Speeltuinvereniging Kindervreugd aardgasvrij

  • 5 maart 2019

Speeltuinvereniging Kindervreugd (Slachthuisbuurt) maakt geen gebruik meer van gas. De aansluiting werd 14 februari 2019 verwijderd. Zo meldde beheerder John van Leeuwen bij de gemeente. Op bezoek bij de speeltuinvereniging blijkt dat John alles zelf bedacht, ontworpen en vaak ook uitgevoerd heeft. Dat kan, als je in het dagelijks leven installateur bent.

De speeltuinvereniging aan de Godfried van Bouillonstraat is een goedlopende vereniging met betalende clubs die vaak wekelijks gebruikmaken van het gebouw. Zo zijn er sjoel-, klaverjas, biljart-, streetdance-, en kinderclubs. Doordat de vereniging goed draait, kon John investeren in duurzame maatregelen. Sinds 2011 zijn er stap voor stap verbouwingen gedaan. 

Energiezuinig wassen, koken en drogen

Overal in het gebouw zie je duurzame en vernuftige toepassingen. Er is vloerverwarming zodat er geen radiatoren zijn. John: “We hebben een warmteterugwinningsinstallatie, zeer energiezuinige apparatuur (A+++), een zuinige wasdroger met warmtepomp en ook het afwasmiddel is duurzaam. In het hele gebouw is ledverlichting en in de toiletten gaat het licht vanzelf aan als je binnenkomt. Wij hebben een warmtepomp, een elektrische cv-ketel om bij te verwarmen als het nodig is, een inductie kookplaat en 20 zonnepanelen. We zijn bezig om nog zeker 10 zonnepanelen bij te plaatsen. Er stond eerst een boom die veel schaduw gaf. Nu deze boom weg is – geveld door de storm – is er plek voor meer zonnepanelen.”

Beter milieu

Waar komt die passie voor duurzaamheid vandaan? John: “Ik doe dit samen met mijn vrouw Ria. Onze drijfveer is schonere lucht en een beter milieu. Thuis koken we al 20 jaar op inductie. We scheiden zoveel mogelijk afval en rijden elektrisch.” Ook in Kindervreugd scheiden alle vrijwilligers afval en hergebruiken spullen.

Regen- en grondwater

Ook het waterbeheer is duurzaam. “We pompen grondwater op om in droge tijden het groen in de speeltuin van water te voorzien. Wij hadden zelfs tijdens de warme zomer van vorig jaar een prachtig gazonnetje! Nu willen we een regenwatertank plaatsen. 7 jaar geleden hielden we al in het leidingsysteem rekening met deze opslagmogelijkheid voor regenwater. Zo kunnen we straks met regenwater het toilet doorspoelen. We hebben nog wel wat geld nodig dus als iemand een bijdrage wilt leveren, heel graag!” Sinds 14 februari 2019 is de vereniging van het gasaansluiting definitief verwijderd. Een ‘jippie!’-moment als kroon op het jarenlange werken naar aardgasvrij spelen, sjoelen en ouderengym.

Meer weten over de speeltuinvereniging? Kijk op www.kindervreugdhaarlem.nl.

Haarlem wordt steeds gasvrijer

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af! Dat lijkt ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. De gemeente helpt in het zoeken naar de juiste oplossing per wijk en betrekt bewoners bij keuzes. Meer weten? Kijk op www.haarlem.nl/gasvrijer.

Fotograaf: Bibi Veth