Paarse Vrijdag op Haarlemse scholen

  • 13 december 2019

Vrijdag 13 december is het Paarse Vrijdag. Op veel middelbare scholen in Nederland dragen leerlingen en docenten die dag paarse kleding om te laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en dat ze ieders seksuele voorkeur accepteren. Ook in Haarlem doen verschillende middelbare scholen mee.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd omdat scholen in Nederland niet altijd een veilige plek zijn voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender- en intersekse (lhbti) jongeren. Wethouder Marie-Thérèse Meijs bezocht vanochtend het Sancta Maria waar zij samen met leerlingen de Regenboogvlag hees. Meijs: “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zelf kunnen kiezen van wie ze houden in Regenboogstad Haarlem. Helaas is dat nog niet overal het geval. Goed te zien hoe op het Sancta Maria en op ander scholen hier op deze manier aandacht voor wordt gevraagd.”

Leerlingen zetten zich in voor acceptatie

Op veel scholen zijn speciale groepen leerlingen die op hun school aandacht vragen voor lhbti. Deze leerlingen zijn onderdeel van het landelijke Gender & Sexuality Alliancenetwerk (GSA). Zij zetten zich het hele jaar door in voor acceptatie op hun school en informeren hun medeleerlingen over dit onderwerp. “Ik zit in de GSA omdat ik vind dat iedereen gelijk is en ik steun iedereen die zichzelf wil zijn.” vertelt Morgan Koning, een van de GSA leden van het Sancta Maria.

Foto: Jurriaan Hoefsmit