Week tegen Pesten: ‘Ieder kind is goed zoals het is’

  • 26 september 2019

Bijna een derde van de scholieren in Nederland geeft aan wel eens gepest te worden. Stichting Kikid speelde deze week op verschillende middelbare scholen een theatervoorstelling die leerlingen laat zien hoe zij het verschil kunnen maken.

Nu de hectiek van het begin van het schooljaar wat weggeëbd is, begint de dagelijkse routine weer. Vroeger opstaan, ontbijten, naar school, met vrienden afspreken, huiswerk maken, op tijd naar bed. Voor veel scholieren prettig. Al kan het voor sommigen een enorme opgave zijn om zich hier elke dag weer doorheen te slaan.

Bijna een derde van alle scholieren in Nederland geeft aan wel eens gepest te worden. Dat heeft niet alleen een enorme impact op de persoon zelf, maar ook op zijn of haar directe omgeving. Zeker met de opkomst van social media is het probleem urgenter geworden. Online pestgedrag is vaak onzichtbaar voor ouders en scholen en gaat non-stop door. Zelfs thuis ben je niet veilig voor het getreiter in een klassenapp.

‘Wij willen hen leren het op te nemen voor een ander’

Wees een held

In Haarlem is daarom de afgelopen week veel aandacht besteed aan de Week tegen Pesten, een grootschalig initiatief om meer bewustwording te kweken. Op diverse scholen speelde Stichting Kikid haar theatervoorstelling ‘Like me’, waarin herkenbare, confronterende, grappige en ontroerende scènes afgewisseld worden met discussies in de klas.

Het thema van dit jaar is ‘Wees een held, met elkaar’. Het legt de nadruk op positief gedrag en laat leerlingen, docenten én ouders zien hoe zij het verschil kunnen maken. Janine de Ridder, directeur van Kikid, vertelt hierover: “Veel programma’s richten zich op de pester, of degene die gepest wordt. Wij richten ons meer op de grote groep die niet in durft te grijpen. We willen hen leren het op te nemen voor een ander. Samen kun je ervoor kiezen een leuke tijd te hebben.”

Rolmodellen

Dat deze boodschap goed overkomt bij de leerlingen is duidelijk. Bodie (13) van het Sancta Maria verwoordde het mooi na de voorstelling: “We moeten elkaar blijven herinneren aan wat er allemaal gebeurt tijdens het pesten. Elkaar blijven steunen. En erover blijven praten.”

Door middel van theatervoorstellingen en bijbehorende discussies en trainingen maakt Kikid moeilijke onderwerpen als alcohol, (homo)seksualiteit, schulden, social media en pesten bespreekbaar. “Wij werken met jongerenexperts in de leeftijd van 17-21 jaar, die echt proberen op te treden als rolmodellen. Zo krijg je in de klas een soort grote broer/zus gesprek over onderwerpen waar het normaal niet snel over gaat, of waar kinderen hun ouders niet mee durven te belasten. Zoals het feit dat ze gepest worden,” legt De Ridder uit.

Krachtiger

Om haar missie te bereiken, werkt Kikid samen met verschillende instanties, zoals de GGD Kennemerland, L&F Advies en Brijder Jeugd, en de gemeente Haarlem. De Ridder ziet dit als iets positiefs: “Haarlem is wat mij betreft echt een voorbeeld voor andere gemeenten. Ze weten heel goed wat er speelt op iedere school en houden daar rekening mee. Wij zitten met alle partijen die hier iets aan bij kunnen dragen in een gezamenlijk team, dat als voornaamste doel heeft onze jongeren krachtiger en weerbaarder te maken. Ieder kind is goed zoals hij is. Aan ons allemaal om hem of haar te leren dicht bij zichzelf te blijven, ondanks zaken als groepsdruk en social media.“

Het is een voorbeeld van de aanpak van de gemeente Haarlem om het welzijn van haar jongeren te verhogen. Deze aanpak is omschreven in de nota ‘Samen voor Jeugd’, die 26 september in de commissie Samenleving wordt besproken. Juist een dergelijke gedeelde verantwoordelijkheid maakt volgens De Ridder het verschil: “Scholen leren vooral het cognitieve, rekenen en taal. Maar gewoon leren hoe je in het leven moet staan, ook dat is enorm belangrijk om mee te geven. Gemeenten en organisaties zoals wij kunnen daar vanuit onze expertise zeker een steentje aan bijdragen.”

Tekst: Sharai Hoekema / Gemeente Haarlem
Foto: Marisa Beretta

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws