Lezing: Van pup naar blindengeleidehond

Woensdag 7 november van 19.30 tot 21.00 uur. Meer informatie volgt.

Lezing: Wolven in Nederland

Op woensdag 17 oktober van 19.30 tot 21.00 uur is er een lezing ‘Wolven in Nederland'.

De lezing gaat over de terugkeer van de wolf. Welk risico ze vormen voor (huis)dieren. Wat mensen moeten doen zodra ze een wolf zien en hoe je een wolf herkend. In Haarlem hoeven we niet direct een wolf te verwachten, maar het kan zijn dat over enkele jaren de wolf toch in de regio wordt gespot. De laatste jaren worden er meer wolfen gezien. Dit jaar zijn er al 8 verschillende wolven in Nederland gespot.
De link wordt gelegd tussen het gedrag van de hond en zijn voorvader, de wolf. Het is geen verrassing dat gedragingen van beide dieren veel op elkaar lijken!

Locatie: terrein van het Huisdierencentrum (Van Oosten de Bruijnstraat 64) 

5 jarig bestaan Konijnen Adviesbureau Haarlem

Dit jaar bestaat het Konijnen Adviesbureau alweer 5 jaar! En dat gaan we vieren op zaterdag 22 september!

Wat kunnen jullie verwachten? Interessante lezingen over konijnen, onder andere door Manuela van Leeuwen, schrijfster van het boek Konijnen "natuurlijk" houden en door Mascha Jansen, Klassiek Homeopaat voor mens en dier die zich heeft verdiept in het konijn. Er is een proeflokaal waar iedereen een korte les kan volgen over een onderwerp naar keuze, kleurenwedstrijd voor de kids en een pittige KennisQuiz voor de konijnenkenners onder ons met leuke prijzen!.
Verder zijn er informatieve kraampjes aanwezig met alles wat goed is voor jouw konijn. Dit wil je toch niet missen? Reserveer alvast een plekje in je toch al drukke agenda. Wil je zeker zijn van een plekje... reserveer dan via de website van het Konijnen Adviesbureau Haarlem... NATUURLIJK HELEMAAL GRATIS! En... vol = vol!

Start: 14.00 uur (duur ca 3 uur)
Kosten: gratis
Leeftijd: 4 - 99 jaar
Locatie: terrein van het Huisdierencentrum (Van Oosten de Bruijnstraat 64)

Aanmelden via: website Konijnen Adviesbureau Haarlem

Open Dag Huisdierencentrum - Egelopvang

Op het terrein van het Huisdierencentrum Haarlem zit ook de Egelopvang Haarlem e.o. gevestigd. Op zondag 23 september is er een Open Dag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Egelopvang Haarlem vangt jaarlijks ongeveer 350 egels op die zijn aangereden of ziek zijn. Of vangt jongen op die zijn verlaten door hun moeder. In het kader van het Egelweekend, dat een week eerder plaatsvindt, zet de Egelopvang op deze dag haar deuren wagenwijd voor u open. Daarnaast verzorgt het Huisdierencentrum Haarlem samen met de Egelopvang diverse demonstraties en educatieve activiteiten. Hieronder ziet u het voorlopige programma van deze dag! Tijden kunnen dus nog iets wijzigen!

11.00 uur: Open voor publiek
11:30 -12:00 uur: Egelles aangeboden door Eline Honders van het Natuurlokaal
12:00- 12:30 uur: lezing 'Geen tegeltuin, maar egeltuin', aangeboden door Peter Bulsing
13:00- 13:30 uur: KNPV demo met speurhonden op kippenweide
13:45- 14:15 uur: Egelles aangeboden door Eline Honders van het Natuurlokaal
14:15- 14:45 uur: lezing 'Geen tegeltuin, maar egeltuin', aangeboden door Peter Bulsing
15:00- 15:30 uur: KNPV demo met politiehonden op S.V. Geel Wit terrein
16:00 uur: sluiten voor publiek

Verder zijn er diverse standhouders die u kunnen informeren over diverse huis- en tuindieren, de natuur en staat er een dierenambulance op het terrein waar men een kijkje in kan nemen!

En natuurlijk zijn er voor de kinderen diverse activiteiten, zoals: schminken, een van gips gemaakt egeltje schilderen, vogelvoederplankje maken, kleuren/tekenen en er is een fotospeurtocht uitgezet!

Tot slot wordt er ook aan de inwendige mens gedacht. Zo staat er een Coffee on Wheels van Barrista Maarten Bakker en kunt een broodje kopen bij Stichting Bedenk.

Een uniek stukje Haarlem om te ontdekken. Voor jong en iets minder jong een geweldig dagje uit.

Start: 11.00 uur (duur ca 5 uur)
Kosten: gratis
Leeftijd: 4 - 99 jaar
Locatie: terrein van het Huisdierencentrum (Van Oosten de Bruijnstraat 64)

Wedstrijd: Aan de slag met Dierendag!

Doe mee met de wedstrijd ‘maak het perfecte dierenverblijf’ op woensdag 3 oktober. Richt voor jou favoriete huisdier een hok/kooi perfect in en win een prijs! Van te voren krijg je een korte les over waar je op moet letten als je een dierenverblijf in gaat richten. Start les: 14.30 uur

Lever een foto in van je eigen (huis)dier en maak kans op een mooie prijs!

De gehele middag zijn er workshops en is er een fotospeurtocht!

Opgeven voor de wedstrijd is gewenst! Foto’s kun je sturen naar onderstaand e-mailadres. Je kunt altijd langskomen op het Huisdierencentrum Haarlem.

Binnenkort volgt meer informatie.

Start: 14.30 uur
Kosten: gratis
Leeftijd: 6 - 16 jaar
Locatie: terrein van het Huisdierencentrum (Van Oosten de Bruijnstraat 64)

Aanmelden via:  huisdierencentrum@haarlem.nl

Herfstmiddag

Op woensdag 10 oktober is er van 13.00 uur tot 16.00 uur een Herfstmiddag.

Herfst betekent dat planten afsterven en de bladeren van de bomen vallen. De meeste mensen gaan dan druk aan het werk met de hark, schop en bladblazer. De tuin moet netjes zijn of anders gezegd: 'winterklaar' gemaakt worden.
Wij laten tijdens deze middag op een laagdrempelige manier zien waarom een nette tuin voor mens en dier helemaal niet zo 'netjes' is. Je zult zien dat je meer kwaad dan goed doet tijdens de herfstschoonmaak.
Er worden diverse herfstworkshops gegeven, onder andere: een mezenkastje timmeren, vogelvoederplankje maken. 

Daarnaast wordt de vertrouwde fotospeurtocht weer uitgezet!

Voor jong en oud weer een goede reden om naar het Huisdierencentrum te komen!

Start: 13.00 uur
Kosten: gratis
Leeftijd: 4 - 99 jaar
Locatie: terrein van het Huisdierencentrum (Van Oosten de Bruijnstraat 64)

Konijnenmiddag

Het huisdierencentrum organiseert op  24 oktober een Konijnenmiddag van 13.00 tot 17.00uur. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met: Speeltuinvereniging Floragaarde, Stichting Bedenk en Konijnenadviesbureau Haarlem. 

Er zijn een aantal activiteiten: 
- Kinderen kunnen voor € 2,50 hun eigen knaaghuisje/trappetje maken voor het konijn of knaagdier.
- Er kunnen overheerlijke groentenspiezen voor het (eigen) konijn en knaagdier worden gemaakt.
- Er worden meerdere lessen gegeven over de verzorging van het konijn.

Het is heel belangrijk dat je weet dat konijnen niet alleen maar leuk zijn om te knuffelen, maar ook een goede verzorging nodig hebben. Daar hoort ook regelmatig rust bij. En ook is het belangrijk dat konijnen samen zijn, hoe koppel je twee vreemde konijnen? De lessen zijn voor alle leeftijden geschikt, maar vooral gericht op kinderen.

De hele middag is er een fotospeurtocht. De dag wordt vanaf 17.00 uur afgesloten met een pannenkoek op de speeltuin!

Opgeven is niet verplicht. Iedereen kan zo binnenlopen. De verzorgingsles over konijnen wordt elk heel uur in de speeltuin aangeboden.

Start: 13.00 tot 17.00uur 
Kosten: (gratis), een kleine bijdrage voor de workshops
Leeftijd: 4 - 99 jaar
Locatie: terrein van het Huisdierencentrum (Van Oosten de Bruijnstraat 64)

Natuur is een feest!

NME Haarlem is de samenwerking aangegaan met Wildzoekers en De Toren van Klinker voor het begeleiden van natuuractiviteiten voor de kleinste Haarlemmers, onder de noemer ‘Peuters en kleuters in het wild’.

Kinderen worden meegenomen op avontuur in het groen, en komen op een speelse manier in aanraking met alles wat de natuur ons biedt. Er wordt gedanst met de bijen, gezocht naar de kleinste beestjes, geknutseld met natuurlijke materialen en een beetje vies worden hoort er ook bij!

Kortom: natuur is een feest!

Deze activiteit wordt op de Schoterhoeve, Houthoeve, Kweektuin en het Huisdierencentrum aangeboden, en is voor BSO’s of andere groepen kinderen op aanvraag beschikbaar.

Voor meer informatie, mail naar nvaneijk@haarlem.nl.