Met je Festivalmaatje op het Veerplas Festival

  • 11 juni 2019

Het Veerplas Festival heeft afgelopen zaterdag als eerste Haarlemse evenement van dit seizoen gebruik gemaakt van Festivalmaatjes, herbruikbare bekers die bijdragen aan duurzamere evenementen. Festivalmaatjes laat je niet vallen, maar wissel je in!

De gemeente Haarlem introduceert Festivalmaatjes op Haarlemse evenementen. Deze herbruikbare glazen zijn van hard plastic en kunnen op het evenement gespoeld worden en opnieuw worden uitgegeven. Het gebruik van Festivalmaatjes is een van de duurzame alternatieven voor wegwerp plastic bekers. Organisatoren van evenementen kunnen de Festivalmaatjes vanaf het evenementenseizoen 2019 tegen gereduceerd tarief huren via de gemeente.

Verduurzaming evenementen

Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid: “Het is mooi om te zien dat festivals en evenementen steeds duurzamer worden. Ook in Haarlem werken we daar samen met de organisatoren hard aan. En ik ben erg blij om dit jaar een alternatief te presenteren voor de plastic wegwerpbeker: het Festivalmaatje! Evenementen, zoals het Veerplas Festival maken gebruik van deze, door de gemeente Haarlem ingekochte, herbruikbare glazen. Glazen die je dus niet weggooit maar inwisselt.”

Bart Geleijnse, organisator van het Veerplas Festival: “Het gebruik van de Festivalmaatjes is een van de duurzame maatregelen die we op het Veerplas Festival nemen om onze foot print zo klein mogelijk te houden.”

Wat betekenen Festivalmaatjes voor bezoekers van Haarlemse evenementen?

Op evenementen wordt duidelijk aangegeven of er gebruik wordt gemaakt van Festivalmaatjes. Als dit zo is, betaal je bij aankoop van je eerste consumptie statiegeld voor het glas. Bij het halen van een nieuwe consumptie lever je je glas in en krijg je een nieuw glas. Verlaat je het evenement? Lever dan je glas in en je krijgt het statiegeld terug.

Foto: Cas Kerkwijk