Nieuwbouw Centrum Schalkwijk gestart

  • 20 september 2019

Het zal niemand in Schalkwijk zijn ontgaan; de nieuwbouw van Centrum Schalkwijk is begonnen! Op 25 september is de officiële start van de bouw van het Floridablok.

Foto: Jurriaan Hoefsmit

Centrum Schalkwijk wordt het kloppend hart van de wijk, met 156 nieuwe woningen, grote supermarkten en een bioscoop van Kinepolis met 900 stoelen. Janneke Heinen, woordvoerster van de winkeliersvereniging Schalkwijk, is enthousiast over de vernieuwing. “We hebben er lang op gewacht, maar het is begonnen en iedereen vindt het spannend. Nu al zijn er naast de winkels tal van activiteiten, zoals de muziekschool, Draadkracht, Triple Threat en het Schalkwijk Theater. Centrum Schalkwijk heeft een maatschappelijke en culturele functie gekregen, die zich in de toekomst nog verder zal uitbreiden. We staan open voor goede ideeën van buurtbewoners. Kun je iets, zoals zingen of fotograferen en wil je dat laten zien? Meld het bij ons en dan kijken we wat er mogelijk is.”

Positief

Er wordt hard gewerkt aan een multifunctioneel centrum waar Schalkwijkers trots op kunnen zijn. “Tijdens de bouwwerkzaamheden zorgen we ervoor dat Centrum Schalkwijk zo goed mogelijk bereikbaar is”, vertelt Janneke. “Er is echt voldoende parkeerruimte in de parkeergarage. Winkeliers en bezoekers hebben elkaar nodig. Het vergt van iedereen een aanpassing, maar we vinden oplossingen. Ons gevoel is heel positief.”

Bioscoop

Hoe denkt het winkelend publiek over de vernieuwing? Mevrouw van der Linden likt aan een ijsje en wil er wel iets over zeggen. “Ik heb gehoord dat er een grote Aldi komt. Dat lijkt me handig, want die vind ik nu te ver weg.” Kim (21 jaar) ziet de bioscoop wel zitten. “We kijken series op Netflix maar voor een film gaan mijn vriendinnen en ik naar de bioscoop. Straks kunnen we er lopend heen. Ik hoop ook dat er een leuke kledingwinkel bijkomt zoals Zara of Bershka.”

We zijn er voor de wijk en doen het met én voor elkaar.

Meneer Kaya kijkt belangstellend door het hek bij het bouwterrein. Hij wacht op zijn vrouw. “Ik volg de werkzaamheden, want ik heb zelf ook in de bouw gewerkt. Wat er precies komt? Appartementen geloof ik, want er zijn te weinig woningen in Haarlem. Boodschappen doe ik niet, dat doet mijn vrouw.”

Verleiden

Jan Konijn, voorzitter van de winkeliersvereniging en bestuurslid van de vereniging van eigenaren, vindt het belangrijk dat ondernemers inspelen op de nieuwe consument. “De nieuwe generatie wil snel, goedkoop en comfortabel winkelen, het liefst met drie muisklikken. Wij moeten met deze tendens meegaan en ons publiek blijven verleiden. Om een voorbeeld te geven, in onze slagerij bieden we steeds meer verse kant- en- klaarmaaltijden aan, omdat daar veel vraag naar is.”

Hij ziet de toekomst positief tegemoet met voldoende kansen voor ondernemers die met hun tijd meegaan. “Centrum Schalkwijk zal compacter worden met uitgebreide functies en aandacht voor mens en milieu. Er komen nog 10.000 inwoners extra bij en met elkaar zorgen we voor een gezellig en levendig centrum.”

Hij benadrukt dat tijdens de bouw alle onderhoudswerkzaamheden in het huidige centrum gewoon doorgaan, zoals de dagelijkse schoonmaak en reparaties aan de tegelvloer. Kortgeleden is de ontruimingsinstallatie nog gemoderniseerd. “We vragen consumenten om vooral naar Schalkwijk te blijven komen, want we zijn er voor de wijk en doen het met én voor elkaar.”

Meer informatie

Meer informatie vindt u op centrumschalkwijk.nl.

Tekst: Mariette Peperkamp / Gemeente Haarlem

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws