Verjaardag van Haarlem: wat is er te doen?

  • 19 november 2019

Op 23 november is de verjaardag van Haarlem! We vieren dan dat onze stad 774 jaar geleden stadsrechten kreeg. Er is dit weekend van alles te doen.

Haarlem kreeg het stadsrecht in 1245 van graaf Willem II. Van donderdag 21 tot en met zondag 24 november zijn er allerlei activiteiten!

Pubquiz en Harlem Heist

Zo is er in het Archeologisch Museum op donderdag een Haarlem pubquiz en kunt u hier vrijdag de Escape Game Haarlem Heist spelen. Op zaterdag neemt Middeleeuwse stadsgenoot Cornelis belangstellenden mee op een stadswandeling. En er is een Middeleeuws feest in het Archeologisch Museum met allerlei activiteiten voor kinderen.

Stadsrecht

In het Noord-Hollands Archief kunt u zaterdag het originele perkamenten stadsrecht bewonderen. Om 11.00 uur snijdt burgemeester Jos Wienen taart aan voor alle Haarlemmers die zin hebben om mee te vieren. Ook is vanaf deze dag de nieuwe expositie over drukkerij Joh. Enschedé te zien. Op zondag is er een familiedag in het archief, met allerlei activiteiten zoals een speurtocht en theatervoorstellingen.

Dolhuys

Ook het Dolhuys viert feest dit weekend. Het museum is tijdelijk gesloten vanwege restauratie, maar houdt zaterdag 23 november een open dag. Iedereen is welkom tussen 14.00 en 17.00 uur voor een kijkje achter de schermen. Er is een pop-up tentoonstelling te zien met verhalen van 7 oud-bewoners en oud-medewerkers. En er zijn rondleidingen door het gebouw, met aandacht van de recente ontdekkingen. Dat zijn onder meer een middeleeuwse muurschildering, een beerput en eeuwenoude skeletten. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina.

6.000 jaar Haarlem

In het Archeologisch Museum is zaterdag ook de (besloten) boekpresentatie van het nieuwe boek van stadsarcheoloog Anja van Zalinge. Het boek ‘Zesduizend jaar Haarlem’ schetst de geschiedenis van onze stad aan de hand van archeologische vondsten.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden in de folder op www.verjaardaghaarlem.nl of de Facebookpagina.

Kijk mee naar de toekomst!

De verjaardag van Haarlem is ook een mooie dag om stil te staan bij de toekomst van onze stad. In de bibliotheek aan de Doelenstraat is op dit moment de tentoonstelling Panorama Nederland te bekijken. Kom zaterdag een stuk taart eten en praat mee over de toekomst van Haarlem!