Parkeren is een vak, ook voor fietsers

  • 27 september 2019

In Haarlem wordt veel gefietst. In het centrum moet je vaak zoeken naar een plek om je fiets te stallen. Terwijl er in de bewaakte fietsenstallingen meestal genoeg plek is. Omdat de gemeente regelmatig de oproep krijgt iets aan de vele fietsen in de binnenstad te doen, zet zij vanaf 28 september stewards in om deze fietsenstallingen te promoten.

Vanaf zaterdag 28 september zijn er een maand lang elke zaterdag stewards aanwezig. Zij wijzen fietsers op de stallingen in de buurt. Ook helpen ze om de fiets in het bovenste rek te stallen in de stalling Smedestraat.  Op 28 september ziet u de stewards staan op de Grote Markt.

De vele fietsen in de binnenstad geven nu soms overlast. Ze staan her en der verspreid, blokkeren de stoep, staan voor een etalage  of de rekken zijn gewoon vol. Wanneer langparkeerders hun fiets in de fietsenstallingen zetten, wordt de overlast minder. De gemeente begrijpt dat de meeste mensen het fijn vinden om hun fiets gewoon voor de deur te zetten. Toch vraagt de gemeente Haarlemmers om anders om te gaan met het parkeren van hun fiets. Dat u uw fiets, net als uw auto, op een vaste plek parkeert. Bijvoorbeeld als je wat langer de stad in gaat om te winkelen of naar het café gaat.

Omslag

Parkeren in de fietsenstalling is best een omslag met hoe we nu onze fiets parkeren. Alleen bekendheid geven aan de fietsenstallingen is dus niet genoeg. De gemeente is daarom ook van plan om de openingstijden van de stallingen te verruimen, de fietsenstallingen een opknapbeurt te geven en de bewegwijzering te verbeteren. We onderzoeken ook wat nu precies de drempel is om je fiets in een stalling te zetten. Dan kunnen we die wellicht later nog wegnemen.

Heeft u zelf tips? Laat het weten via een e-mail aan antwoord@haarlem.nl, onder vermelding van 'fietsenstalling'. Meer informatie over de fietsenstallingen in het centrum leest u op www.haarlem.nl/fietsenstallingen.