woningcorporatie.

Ervaringsverhaal van Marian en Raymond

Marian: “Ik woon hier alleen en dit huis is groot genoeg.”

Marian doet mee aan Onder de Pannen omdat ze altijd al graag mensen wil helpen. “Ik ben zelf een kwetsbaar mens, ik heb mijn geschiedenis. Ik heb zelf vaak genoeg dingen moeten omgooien in mijn leven en ik vind het spannend om een jaar te zien hoe iemand anders dat doet. Ik laat mijn huurder Raymond in zijn waarde. Het is niet zo dat we de hele dag samen in de huiskamer zitten. Hij gaat zijn eigen gang en dat is ook mijn bedoeling. Het is een pad naar zelfstandigheid. Hier krijg je een jaar de tijd om tot rust te komen. En kijken wat je verder met je leven wil.“

Raymond: “Ik kwam op straat nadat het uitging met mijn vriendin.”

Raymond woont tijdelijk bij Marian op een ruime zolderkamer. “Ik probeer via Onder de Pannen mijn leven weer op te bouwen. Mijn ex en ik hadden voordat we gingen samenwonen afgesproken dat– mocht het ooit niet goed gaan – ik zou weggaan. Zij heeft kinderen. Ik zou alles wel zelf regelen. Gelukkig had ik een auto waar ik af en toe in kon slapen. Dat was mijn redding. Ik had alles binnen 3 weken geregeld; uitkering, de kamer bij Marian en nu ook weer werk.”