Schalkwijk aan Zet uitgesteld tot na de zomer

  • 19 maart 2020

Schalkwijk aan Zet wordt uitgesteld tot na de zomervakantie. De energie voor initiatieven moet nu vooral liggen bij de huidige crisissituatie. Dat betekent niet dat het experiment niet doorgaat. Schalkwijkers met ideeën kunnen nu rustig daarover nadenken en ze later, na de zomervakantie, vorm geven.

Het experiment Schalkwijk aan Zet is onderdeel van het programma Nieuwe Democratie. De methode is een democratische wijkbegroting. Hiermee krijgen buurtbewoners de mogelijkheid om invloed te hebben op hun eigen woonomgeving. Zij dienen ideeën in voor hun buurt of wijk, ze voeren zelf campagne, en ze verdelen met elkaar het geld over de plannen van hun keuze.

De democratische wijkbegroting is eerder al een succes gebleken in Den Haag en Amsterdam. Schalkwijk is gekozen voor het experiment vanwege de energie in de wijk en omdat veel inwoners al bezig zijn met het verbeteren van hun wijk.

Bewoners aan zet

Bewoners weten vaak heel goed wat er in hun wijk of buurt zou moeten gebeuren als het gaat om elkaar te ontmoeten, onderhoud en groen in de buurt én duurzaamheid. Maar vaak ontbreekt het aan geld om die plannen uit te voeren. De Haarlemse gemeenteraad wil de uitdaging aangaan met Schalkwijk en stelt dit jaar én komend jaar een budget van 70.000 euro beschikbaar.

En nu?

De website www.haarlem.nl/schalkwijkaanzet is wel online, maar er kunnen nog geen plannen worden geplaatst. De website gaat open voor plannen op het moment dat alles weer op de rit is.