Rechter doet uitspraak over Ja Ja sticker: invoering gaat door

  • 25 september 2019

Het gerechtshof heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep over de Ja Ja sticker tegen de gemeente Amsterdam. Het hof oordeelt dat Amsterdam de sticker mocht invoeren. De zaak was aangespannen door de reclamefolderbranche. Gemeente Haarlem kan met deze uitspraak de Ja Ja sticker ook invoeren op de geplande datum, 1 januari 2020.

In Haarlem gooien we ieder jaar 20% van het totaal aantal reclamefolders ongelezen weg. Dat is ongeveer 250 ton per jaar.

Haarlem werkt toe naar een duurzame stad en wil deze verspilling van papier tegengaan. De Ja-Ja sticker is een bewezen effectief middel hiervoor.Hiermee kunnen bewoners zelf aangeven als ze graag reclame in de postbus willen ontvangen.

De gemeente Amsterdam heeft de Ja-Ja sticker maatregel eerder ingevoerd, maar de reclamebranche verzette zich bij de rechter tegen dit besluit. Gemeente Haarlem besloot te wachten met invoering van het nieuwe systeem tot na de uitspraak in deze zaak. Nu er met het hoger beroep een definitieve uitspraak is wordt zo spoedig mogelijk met de invoering gestart.

Als de Ja Ja sticker per 1 januari 2020 is ingevoerd, ontvangen huishoudens niet langer standaard ongeadresseerd reclamedrukwerk. De nieuwe sticker wordt later dit jaar beschikbaar gemaakt in de publiekshal.

Meer informatie over het nieuwe brievenbusstickersysteem is te vinden op www.haarlem.nl/ja-ja-sticker.