Zonder afval een to-go koffie met de WeCup

  • 11 maart 2022

Koopt u vanaf 14 maart een drankje om mee te nemen? Dan betaalt u bij sommige horecazaken één euro statiegeld voor de WeCup-beker. Deze beker kan vervolgens bij alle deelnemende horecazaken worden hergebruikt of ingeleverd.

WeCup is een retoursysteem voor to go-koffiebekers. Een initiatief van Jody Koenders, mede-eigenaar van Bar Gast in de Leidse Buurt.

Nederlanders drinken veel koffie en ons land behoort zelfs tot de top vijf van meest koffie drinkende landen ter wereld. Kartonnen meeneembekers belanden vaak in de natuur, maar recycling blijkt ook lastig in de praktijk. Twee weken na de opening van Bar Gast moesten horecazaken dicht vanwege de coronamaatregelen.

Jody Koenders schakelde net als veel andere zaken over op take-away, maar hij schrok van de hoeveelheid extra afval die dat met zich meebracht en bedacht een oplossing: “Het systeem van de WeCup is heel simpel en kost niets extra’s. De euro statiegeld krijg je terug als je de beker inlevert. Haal je een nieuw drankje? Dan lever je de vieze beker in en krijg je een schone terug. Een WeCup vervangt ongeveer duizend kartonnen wegwerpbekers. En bij drie keer hergebruik is het al 15 % duurzamer dan een kartonnen beker. Aan het einde van de levensduur is de beker 100% recyclebaar. Bovendien is de WeCup volledig in Nederland geproduceerd, dus de milieubelasting door transport is beperkt.”

Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid: “De WeCup is een heel goed initiatief! Haarlem wil in 2040 circulair zijn. Het is noodzakelijk dat producten en materialen herbruikbaar zijn en dat we geen afval creëren. Veel horecazaken hebben de afgelopen jaren noodgedwongen een switch gemaakt naar de mogelijkheid om eten en drinken mee te nemen. De WeCup vervangt de wegwerpbeker. Zo voorkomen we een hoop zwerfafval.”

Meedoen

De gemeente Haarlem ondersteunt het initiatief van de WeCup vanuit de koplopergroep Circulaire Restaurants en financiert het eerste jaar de deelname. Inmiddels doen meer dan twintig Haarlemse ondernemers al mee, waaronder Westhoff, Ax, Cleeff en By Lima. Bent u horecaondernemer en wilt u ook meedoen? Stuur dan een e-mail naar jody@wecup.nl.

Foto: Jody Koenders en Robbert Berkhout in Bar Gast (door Michel Campfens)