Project 'Onder de pannen' in Haarlem van start gegaan

  • 8 november 2019

Haarlemmers die een slaapkamer 'over' hebben, kunnen deze vanaf 8 november legaal verhuren aan een stadsgenoot die even geen thuis heeft. Het project 'Onder de Pannen' biedt op deze manier economisch daklozen tijdelijk een dak boven het hoofd. Onder de Pannen is een initiatief van de Regenboog Groep in samenwerking met gemeente Haarlem en woningcorporaties Pré Wonen, Ymere en Elan Wonen.

De afgelopen jaren groeit de groep economisch daklozen. Deze groep heeft bijvoorbeeld door verlies van een baan of door een echtscheiding tijdelijk geen onderdak. Onder de Pannen biedt deze mensen tijdelijk een dak boven het hoofd.

Wethouder Meijs: “Dit gaat om mensen zoals jij en ik. Zij hebben een acute vraag naar woonruimte en die is schaars in Haarlem. Met dit project helpen wij deze mensen en zorgen we ervoor dat er wat rust is voor hen om zaken op orde te brengen en een structurele woonoplossing te vinden. Tegelijkertijd geeft het verhuurders extra inkomen en kan het om nog meer redenen heel waardevol zijn om iemand bij je in huis te hebben.”

Hoe werkt het?

Haarlemmers die een kamer over hebben, kunnen deze tijdelijk onderverhuren aan een stadsgenoot die geen thuis heeft. Samen met de Regenboog Groep wordt zorgvuldig gekeken naar een goede match tussen huurder en verhuurder. Na toestemming van de verhuurder (zoals een woningcorporatie) voor deelname aan het project, tekenen de partijen een huurovereenkomst voor maximaal 12 maanden. De huurder bouwt geen rechten op. En de verhuurder wordt niet gekort op uitkering en toeslagen.

Aanmelden

Wilt u een kamer tijdelijk onderverhuren? Of heeft u zelf even geen thuis? U kunt zich als verhuurder of huurder aanmelden op www.onderdepannen.nl. Ook leest u hier meer informatie over het project.