Leve de democratie!

  • 3 september 2019

Uit onderzoek blijkt dat de kloof tussen burgers en de politiek steeds groter wordt. Tegelijkertijd nemen meer Haarlemmers het initiatief om iets voor de stad en voor elkaar te betekenen. Deze ontwikkeling vraagt een nieuwe rol van de overheid, ambtenaren, college én raad. Maar ook van bewoners zelf. En hoe doe je dat op een democratische manier? Met het programma Nieuwe Democratie wordt de komende jaren geëxperimenteerd met nieuwe samenwerkingsvormen tussen Haarlemmers, college, raad, partners en ambtenaren. Met elkaar naar het democratiefestival in Nijmegen is een stap.

Gelukkig was de bus vanuit Haarlem iets groter.

Niet alleen in Haarlem worstelen we met de vraag hoe er beter kan worden samengewerkt tussen burgers, college, raad, partners en ambtenaren. Het is echt een landelijke trend. Daarom was op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus het eerste landelijke Democratiefestival. Duizenden inwoners uit heel het land gaan met elkaar, politici, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven in gesprek over het Nederland van nu en straks.

Dus stonden op vrijdagochtend 30 augustus om kwart over negen op het Verwulft een groep Haarlemse bewoners en ambtenaren met Jur Botter, wethouder van het programma 'Nieuwe Democratie' te wachten op de bus naar het eerste Democratiefestival in Nijmegen.

In de bus nodigen wethouder Botter en Angelina Scalzo, drijvende krachten achter het programma Nieuwe Democratie, de festivalgangers uit om alvast met elkaar in gesprek te gaan. Eenmaal aangekomen in Nijmegen zit de stemming er goed in.

Het festivalterrein is schitterend gelegen op een eilandje midden in de rivier met de stad op de achtergrond. Voorzien van een festivalbandje waaieren de Haarlemmers uit over het zonovergoten terrein om zich te laven aan de democratie. Het programma is gevarieerd met honderd debatten, lezingen, live interviews, optredens stadssafari's, exposities en typische festivalzaken, zoals een politiek circus en een zweefmolen.

Om kwart over acht ontmoeten de Haarlemmers elkaar weer voor de terugreis. Allemaal zijn ze vol lof. Zo zegt Jur Botter: “Ik zag er best een beetje tegenop om na een volle en drukke werkweek met iedere avond iets een hele dag naar een festival te gaan. Maar ik kom vol inspiratie terug. We doen veel, maar er is nog veel meer te doen!”

Ook bewoner Marja heeft een waanzinnig leuke dag gehad: “Er zijn zoveel verschillende manieren om met elkaar in gesprek te gaan op een laagdrempelige manier en met veel humor. Zo vertelde Sunny Bergman maker van documentaires als “Wit is ook een kleur” over microactivisme.” Haarlemmer Jan Appel haakt daarop in: Ik ben een echte activist op microniveau. Ik zet me in voor mijn buurt, maak me hard voor extra prullenbakken en projecten als Oostpoort en de Amsterdamse vaart. Vandaag hebben een feestje voor de democratie mogen vieren. Morgen ga ik weer terug naar de realiteit in De Amsterdamsebuurt.”

Als het aan de festivalgangers ligt, gaan ze allemaal volgend jaar weer. “Laat iedereen iemand meenemen die anders nooit zou gaan.” is het laatste voorstel. Iedereen knikt instemmend.

Wilt u volgend jaar ook mee en bent u nieuwsgierig naar Haarlemse initiatieven en experimenten? Kom dan eens naar het initiatievencafé!