Ramplaankwartier is voorbeeldwijk voor gasvrij Haarlem

  • 4 oktober 2019

In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. Haarlem wil in 2040 al gasvrij zijn. Maar hoe? In het Ramplaankwartier hebben ze daar wel een idee over. De bewoners werken samen met de TU Delft en de gemeente Haarlem een veelbelovend plan uit.

Misschien ligt het aan de bewoners van het Ramplaankwartier zelf. Of aan de groene ligging van de wijk. In ieder geval lopen ze in het Ramplaankwartier steevast voorop als het om duurzaamheid gaat. Zo realiseerden de bewoners 4 jaar geleden een zonnestroomcentrale voor de wijk, op het dak van de Fablohal. Nu gaan ze met het project SpaarGas nog een stap verder. Het doel is om eerst het Ramplaankwartier van het gas af te krijgen, en daarna heel Haarlem.

Niet afwachten, maar doen!

Peter Bon, van huis uit elektrotechnicus, en Eelco Fortuijn, projectleider van SpaarGas, zijn er al een tijd mee bezig. Beiden houden zich ook voor hun werk bezig met duurzaamheid, net als andere betrokken buurtbewoners. Dat komt goed van pas. Bon: “We hebben allemaal heel sterk het gevoel: we niet gaan wachten op de overheid of het bedrijfsleven. Nee, we gaan zelf aan de slag.”

We gaan niet wachten op de overheid of het bedrijfsleven

De buurt heeft een kennispartner gevonden in de TU Delft, ook dankzij een bewoner. Daar lag al een prachtig innovatief plan klaar. Fortuijn: “Simpel gezegd: met speciale, dubbellaagse zonnepanelen wordt niet alleen zonne-energie ‘geoogst’, maar ook de warmte die ónder de zonnepanelen ontstaat, en die anders zomaar vervliegt. Die warmte wordt in de zomer opgeslagen in de grond, en levert in de winter basis voor verwarming van je huis.”

Proefwijk

Het Ramplaankwartier is nu een voorbeeldwijk voor de TU Delft, zodat men kan onderzoeken of het plan ook in de praktijk haalbaar is. Bon: “Om te beginnen hebben we van ongeveer honderd woningen een energieprofiel gemaakt. Vervolgens is de TU Delft met die gegevens aan het rekenen gegaan.” Fortuijn: “Eind 2019 weten we of het idee uitvoerbaar en betaalbaar is. Er zijn nog wat haken en ogen, maar het ziet er goed uit. Een voorwaarde om te kunnen beginnen is overigens dat alle woningen in de wijk door isolatie energielabel C hebben. Denk aan dubbelglas, isolatie van vloer, muren en dak… Daar zijn we nu al mee bezig. We adviseren mensen en kopen bijvoorbeeld gezamenlijk isolatie in.”

Blauwdruk voor Haarlem

De projectgroep is vanaf het begin ook omarmd door de gemeente Haarlem. De ambitie is groot. “We willen dat er straks een blauwdruk ligt om ook andere wijken gasvrij te maken,” zegt Fortuijn. “De zoektocht die wij nu doorlopen, kunnen zij straks overslaan.” Volgens Bon kunnen andere wijken in Haarlem zich alvast voorbereiden. “Zet het onderwerp op de agenda bij je wijkraad. Zoek gelijkgestemden die duurzaamheid ook belangrijk vinden. Betrek je buurtgenoten bij het onderwerp. Begin alvast met isoleren van huizen, en trek daarin samen op. Wacht niet af, maar ga aan slag!”

Zoekt u als lokale werkgroep meer informatie of ondersteuning? Kijk dan ook eens op de sites van Hier Opgewekt en Energie Samen.

Haarlems Klimaatakkoord

SpaarGas is onderdeel van het Haarlems Klimaatakkoord. Afspraken tussen duurzame initiatieven, bedrijven, organisatie en andere partners vallen onder Haarlems Klimaatakkoord. Het akkoord gaat niet alleen over de vraag hoe we gasvrij worden, maar ook hoe we kunnen zorgen dat afval hergebruikt wordt als grondstof. En hoe we onze stad kunnen voorbereiden op het veranderende klimaat. Wilt u aansluiten bij een bestaande afspraak uit het Haarlems Klimaatakkoord of heeft u zelf een idee dat helpt de duurzame doelen te halen? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@haarlem.nl.

Week van de Duurzaamheid

Van 7 tot en met 13 oktober 2019 is de Week van de Duurzaamheid. In Haarlem kun je zondag 6 oktober al naar het gratis duurzaamheidsfestival Mugfest op de Grote Markt. Geniet van ‘gered voedsel’ tijdens een van de Tenminste Houdbaar Tot-diners of shop een duurzame nieuwe outfit op de Groene Kledingroute.

Tekst: Greetje van de Pol
Foto: SpaarGas

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • De Groene Mug - Duurzaam Haarlem