Voetbalclub Geel-Wit bespaart dankzij zonnepanelen

  • 28 mei 2019

Met zijn 172 zonnepanelen bespaart voetbalclub Geel-Wit duizenden euro’s per jaar. “Met dat geld kunnen we 5 jeugdtrainers opleiden, begeleiden en een vergoeding geven. Daar zijn 100 voetballertjes mee geholpen.”

Ga maar na wat een voetbalvereniging aan energie verbruikt. Geel-Wit (bijna naast de Bavo-basiliek) heeft twee-en-een-half voetbalveld. Op het halve veld spelen de kleintjes. Bij de velden staan in totaal 10 lichtmasten die stroom slurpen.Tel daar bij op het licht in de kantine en kleedkamers, het verwarmen van het douchewater, de stroom voor koelkasten, en zo verder, en je komt op een energierekening van zo’n 20.000 euro per jaar. Dat geld was Geel-Wit ieder jaar kwijt, totdat Paul Schouten vorig jaar met een idee kwam. Zijn 14-jarige zoon voetbalt bij Geel-Wit en Paul hielp op een middag met andere ouders mee om de kantine op te knappen.

Energiescan

“Ik vroeg of de club gebruikmaakt van subsidies. En of er al een energiescan van het gebouw was uitgevoerd. Zo’n scan wordt gedaan door een gespecialiseerd bureau. Dat komt langs en bekijkt welke besparingen mogelijk zijn. Daar komt dan een rapport uit met adviezen.” Een puik idee, vond het bestuur van Geel-Wit.

Minstens zo interessant als de CO2-reductie is wat het de club oplevert.

Paul ging met nog een enthousiaste ouder, Mariëlle Splinter, in gesprek met de gemeente over subsidies. Toevallig was de gemeente net druk doende om de energiescan onder de aandacht te brengen bij Haarlemse sportverenigingen. Zo werd Geel-Wit niet alleen voorloper in duurzaamheid, maar ook voorbeeldvereniging. “Een paar maanden later gaven wij op een informatieavond praktijkvoorbeelden aan andere sportverenigingen.”

Led in plaats van tl

“De scan leverde veel bruikbare adviezen op, zoals bewegingsmelders voor het licht. De tl-balken hebben we vervangen door ledlampen. Daarvoor moesten eerst de armaturen worden omgebouwd. Dat hebben we zelf gedaan, met een aantal leden. Dat is niet moeilijk, maar wel even een klus. Zelf doen scheelt veel geld. Verder hadden we meer koelkasten en een zwaardere gasmeter dan nodig. Het dak was slecht, dus dat hebben we aangepakt en meteen geïsoleerd. Dat stond al in de planning.”

Plat dak

Penningmeester Paul Boelé: “Daarnaast was het advies om zonnepanelen aan te schaffen. Dat is nogal een investering, dus daar moesten we goed over nadenken. Bovendien moet je een geschikt dak hebben. Het dak op de kleedkamers is plat en groot genoeg, maar de kleedkamers zijn gemeente-eigendom. Na overleg met de gemeente heeft die daar juridisch een oplossing voor gevonden.”

Duurzaamheidslening

Sinds februari liggen er 172 zonnepanelen op het grote, platte dak, met toestemming van de gemeente. “We hebben de panelen gekocht, want dat bleek het gunstigst. De aankoop was mogelijk dankzij een subsidie van het rijk en een duurzaamheidslening. Dat is een lening tegen lage rente en voor een korte termijn. De investering is in 7 of 8 jaar terugverdiend.”

Lennert Bohmer, jeugdvoorzitter bij Geel-Wit: “We draaien nu helemaal op zonne-energie en dat is goed voor het milieu. Maar minstens zo interessant als de CO2-reductie is wat het de club oplevert. Met de besparing hebben we geld voor de opleiding, begeleiding en vergoeding van 5 à 6 jeugdtrainers per jaar. Dat is een investering voor de toekomst. Volgend jaar bestaan we 100 jaar en nu kunnen we nog 100 jaar mee.”

Tekst: Marieke Serruys | Foto: Jurriaan Hoefsmit

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws
  • De Groene Mug - Duurzaam Haarlem