Maand van de Democratie

  • 11 januari 2019

Van 15 januari tot 15 februari organiseert de gemeente gesprekken, discussies, lezingen, enquêtes en workshops om met elkaar het gesprek te voeren over de Haarlemse lokale democratie.

Opgehaalde ideeën en suggesties worden vertaald naar concrete voorstellen aan onze gemeenteraad om de lokale democratie te vernieuwen. Met als doel Haarlem een nog mooiere en fijnere plek te maken om te wonen en te verblijven, met meer ruimte voor initiatieven uit de stad.

Samen maken we de stad

De betrokkenheid en invloed op het bestuur van onze stad houdt niet op bij één keer in de vier jaar stemmen tijdens de lokale verkiezingen. Veel Haarlemmers willen vaker meepraten, meedenken en meedoen. Bijvoorbeeld door zelf initiatief te nemen een maatschappelijke uitdaging aan te pakken. Of door eerder en vaker invloed te hebben op besluiten die het gemeentebestuur neemt.

Het gemeentebestuur van Haarlem wil graag meer ruimte bieden aan betrokken Haarlemmers en meer Haarlemmers betrekken. Maar hoe doe je dat op een democratische wijze? Hoe bereikt de gemeente ook Haarlemmers die normaal niet mee doen aan participatieprojecten? En hoe en waarover zou je als bewoner of initiatiefnemer meer zeggenschap willen hebben?

Denk en praat mee

Heeft u ook ideeën hoe de gemeente aan de lokale democratie kan werken? Laat het ons weten via de website www.haarlem.nl/nieuwedemocratie of kom en praat met ons mee tijdens een van de activiteiten deze maand. Bekijk de agenda.

Vervolg

Op 13 februari sluit de gemeente de Maand van de Democratie af met een democratisch café in het Seinwezen in Haarlem. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Na de afsluiting wordt alle input en de resultaten van de gesprekken, enquêtes en discussies verwerkt tot een aantal concrete aanbevelingen aan het gemeentebestuur om de lokale democratie te versterken.