Nu slechtziend, straks blind

  • 23 augustus 2018

Casper van Dijk (21) en Peter Bakker (49) hebben een oogziekte waardoor ze steeds slechter gaan zien. Ze zijn allebei ambassadeur voor het Jaar van de Toegankelijkheid.

Casper en Peter weten dat ze door hun oogziekte blind worden, alleen niet wanneer. Peter is ook slechthorend. De een studeert, doet vrijwilligerswerk, gaat naar festivals. De ander heeft een gezin, een baan, houdt van hardlopen. Met de nodige aanpassingen kan het, al kost alles veel meer energie. In het kader van dit Jaar van de Toegankelijkheid in Haarlem zijn ze ambassadeur voor mensen met een zintuiglijke beperking. “Als ik met iemand in gesprek ben, moet die het wel even zeggen als hij wegloopt.”

Wazig

Met een bril op (de glazen lijken niet erg sterk) en een blindenstok in de hand komt Peter binnen. ”Ga hier maar zitten”, zeg ik, wijzend op de stoel tegenover mij. Dom, want hij kan niet zien waar ik naar wijs. Hij kan erom lachen. De verwarring (en ik blijk niet de enige) werd veroorzaakt door de combinatie van een gewone bril en een blindenstok. “Mijn bril helpt bij veraf kijken, maar is ook om mijn ogen te beschermen tegen laaghangende takken, verkeersborden of openstaande kastdeuren.” Op zijn telefoon demonstreert hij met een app hoe slecht hij ziet. Alleen in het midden is het beeld nog enigszins zichtbaar, daaromheen is alles wazig.

Vroeger was ik een zeikerd. Nu ben ik een doener.

Hardlopen

Peter heeft het ongeneeslijke syndroom van Usher, een combinatie van slechtziendheid en slechthorendheid. Eerlijk voegt hij eraan toe: “Vroeger was ik een zeikerd. Nu ben ik een doener.” Hij zit in het bestuur van Stichting Running Blind Amsterdam en loopt drie keer per week hard, met een buddy. “We zijn verbonden met een lintje en hij of zij zegt het als er een bocht of drempel aankomt.” Peter werkt parttime als systeembeheerder in Amsterdam. “Ik werkte in de zorg en wilde na tien jaar lichamelijk zwaar werk meer richting de begeleiding van bewoners. Dat ging niet, omdat ik niet alleen op een afdeling kan staan. Dan moet je ogen op je rug hebben en goed kunnen horen. Dus heb ik me laten omscholen tot ICT’er.”

Flinty’s

Casper kan overdag nog redelijk zien. Zodra het donker is, heeft hij een blindenstok nodig. Bij festivals wil de beveiliging nog wel eens moeilijk doen over zijn stok. “En na het uitgaan denken mensen dat ik er voor de grap mee loop, of ze trappen hem weg. Ik zorg dus dat ik ’s nachts nooit alleen over straat ga.” Hij is vrijwilliger in jongerencentrum Flinty’s. “Op vrijdag, na school, begeleid ik daar vrijwilligers, sta achter de bar en organiseer activiteiten.”

Op het hele Nova College – hij doet mbo sociaal-cultureel werk –  is nog één andere slechtziende student, vertelt Casper. “Waar zijn al die studenten met een beperking?” De benodigde aanpassingen, zoals strepen op de trap en een sleutel voor de lift, waren een hoop geregel en duurden anderhalf jaar. “Ik krijg al het lesmateriaal digitaal. Op mijn laptop kan ik tekst uitvergroten, laten voorlezen of omgekeerd contrast doen. Dat is minder vermoeiend.”

Vragen

“Mijn ouders merkten dat ik tegen dingen aanliep en op mijn zevende kreeg ik de diagnose retinitis pigmentosa, een ongeneeslijke, erfelijke oogziekte. Dat was een schok, want ik weet dat ik blind word. Mijn opa heeft het ook.” Casper werd een keer, vast met goede bedoelingen, aan zijn stok meegesleurd naar de juiste bushalte. “Je kunt beter vragen of iemand met een stok hulp nodig heeft, en een stukje meelopen.”

Tekst: Marieke Serruys | Foto’s: Marisa Beretta

Volgende week: Rob Veerman, ambassadeur voor mensen met een niet-aangeboren fysieke beperking.
Eerder in deze serie: het Jaar van de Toegankelijkheid en interviews met Femke en Danny, Ton, Sulya en Jan Willem, Jeroen en Stefan en Willemijn.

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws
  • Ondernemers