Pitch bij Initiatievencafé bracht BAR BAREFOOT in stroomversnelling

  • 8 maart 2019

Sam Lochs wilde graag een uitgaansgelegenheid voor en door jongeren opzetten. Hoe pak je zoiets aan? Een pitch bij het Initiatievencafé zorgde ervoor dat haar idee in sneltreinvaart van de grond kwam.

Hoe is je idee ontstaan?

Sam: “Ik bezocht Barcelona, Budapest, Praag, Krakau, Londen en Berlijn - waar het als jongere makkelijk was iets leuks te vinden om uit te gaan. Er waren veel alternatieve barretjes. Ik zocht al een tijdje naar een creatieve plek in Haarlem, waar ik ‘likeminded people’ tegen kan komen. Een plek waar kunst en uitgaan met elkaar gecombineerd worden en een vrije mindset centraal staat. Ik bedacht: ‘Je kan wachten tot zo’n plek er komt, of ik kan het zelf opzetten.’ Dat ben ik gaan doen.

Het blote-voeten-idee is ontstaan doordat ik mijn ideale plek een huiselijke sfeer wilde geven. Thuis dans ik namelijk regelmatig in de keuken, met mijn moeder en broertje, op blote voeten of op sokken.”

Hulp van STAD

“Ik kreeg een tip om contact te zoeken met Stichting STAD. Daar werd enthousiast gereageerd op mijn initiatief, genaamd BAR BAREFOOT. Ik kon aan de slag. De basics van het organiseren regelt STAD voor en met je. Ze leren je bijvoorbeeld hoe je een begroting en een planning maakt.”

Initiatievencafé

“Ik zocht contact met de Wijkraad van Haarlem centrum, om te horen waar ik rekening mee moest houden bij het zoeken naar een locatie. Zij raadden me aan mijn initiatief te pitchen bij het Initiatievencafé in november. Die pitch bleek heel waardevol. Na mijn pitch werd ik direct met mensen in contact gebracht en sprak ik met de wethouder. Mijn initiatief is snel binnen gemeente Haarlem besproken. Na 2 weken hoorde ik dat het college geen bezwaren had dat ik BAR BAREFOOT als pop-up concept ging organiseren op mijn droomlocatie: de Egelantier.”

Open

“Als jongere zelf een locatie regelen, bleek lastig te zijn. Nu had ik door hulp van gemeente Haarlem dé locatie voor BAR BAREFOOT! De mensen die ik sprak bij de gemeente waren heel open. Dat had ik niet verwacht, omdat ‘de gemeente’ voor mij onbereikbaar voelde. Dat viel dus reuze mee! Wanneer duidelijk is wat je wilt en je dat concreet deelt, luistert de gemeente echt naar je en kun je in korte tijd veel bereiken.”

Pop-up

“Ineens kon ik het gaan doen: BAR BAREFOOT als pop-up initiatief! Tijd voor het regelen van vergunningen, inrichting, artiesten en promotie. BAR BAREFOOT ging leven. Toen was het zover: op 2 januari ging BAR BAREFOOT open.

In 5 dagen tijd hadden we 400 bezoekers. Best netjes met niet alleen succesformules op het programma, maar juist ook de minder bekende kunstvormen. Reacties waren positief en mensen informeerden meteen naar een volgende editie.

Als het aan mij ligt, komt die tweede editie er, in een tuin of aan het strand, écht op blote voeten. Nu moet ik eerst examen doen, ik zit in 6 VWO. Maar deze ervaring smaakt naar meer!”

Tips

“Mijn tips voor andere mensen die rondlopen met een idee: wees concreet en deel je plannen. En: blijf bij jezelf en blijf staan voor je idee. Ik geloof echt in de waarde van mijn initiatief en ondanks reacties zoals: ‘denk je nu echt dat dat kan?’ behield ik mijn drive om BAR BAREFOOT te openen. En last but not least: netwerken!”

Heeft u ook een initiatief?

Op 2 april 2019 houdt gemeente Haarlem weer een Initiatievencafé. Aanmelden hiervoor is nog mogelijk.

Bent u al bekend met HaarlemLink? Dit is een verbindend platform waarop alle Haarlemmers een initiatief kunnen aandragen of meedoen aan een initiatief. Op HaarlemLink staat ook een toolkit met tips, adressen en praktische informatie om uw initiatief op te tuigen.

Tekst: Joyce Goverde | Foto: Joyce Goverde

 

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Nieuws