'Radiatorfolie ligt in huis, nu nog aanbrengen'

  • 9 januari 2020

Sofie Krop huurt samen met haar vriend een huis in de Slachthuisbuurt. Ze is al veel bezig met duurzaam leven maar vindt het best lastig om thuis aan de slag te gaan. Daarom liet Sofie een energiecoach op bezoek komen.

Energiecoach Freia (links) neemt samen met Sofie (rechts) de vragenlijst door.

Sofie werkt bij koffiezaak Native. Ze is al veel bezig met duurzaam leven: “Ik scheid mijn afval, maar heb ondertussen nog oude lampen. En de rol radiatorfolie ligt al in huis, ik moet het alleen nog aanbrengen!” Een vriendin van Sofie had vorig jaar een energiecoach op bezoek en kreeg veel goede tips. Nu komt energiecoach Freia van Viersen bij Sofie langs.

Verwarming op 19,5 graden

Sofie: “Voordat Freia zou komen had ik de neiging door het huis te gaan en nog aanpassingen te doen, net zoals je eerst alles opruimt voordat iemand op bezoek komt. Maar ik heb dat bewust niet gedaan. We doen ondertussen best wel veel. Met de app van onze energieleverancier kan ik ons dagelijks verbruik in de gaten houden. Ons gemiddelde verbruik is veel lager dan anderen. We zetten de verwarming op 19,5 graden en trekken een warme trui aan. Koffie uit het koffiezetapparaat laten we niet op de warmhoudplaat staan maar houden we warm in een thermoskan. En we hangen onze kleren uit en trekken als het fris ruikt het nog een dagje langer aan. Het is ook beter voor je kleren als je ze niet te vaak wast.”

Grotere aanpassingen

Sofie vindt een energiecoach die op bezoek komt een goed initiatief, ook voor mensen die geen eigen huis hebben. “Ik huur mijn huis en kan daardoor niet zelf investeren in bijvoorbeeld isolatiemaatregelen. Ik zou wel graag adviezen willen krijgen over hoe je zelf grotere aanpassingen aan je huis met goedkeuring van de woningcorporatie kunt doen. Tijdens het gesprek met de energiecoach kreeg ik vooral adviezen over douchen, wassen, verwarmen en energiezuinige apparaten.”

Douchen is guilty pleasure

Sofie en haar vriend zijn bewuste Haarlemmers, maar douchen is hun guilty pleasure. “We douchen best vaak, soms twee keer per dag, ook na het sporten en we douchen ook lang. Als we 5 minuten douchen kunnen we 250 euro per jaar besparen. Waarop mijn vriend zei: ‘dat is nog geen euro per dag, dat vind ik het wel waard om lekker te douchen’. Besparen kan met een energiezuinige douchekop, maar onze cv-ketel bleek daar te oud voor. Nu hebben we een douchecoach – een zandloper – om toch te proberen korter te douchen.”

Samen door het huis

De energiecoach stelt allerlei vragen. Je loopt aan de hand van een vragenlijst als het ware door je huis en bekijkt waar je kan besparen. Met haar vriend heeft Sofie regelmatig discussies over duurzame vraagstukken, bijvoorbeeld of het stroom kost als je de stekker van een telefoonoplader in het stopcontact laat zitten. “Het antwoord van de energiecoach: ‘ja, dat kost geld en stroom.’ Daar hebben we nu een stekker met een aan- en uitknopje voor gekregen, zodat we het kunnen uitklikken. Ik heb wel ledlampen in onze leefruimtes maar nog niet in de gang, toilet en badkamer. Dat is allemaal halogeen. Waar laat je je oude lampen? Het gaat tegen mijn gevoel in dat je iets gaat vervangen als het nog werkt. We hebben een oude wasmachine, moet ik die dan vervangen voor een nieuwe energiezuinige versie? Al deze vraagstukken vind ik lastig. De energiecoach kan je daarover adviseren. Zo weet ik nu dat je een wasmachine beter kan vervangen als-ie ouder dan 12 jaar is.”

Bespaarproducten

Aan het eind van het bezoek mag je voor twintig euro bespaarproducten uitzoeken. “Ik ging voor een douchecoach - om toch te proberen korter te douchen –, een ledlamp en tochtstrippen. Onze deuren staan open voor onze kat, maar we verwarmen alleen de woonkamer. We hebben een dranger voor de slaapkamerdeur en daar plaats ik nu tochtstrippen om de kou niet in de woonkamer te laten.”

Positief effect

“Na het bezoek van de energiecoach heb ik meteen radiatorfolie geplakt. Ik vond het nog wel een klus, op de ene verwarming bleef het heel goed zitten, de andere verwarming had allemaal kringeltjes en daardoor was het lastiger. Maar het is gelukt!”

Gratis bespaaradvies van energiecoach

Wilt u ook gratis en vrijblijvend energieadvies en voor 20 euro bespaarproducten? De coach kan ook ’s avonds op bezoek komen. U kunt zich aanmelden via de organisatie !Woon.  Meer weten over duurzaam wonen en verbouwen? Kijk op www.haarlem.nl/gasvrijer.  

Tekst: Gemeente Haarlem | Foto: Jurriaan Hoefsmit