‘Vuurtjes aansteken voor een gasvrij Haarlem’

  • 22 februari 2019

In 2040 wil Haarlem gasvrij zijn. Dat is een ingrijpende verandering. Binnen team Duurzaamheid helpt Wienand van Dijk om Haarlem en z’n inwoners hiervoor klaar te stomen.

In 2050 moet heel Nederland over zijn op duurzame energie. Wetgeving die telt voor elke gemeente in ons land. Haarlem heeft besloten dat zij dit sneller wil. Er wordt gas gegeven om de stad in 2040 geheel aardgasvrij te hebben. Wienand van Dijk, kwartiermaker binnen team Duurzaamheid, vertelt hoe daaraan gewerkt wordt.

Pionieren

“Het voelt een beetje als pionieren. Als kwartiermaker ben ik vooruitgestuurd om iets compleet nieuws voor te bereiden. Iets waar we nog nooit mee te maken hebben gehad in ons land. Daarvoor praat ik veel met andere gemeenten en probeer ik partijen, personen en potentiële partners bij elkaar te brengen. Daarnaast zijn we een strategie aan het ontwikkelen, brengen we doelgroepen in kaart en krijgt de planning steeds meer vorm. En is dat eenmaal voor elkaar, dan moet een aardgasvrij Haarlem ook nog daadwerkelijk geïmplementeerd worden. Kortom, vervelen doe ik me niet!”

Nieuwe energiebronnen

Dat het een enorme onderneming wordt, daar is iedereen zich wel van bewust. “Voor 2040 moeten 70.000 Haarlemse woningen van het gas af. Zo’n drieduizend woningen per jaar. Daarnaast betekent het dat we op zoek moeten naar nieuwe bronnen om onze huizen te verwarmen, om te kunnen koken en te douchen. Denk aan bronnen als biomassa, geothermie, biogas én restwarmte van bijvoorbeeld datacentra. De bewustwording ‘Haarlem gasvrij’ moet op gang komen. We willen immers een brede vertegenwoordiging van inwoners meekrijgen. Een jaar geleden startten we daarom de campagne ‘Haarlem steeds gasvrijer’, met daarin duurzame Haarlemmers in de hoofdrol. Zoals Bep en Fred uit de Slachthuisbuurt, die na een enorme renovatie tevreden terugkeerden naar hun energieneutrale woning. De tweede serie campagneposters hing afgelopen januari in de stad en eind februari komt de volgende serie!”

Warmtenet Meerwijk

In een transitievisie worden de Haarlemse wijken momenteel helemaal in kaart gebracht. Het stedelijk beleid krijgt steeds meer vorm. “In ons plan wijzen we in ieder geval drie wijken aan die kansrijk zijn om in 2030 al aardgas vrij te zijn. In een aantal wijken is een warmtenet een belangrijk deel van de oplossing. Om het voor bewoners makkelijker te maken, bieden we in wijken waar dat logisch is een warmtenet aan. Zij kunnen dan zelf kiezen of ze eerder overstappen of toch nog trouw blijven aan gas. In Meerwijk zijn we inmiddels begonnen met het ontwikkelen van een warmtenet, waar ruim drieduizend woningen op aangesloten kunnen worden. Langzaamaan steken we de eerste vuurtjes aan!”

“Als je eenmaal in een wijk zit, krijg je trouwens maar één kans om het goed te doen. In Meerwijk wilden we dan ook zoveel mogelijk mensen actief meekrijgen in de plannen. Heel positief is dat we daar een goeie klankbordgroep hebben van zo’n veertig mensen. We betrekken de groep er nauw bij en leggen alles tot in detail uit. Natuurlijk betekent dat niet dat de inwoners straks als vanzelf overstappen op het warmtenet. Voorlopig is het en/en; dus de vrije keuze tussen gas en het warmtenet. Niets is nog verplicht! Spannend is het hele traject zeker. Pionieren in nu eenmaal hobbels nemen, ze gladstrijken en af en toe weer terugrollen. Maar na vijftien jaar werken bij de gemeente ben ik inmiddels wel wat gewend!”

Lees meer over de campagne ‘Haarlem steeds gasvrijer’ en wat u zelf kunt doen om gasvrijer te leven op www.haarlem.nl/gasvrijer.

Foto: Jurriaan Hoefsmit

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • De Groene Mug - Duurzaam Haarlem