Pionieren in de Keizer van Schalkwijk Midden

  • 23 mei 2019

Sinds april wonen Fleurine, Marloes en Nienke in hun gloednieuwe appartement in Schalkwijk Midden. Hier werd het voormalige UWV-kantoor omgetoverd tot de Keizer, een levendig complex met 111 appartementen. ‘Er zijn wilde plannen voor deze wijk!’

Van beton naar stadsbos. Verbinding tussen stad en groen. Meer schone lucht van CO2-filterende bomen. Dat is het idee achter het nieuwe Schalkwijk Midden, stad tussen de bomen. Met de officiële opening op 22 mei van het Keizer-gebouw aan het Surinamepad, is de start van deze nieuwe groene wijk een feit. Met als plan het voormalige kantorengebied tussen Schalkstad en het Spaarne Gasthuis te transformeren tot een aantrekkelijk, levendig en groen woonwerkgebied. Tot 2023 is de gemeente hier samen met verschillende vastgoedeigenaren zeker zoet mee. Nog even geduld dus voor de pioniers van de Keizer.

‘Je woont hier heerlijk rustig terwijl het wel voelt als een stad’

Groen, water, rust

Marloes van Esdonk (29) trok onlangs met hondje Bink in haar nieuwe éénkamer-appartement van 42 m2. “Helaas moest ik m’n woonruimte in de Waarderpolder verlaten en elders in Haarlem op zoek naar iets betaalbaars. Dat werd de Keizer. Heerlijk dat alles zo nieuw is, hoewel het rond het gebouw voorlopig nog wel rommelig blijft met al die nieuwbouwprojecten om ons heen. Maar dat neem ik voor lief! Er is hier veel aandacht voor groen, water en rust. Daar plukken we over een jaar of 2 echt wel de vruchten van. Sowieso ben ik erg blij met de ligging. Je woont hier heerlijk rustig, terwijl het wel voelt als een stad. Er zijn zat winkels in de buurt en je zit zo op de snelweg. Ideaal met m’n werk en opleiding in Haarlem én Amsterdam!”

Bedrijf aan huis

Fleurine Menijn (27) woont met hond Cooper in een hoekappartement van 71m2. “Toen onlangs m’n relatie strandde, zocht ik naast eigen woonruimte ook een plek om te werken. Ik heb een eigen bedrijf als diëtist. In de Keizer woon ik beneden in een deel van het gebouw waar alleen mensen met een eigen bedrijf wonen. We hebben zelfs een 2e opgang voor klanten. Hoewel Schalkwijk niet direct bij me opkwam als woonlocatie, hoorde ik van vrienden dat dit een geweldige plek is. Zo fijn dat ik hier nu m’n eigen stekje heb met zowel een aparte woon-, slaap- als werkkamer. Ik weet dat er allerlei wilde plannen zijn voor deze wijk. Misschien met beneden een paar winkeltjes en een restaurantje. Wie weet. En ook qua groenvoorziening gaat er van alles gebeuren. Ik wacht het rustig af. Voorlopig zit ik hier goed!”

Prachtig gerestaureerd

Sinds 2 maanden woont Nienke Harthoorn (27) met vriend Vincent en hond Fuji in een keizerlijk appartement van 90m2. “Eindelijk een ‘eigen-huis-huis’ met alles voor onszelf. En zo leuk dat we een gezamenlijk dakterras hebben. Al een paar keer zaten we met mooi weer samen met wat andere bewoners boven. Leuk om zo nieuwe mensen te leren kennen. Ik denk dat 90% van de mensen hier onder de 35 is, lekker levendig dus. Het oude UWV-gebouw is prachtig gerestaureerd trouwens. Van binnen zit je goed, maar om ons heen is het nog rommelig. Onlangs werd er op een buurtbijeenkomst verteld hoe onze wijk er over een jaar of 5 uitziet. Er komt een groot park om ons heen met veel groen en water. Alleen aan de achterkant loopt straks nog een weg en voor is alles dan helemaal vrij. Klinkt goed toch. Tot nu toe vind ik het hier erg gezellig en het kan alleen nog maar beter worden!”

Tekst: Sabina Bles / Gemeente Haarlem | Foto: Marisa Beretta

U kunt dit artikel met bronvermelding overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws