Penning van verdienste voor Ger Vos

  • 8 november 2019

Het college van B&W van Haarlem heeft de Haarlemse penning van verdienste toegekend aan de dirigent Ger Vos (75). Dit vanwege zijn grote en langdurige inzet voor het Concertkoor Haarlem, een kwalitatief hoogstaand Haarlems oratoriumkoor. Met deze inzet heeft Ger Vos veel betekend voor de zangkunst in de regio Haarlem. Burgemeester Jos Wienen reikte de penning uit op zondagmiddag 10 november.

Het Concertkoor Haarlem, tot 1999 Koor Katholiek Haarlem, is in 1946 opgericht door de bekende Haarlemse componist, organist en dirigent Albert de Klerk. In 1991 nam Ger Vos het dirigeerstokje over. Hij reist sindsdien wekelijks van zijn woonplaats Wageningen naar Haarlem om het Concertkoor Haarlem te begeleiden. De dynamische, inspirerende maar ook veeleisende wijze waarop hij dit doet passen erg bij zijn stijl van werken. Ger Vos krijgt veel waardering voor zijn interpretaties met respect voor de componist, waarbij hij de emotie uit de muziek weet over te brengen. Solisten en orkesten van hoog internationaal niveau werken graag samen met het koor. Het aantal jongere koorleden van het Concertkoor Haarlem is de afgelopen jaren toegenomen.

Jaarlijks voert het Concertkoor Haarlem onder leiding van Ger Vos een groot koorwerk op hoog niveau uit. Dit jaar is dat het Requiem van Verdi, samen met KCOV Excelsior uit Amsterdam. Dit concert voeren de koren uit op 10 november in de Philharmonie in Haarlem en op 17 november 2019 in het Concertgebouw Amsterdam.

De uitreiking vond plaats op zondag 10 november, na afloop van na de uitvoering van Messa da Requiem van Verdi door het Concertkoor Haarlem & KCOV Excelsior Amsterdam, in de Grote Zaal van de Philharmonie, Lange Begijnestraat 11.