Duurzaamheid

NME Haarlem werkt samen met de Groene Mug aan het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Haarlem. Wij organiseren actieve duurzaamheidslessen en -projecten voor de hoogste groepen van de basisschool en het voortgezet onderwijs. De onderwerpen zijn energiebesparing, duurzame energie, afval(stoffen), klimaatverandering, circulaire economie en duurzaam leven. Er wordt aangesloten bij diverse vakken en kerndoelen. Scholen kunnen de lessen aanvragen via Marie-José Brandsma.
Daarnaast legt NME Haarlem bij elk onderwerp en onderdeel een link met het thema duurzaamheid. Zo leren kinderen bijvoorbeeld op de schooltuinen over het ecosysteem, klimaatverandering en biodiversiteit.

Afvalprojecten

Wij organiseren projecten over zwerfafval en afvalscheiding voor alle groepen van de basisschool en het voortgezet onderwijs. Leerlingen gaan actief met het thema (zwerf)afval aan de slag en bedenken oplossingen voor het afvalprobleem. Vaste onderdelen zijn: lessen en excursies, afval opruimen rond de school en sportieve en creatieve workshops. Aanvragen voor afvalprojecten kunnen via Marie-José Brandsma.

Lesmateriaal

Ter ondersteuning van de afval- en duurzaamheidslessen heeft NME Haarlem verschillende lesmaterialen beschikbaar:

  • Leskisten, zoals leskist ‘Groene Energie’ of ‘Afval, dat gooi je niet zomaar weg!’;
  • Projecten, zoals  ‘Energieke Scholen’ of ‘The Waste Away Challenge’;
  • Boeken, zoals over  klimaatverandering en duurzame energie, maar ook leuke voorleesboeken over het thema duurzaamheid voor alle leeftijden;
  • Spellen, zoals het ‘Groene Voetenspel’, over de mondiale voetafdruk of het ‘IJsberenspel’, over klimaatverandering.

De materialen zijn te reserveren via www.nmewijzer.nl

Duurzame ontwikkeling

Op 5 februari 2019 organiseert NME Haarlem een inspiratiesessie "Duurzame ontwikkleing in het primair onderwijs". Duurzaam denken en doen worden steeds belangrijker. Toch is dit nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Want wat is duurzaamheid nou precies? Het lijkt soms wel of álles ermee te maken heeft. En ja, dat is ook zo. Juist daarom kan iedereen ermee aan de slag.  Als leerkracht kun je je leerlingen daarin het goede voorbeeld geven en ze warm laten lopen voor een groene toekomst.

Wil je weten hoe? Deze middag zetten we je in een duurzame draaimolen waar je duizelig van inspiratie weer uit komt. In een korte presentatie in een inspirerende omgeving zetten we voor je op een rij hoe het nou ook alweer precies zit met duurzaamheid: wat gebeurt er in de wereld en wat kun jij hier als mens mee, maar vooral ook: in de klas?

Bekijk hier het volledige programma.