Inspiratiesessie Duurzame ontwikkeling in het primair onderwijs - 5 februari 2019

Duurzaam denken en doen wordt steeds belangrijker. Wat betekent dit voor je lessen? Laat je inspireren om duurzaamheid uitdagend te maken voor je leerlingen en in te passen in je lesprogramma.

Dinsdag 5 februari 15:30-20:00 zetten we je in een duurzame draaimolen waar je duizelig van de inspiratie weer uit komt. Gastdocenten houden vlammende pitches over effectieve lessen over biodiversiteit, afval en klimaat. Leerlingen zijn gegarandeerd enthousiast en deze lessen kosten weinig voorbereidingstijd. Win-win!

We dagen je ook uit om zelf aan de slag te gaan. Je kiest drie workshops van duurzaamheidsprofessionals. Zij laten zien hoe je je collega's inspireert, hoe je in no-time je eigen duurzame lesideeën ontwikkelt en hoe je duurzaamheid inpast in het curriculum.

Tijdens de snackpauzes en het dinerbuffet is er alle gelegenheid om te netwerken en door te praten. Neem vooral je collega's mee, zodat je het samen kunt toepassen in je werk. De gratis inspiratietas die je na afloop krijgt, gaat je hier ook bij helpen.

Welkomstwoord

Door Maaike Patist, directie gemeente Haarlem

Wij weten natuurlijk niet precies hoe die wereld van morgen er gaat uitzien - niemand heeft een glazen bol - maar alles wijst erop dat duurzaamheid een grote rol speelt. Maaike vertelt kort hoe de gemeente Haarlem bouwt aan een duurzame, klimaatneutrale en circulaire stad. Maaike: "Leerkrachten spelen een cruciale rol in de duurzame ontwikkeling van de allerjongste Haarlemse muggen. Wij zijn als stad en als gemeente heel erg trots zijn op al die mensen, die zich voor de klas inzetten."

Actieve kennismaking

Door Rosa Barth, trainee NME Haarlem

Leerkracht zijn is het mooiste beroep op aarde, en het kan ook veeleisend zijn. Leerlingen, ouders, schoolbestuurders, de maatschappij en de politiek; allemaal willen ze wat van je. Belangrijk doel van deze sessie is dan ook om collega-leerkrachten te ontmoeten die dat begrijpen en net zo gemotiveerd zijn als jij om iets moois neer te zetten.

Duurzame ontwikkeling doen we samen. Stel je open voor een draagdempelige en creatieve manier van kennismaken. Wie is die collega-leerkracht eigenlijk? Welke goede voorbeelden hebben ze? En hoe kunnen we elkaar helpen?

Introductie Duurzame ontwikkeling

Door Annelies Roon, De Schrijverij

Je betegelde voortuintje omtoveren in een bloemenparadijs voor bijen en insecten, eerlijke kleding kopen of een rekening openen bij een andere bank. Het zijn allemaal manieren om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Wat is dat nu precies, duurzaamheid? Hoe ziet het grotere plaatje eruit?

Tekstschrijver en Trouw-journalist Annelies Roon neemt je mee in deze wondere wereld en vertelt hoe sociale, economische en ecologische veranderingen samen zorgen voor een groene, duurzame toekomst. Ze reikt praktisch uitvoerbare oplossingen aan en laat Haarlemse voorbeelden zien, die je bijvoorbeeld kunt bezoeken met je klas of met collega's.

Pitches van Haarlemse helden

Pitch #1 door Eline Honders van het Natuurlokaal

Eline is terecht genomineerd voor de titel Duurzame Docent 2018. Met haar eigen bedrijf Het Natuurlokaal geeft zij buitenlessen voor scholen. Eline: "Doordat ik zelf van jongs af aan gefascineerd ben door alles wat groeit, bloeit en leeft, weet ik hoe belangrijk het is om op jonge leeftijd in aanraking te komen met de (stads)natuur." Eline plant met haar rake lessen letterlijk de zaadjes voor een groene, duurzame stad.

Pitch #2 door Virgil Bawits van Stichting de Schone Stad

Virgil geeft afvallessen om met leerlingen het fundament te leggen voor een circulaire toekomst. Met het succesvolle project Let's do it kids! verbindt hij onderwijsprofessionals, overheden, onderzoekers en de omgeving met elkaar. Virgil vertelt over zijn drijfveren en werkmethode.

Pitch #3 door Irene Tom van de Noordpool Academie

Bernice Nootenboom is een bekend noordpoolreiziger en klimaatjournalist. Minder bekend is dat haar stichting de Noordpoolacademie een indrukweekend scholenprogramma aanbiedt. Coördinator Irene Tom vertelt je meer over dit prachtige project, waarin in 2018 al een aantal Haarlemse scholen meededen.

Workshop #1 Hoe krijg ik mijn collega's mee?

Door Anna Vanderveen, Eco-Schools

Je bent enthousiast bezig met duurzaamheid. Toch merk je in de docentenkamer dat niet al je collega's meteen staan te springen om mee te doen. Hoe krijgen we ze mee? Anna Vanderveen van Eco-Schools geeft tips en trics aan de hand van de cartoons van klimaatactivitiste en -comedian Annabella Meijer. Natuurlijk krijg je de snelle handleiding voor een geslaagd klimaatgesprek mee naar huis.  

Workshop #2 Je eigen duurzame lesidee

Door André de Hamer, de Duurzame Pabo

André heeft een training ontwikkeld voor leerkrachten die verder willen met duurzame ontwikkeling. Ook heeft hij een fantastisch boek gemaakt met waanzinnige lesideeën. Leer hoe je met huis-, tuin- en keukenmiddelen in een handomdraai je eigen uitdagende, duurzame lesidee uitwerkt. De nadruk ligt op activerende werkvormen.

Workshop #3 DO in het curriculum

Door Desiree Kootstra, Wattje.com

Desiree ontwikkelt moderne, uitdagende technieklessen en -leerlijnen. Zij weet als geen ander hoe je duurzaamheidslessen een plek geeft in het bestaande lesprogramma. In deze workshop laat zij zien hoe je bijvoorbeeld de leskist Sara's wereld hiervoor kunt gebruiken.

Dinerbuffet

Tijdens het dinerbuffet kun je je ervaringen uitwisselen en krijg je de NME-inspiratietas. We willen je vooral duidelijk maken dat het hier niet stopt. Samen met jou, alle Haarlemse scholen en leerlingen bouwen wij aan een groen en duurzaam Haarlem.

Meld je aan

Uiterlijk 18 februari 2019 via Manon Ketting: duurzaam@haarlem.nl o.v.v. "Inspiratiesessie". Vermeld s.v.p. je naam, school en telefoonnummer.

Meer info nodig? Neem contact op met organisatoren Tim van der Steen, tvandersteen@haarlem.nl, 0618294895, of Marie-José Brandsma, mjabrandsma@haarlem.nl, 0646215500.

Praktische info

  • Datum: dinsdag 5 februari 2019 15:30-20:00
  • Inclusief dinerbuffet
  • Locatie: NME Haarlem en Kweekcafé, Kleverlaan 9, Haarlem
  • Kosten: deelname is gratis. Na inschrijving geldt een no-show vergoeding
  • Maximum aantal deelnemers: 50

NME Haarlem stimuleert mensen om bewust aan te slag te gaan met natuur, milieu en duurzaamheid. Duurzaam denken en doen is nog niet voor alle Haarlemmers even vanzelfsprekend. Wij bereiden de jongste muggen voor op een groene duurzame toekomst. Leerkrachten zijn daarbij onze belangrijkste natuurlijke bondgenoot. Met deze inspiratiesessie "Duurzame ontwikkeling in het PO" helpt NME Haarlem leerkrachten op weg om natuur, milieu en duurzaamheid een plek te geven in de lessen op school.

Meld je aan

Uiterlijk 18 januari 2019 via Manon Ketting: duurzaam@haarlem.nl o.v.v. "Inspiratiesessie". Vermeld s.v.p. je naam, school en telefoonnummer.