Unieke sneak preview in het Dolhuys tijdens de Open Monumentendagen

  • 11 september 2019

Het Dolhuys, museum van de geest, staat momenteel in de steigers. Speciaal voor de Open Monumentendagen opent het museum op zaterdag 14 september 2019 even zijn deuren, zodat mensen een blik kunnen werpen in een paar bijzondere kamers in het pand met een bijzondere geschiedenis.

Met name voor de restauratie is dit een unieke inkijk waarbij de zorgvuldigheid en volledigheid van het constructief herstel van de al eeuwen oude houten constructie duidelijk te zien is. Bezoekers komen dus terecht op plekken in het Dolhuys die anders voor het publiek gesloten of verborgen zijn.

Het pand wordt in opdracht van de gemeente Haarlem gerestaureerd. Zo wordt de originele en uiterst zeldzame houten constructie van de Zorgzaal met veel zorg en liefde in oude staat hersteld.

Het Dolhuys ligt net buiten de stadsmuren en heeft 700 jaar lang onderdak geboden aan ‘melaatsen, gekken, onaangepasten, alcoholici, hoeren met syfilis, dementerende ouderen, zwervers, mensen in crisis’. Sinds 2005 is het Dolhuys een museum.

De geschiedenis van het complex is een voorbeeld van het ideaal van naastenliefde en de zorg voor zwakkeren die hulp nodig hebben. Tegelijkertijd staat het voor het opsluiten en isoleren van mensen die er niet bij horen en die de sociale orde verstoren. In het voorjaar van 2020 opent het museum weer de deuren voor het publiek.

Museum het Dolhuys zit op de Schotersingel 2. Bekijk voor meer informatie en het programma de website over de Open Monumentendagen.


Foto: Barbra Verbij