Ze gaan weer naar school!

  • 30 augustus 2019

De vakantiepret is voorbij, best even wennen voor velen. Vroeg opstaan, boterhammen smeren en op tijd de deur uit naar school. Rond het schoolplein heerst dezelfde hectiek: rennende kinderen, veel (bak) fietsen en auto’s. ‘Dat levert soms gevaarlijke situaties op.’

“Veiligheid staat altijd voorop”, aldus André Koopman. Hij werkt voor de gemeente bij het Parkeerteam als senior handhaver. “Zeker op basisscholen, waar zo’n eerste schoolweek best even wennen is met al die fietsen en auto’s. Regelmatig staan er auto’s foutgeparkeerd en ontstaan er voor kinderen onoverzichtelijke situaties. Veel scholen hanteren een parkeerverbod tijdens de haal- en brenguren. Maar helaas zijn er toch ouders die dat negeren. Dat maakt het voor kinderen af en toe levensgevaarlijk om over te steken.”

Om het geheugen een beetje op te frissen, staan we daarom regelmatig bij verschillende Haarlemse scholen om toezicht te houden.

Even wennen

“Om het geheugen een beetje op te frissen, staan we daarom regelmatig bij verschillende Haarlemse scholen om toezicht te houden”, vertelt André. “Vooral aan het begin van het schooljaar is het voor iedereen weer even wennen. Niet alleen voor de nieuwelingen, net zo goed voor de ervaren schoolgangers. Foutparkeerders spreken we dan aan en we schrijven – als het moet - ook boetes uit. Met 95 euro zijn die zeker niet mis! Veiligheid rondom school is nu eenmaal ons doel. Daar kan toch niemand op tegen zijn?”

Onveiligheid en gedoe

Een school waar André en z’n collega’s af en toe een oogje in het zeil houden is de Beatrixschool aan het Blinkertpad. Door z’n ligging – weilanden aan de ene en bejaardenwoningen aan de andere kant – is het brengen en halen van kinderen met de auto niet ideaal. Tot aan het plein rijden is geen optie en in de verderop gelegen straat geldt voor en na schooltijd een parkeerverbod. “Veel ouders en kinderen komen dan ook lopend of op de fiets”, legt adjunct-directeur Anouk Woudman uit. “Dat juichen wij alleen maar toe. Foutgeparkeerde auto’s en wagens die uitritten blokkeren zorgen voor onveiligheid en gedoe. Zowel voor de kinderen als de buurtbewoners. Regelmatig spreken we ouders daarop aan via onze digitale nieuwsbrief. Dat handhaving hier controleert, is alleen maar fijn.”

Eerder van huis

Vader Wouter wacht op het plein op zoon Finn. “Ik kom eigenlijk altijd lopend, ik woon vlakbij. Toch zie ik ook regelmatig auto’s op plekken staan waar het niet mag. Ook vandaag. Heel jammer en onnodig. Als je iets eerder van huis vertrekt, parkeer je de auto heel gemakkelijk verderop in de straat. Weliswaar iets verder lopen, maar wel een stuk veiliger voor de kids.” Finn: “Met mama kom ik wel eens op de fiets, maar ik mag niet alleen. Dat vinden papa en mama nu nog te gevaarlijk. Maar het is wel een hele leuke school hoor!”

Lekker op de fiets

Hoewel moeder Esther aan de andere kant van de Randweg woont, komt ze eigenlijk altijd via de Vlaamse weg op de fiets. “Prima te doen met onze 2 meiden. Met bevriende ouders hebben we geregeld dat wij 2 keer per week hun kinderen meenemen en zij 2 keer de onze. Dat scheelt! Als het regent pakken we wel eens de auto hoor. Ook al mag je niet vlakbij parkeren, voor ons géén probleem. Voor de veiligheid van onze kinderen lopen we graag een stukje om.”

Tekst: Sabina Bles, Het Woordenbureau | Foto: Marisa Beretta

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws