Zieke iepen in Schalkwijk verwijderd

  • 25 juli 2019

Deze week start Spaarnelanden, in opdracht van gemeente Haarlem, met het verwijderen van meerdere zieke iepen in Schalkwijk. Afgelopen maand is in Haarlem een uitvoerige controle uitgevoerd naar de iepziekte door een boomexpert. Bij meerdere bomen is de ziekte aangetroffen.

Iepziekte

De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte die door kleine zwarte kevers, de iepenspintkevertjes, wordt verspreid. Door de aanhoudende warmte en droogte lopen de bomen meer kans op de iepziekte. Als een boom de iepziekte heeft, verdroogt en sterft hij. Ook kan hij de ziekte overbrengen op andere iepen. Dit betekent dat zieke bomen zo snel mogelijk moeten worden verwijderd.

Overzicht bomen met iepziekte

Op deze lijst staan de iepen die gekapt worden. Op de plekken waar iepen zijn gekapt, worden in het nieuwe plantseizoen nieuwe iepen geplant. Er komt een soort terug die bestand is tegen de iepziekte.

Een zieke iep in eigen tuin

Wanneer bewoners een zieke iep in hun eigen tuin hebben staan of vermoeden dat de iep ziek is, kunnen zij contact opnemen met Spaarnelanden. Een boomspecialist komt dan kosteloos langs om de boom te inspecteren. Wanneer er sprake is van iepziekte meldt Spaarnelanden de boom bij de gemeente Haarlem. Bewoners krijgen bericht van de gemeente binnen welke termijn zij de zieke boom moeten verwijderen. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het kappen en afvoeren van de zieke iep door een erkend boomverzorgingsbedrijf.