Workshop hergebruik afval voor tuinvogels

NME Haarlem organiseert een kinderworkshop op woensdag 20 september waar kinderen van afval ‘tuinvogelvoerobjecten’ leren maken. De workshop wordt ingeleid met een kleine les over hergebruik, recyclen, tuinvogels en wat ze graag eten in de winter. Lees meer over de workshop in de activiteitenkalender.

Herfstevenement Haarlemse Stadskweektuin

Haarlem, 11 september 2017
Op zondag 15 oktober 2017 vindt tussen 11.00 en 16.00 uur het jaarlijkse Herfstevenement plaats in en voor de kassen van de Haarlemmer Kweektuin. Er is een markt en er zijn activiteiten voor kinderen. Een evenement voor alle leeftijden. De toegang is gratis. Lees meer over het evenement in de activiteitenkalender.

Biologische bestrijding plaagbeestjes in kassen NME-Haarlem

Haarlem, 31 juli 2017
In plantenkassen heerst doorgaans een klimaat dat ideaal is voor plaagbeestjes. Er zijn dan ook vrijwel altijd plantenluizen en mijten aanwezig. Zolang er geen sprake is van een plaag, richten zij nauwelijks schade aan en is bestrijding niet nodig. Door het huidige weertype is er nu op diverse planten sprake van een plaag. Om die gezond te houden, moet NME-Haarlem ingrijpen. Uiteraard is chemische bestrijding uit den boze. Er zijn sluipwespjes ingekocht, die hun eitjes in en op de plaagbeestjes leggen. De larfjes die daaruit komen eten de plaagbeestjes op. Deze wijze van bestrijding wordt ook toegepast in de commerciële biologische gewasteelt.

Babyhertjes geboren op stadsboerderij Houthoeve

Haarlem, 31 juli 2017
De afgelopen weken zijn er zeker 5 kalfjes geboren. Hoeveel het er precies zijn is nog niet te zeggen. Pasgeboren kalfjes worden namelijk goed verstopt tussen de brandnetels. Als ze ongeveer een week oud zijn gaan ze met moeders mee. Als ze wat ouder zijn gebeurt het regelmatig dat ze bij andere moeders mee drinken. Je ziet dan wel eens 1 moeder met 4 drinkende kalfjes. We hebben 11 hindes en 1 bok.

Kom gerust kijken bij de kalfjes op De Houthoeve, wie weet ontdek je nog meer kalfjes.
Meer informatie vind je op www.haarlem.nl/nmehaarlem/houthoeve/

Nieuwe dieren op de Schoterhoeve

De stadsboerderij Schoterhoeve heeft 6 nieuwe evenhoevigen. Het gaat om 4 stamboekschapen en 2 dwerggeitjes. Vooral de schapen zijn bijzonder. Het zijn 2 witte Texelaars en 2 Zwartblessen, beide Hollandse rassen.

Heel bewust staat de kleur vermeld bij het eerste genoemde ras, omdat er ook een ‘blauwe’ variant bestaat. Die is echter zo weinig algemeen, dat hij behoort tot de zeldzame huisdierrassen. Daar behoort ook het Zwartblesschaap toe. Het vindt zijn oorsprong in Friesland en is in haast alles het tegenovergestelde van de Texelaar. Het is een hoogbenig ras met zwartbruine beharing en een witte bles op zijn smalle kop. De wol is bruin.

Na een korte quarantaine periode hebben de schapen en geitjes inmiddels kennisgemaakt met de overige bewoners van de Schoterhoeve. Dat verliep allemaal voorspoedig. Nu is het publiek aan de beurt om kennis te maken met de aanwinsten. Komt u ook langs?