Schalkwijkse vrijwilligersorganisatie zoekt versterking

  • 1 maart 2019

“Het is mooi werk. En de mensen hoeven niet dankbaar te wezen, als ze maar blij zijn”, zegt Sam van Bakel. Hij is al 11 jaar vrijwilliger bij de Vrijwillige Hulpdienst Schalkwijk (VHS).

Zelfstandig wonende ouderen, mindervaliden en alleenstaanden kunnen voor vervoer en klusjes in huis en tuin een beroep doen op VHS, al veertig jaar. Sam is een van de vier coördinatoren die de vragen van cliënten toewijzen aan de vrijwilligers. Zelf doet hij technische klussen, zoals reparatie van wasmachines en ovens. Ook helpt hij cliënten met apparatuur, zoals de televisie: “Veel ouderen vinden de bediening ervan lastig. Dan schrijf ik een kleine handleiding voor ze.”

120 tuinen

VHS doet kleine klusjes in huis, zoals het ophangen van een lamp of het aanbrengen van hang- en sluitwerk. Cliënten betalen zelf het materiaal en een vergoeding van 3,50 per klusje. Twee VHS-vrijwilligers met groene vingers pakken jaarlijks het snoei- en klein onderhoudswerk van maar liefst 120 tuinen aan. Een deel van de cliënten heeft persoonlijk vervoer nodig, op tijd, en soms ook met begeleiding voor bijvoorbeeld ziekenhuisbezoek.

Zoals mevrouw Corrie Bindels (88), die al 51 jaar in Meerwijk woont. Zij wordt wekelijks tegen een geringe vergoeding door een vrijwilliger naar de chiropractor in de stad gebracht en is daar heel gelukkig mee: “Mijn dochter heeft me ook wel eens gebracht, maar dat wil je niet elke week vragen.” Willem ten Hoope is een van de ‘chauffeurs’ van mevrouw Bindels. “Het duurt een half uurtje, ik wacht in de auto op haar en lees intussen op mijn e-reader.” Hij rijdt ook cliënten naar ziekenhuizen in Amsterdam en beleeft veel voldoening aan het werk.

"Er is altijd wel iemand die vroeg zijn bed uit wil"

Vaste klanten

VHS heeft ongeveer 250 cliënten, waarvan de helft zich vaste klant kan noemen. In het afgelopen jaar kwamen er 1600 aanvragen binnen en daarvan zijn de meeste uitgevoerd. Soms verwijst VHS door naar het Buurtbedrijf, en omgekeerd doet het Sociaal Wijkteam wel eens een beroep op VHS. Sam: “Dan zoeken ze mensen die met een geestelijk kwetsbare cliënt overweg kunnen, en die hebben we, daar zijn we goed in.”

In principe wordt een dienst twee dagen van te voren aangevraagd, maar VHS kan snel inspringen wanneer er een ‘spoedje’ is, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname. Het werk begint soms al om 7.00 of 8.00 uur. “Er is altijd wel iemand die vroeg zijn bed uit wil”, zegt Sam. Een vast rooster is er niet en dat geeft veel vrijheid. Willem: “Je krijgt een telefoontje met een verzoek; kun je niet, dan belt de coördinator een ander.”

Vrijwilligers gezocht

VHS is momenteel intensief op zoek naar versterking. Er zijn nu 26 vrijwilligers actief, maar dat is te weinig, want door de vergrijzing neemt het aantal cliënten toe. Ouderen wonen tegenwoordig veel langer thuis, vaak alleen, en hebben dan bijvoorbeeld hulp nodig bij boodschappen doen. De bezorgservice van de supermarkt is voor veel éénpersoonshuishoudens geen optie, omdat het bodembedrag te hoog ligt. “Bovendien kom je daarmee niet onder de mensen”, zegt Willem. “Samen boodschappen doen is ook een sociale activiteit.” Dat geldt ook voor de klusjes, het tuinwerk en het vervoer. Sam: “Veel mensen hebben er geen idee van hoe leuk het is om zoiets voor een ander te doen. Het is een mooi tijdverdrijf en geeft veel voldoening. En je hoort de prachtigste verhalen.”

Wilt u ook vrijwilliger worden voor VHS, dan kunt u contact opnemen via vhschalkwijk@kpnmail.nl of via 023-53 537 00 tussen 09.00 en 10.30 uur.

Tekst: Irene Kuipers | Foto: Marisa Beretta

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Stadsnieuws