Kleding krijgt een langer leven via Paswerk

  • 3 juni 2021

Per jaar gooien we in Haarlem naar schatting een miljoen kilo kleding weg. Veel van die kleding komt gelukkig terecht in de textielbakken van Spaarnelanden of wordt naar de kringloopwinkel Snuffelmug gebracht. Bij Paswerk wordt de levensduur van deze kledingstukken namelijk verlengd.

De kleding uit de textielbakken wordt verkocht, vermaakt of naar het buitenland gestuurd om daar verder verhandeld te worden. Tom Wielart (40) is acht jaar geleden begonnen met het opzetten van een textielcentrum binnen het bedrijf. Tom: “Gelukkig kunnen we 85% van de kleding die we ontvangen op verschillende manieren hergebruiken. Dat gebeurt door kleding te verkopen in onze kringloopwinkel Snuffelmug. Soms herstellen we kledingstukken, vooral van de grote merken. Een deel van de kleding gaat naar andere landen, zoals Afrika of Oost-Europa waar het verkocht wordt aan handelaren die het weer op de markt brengen. We werken samen met sorteercentra, textielrecyclingbedrijven en een stichting in Hoofddorp, zodat we zeker weten dat de kleding op de juiste plek terechtkomt. Van kleding die niet meer te dragen is maken we in ons naaiatelier weer andere producten zoals kussenhoezen. Uiteindelijk blijft slechts 15% van het materiaal uit de textielbakken over wat we niet kunnen hergebruiken. Dat gaat naar Spaarnelanden. Gelukkig daalt dat percentage gestaag door allerlei nieuwe initiatieven op het gebied van grondstof hergebruik. Het doel is natuurlijk dat we uiteindelijk veel minder kleding weggooien met zijn allen!”

Succesfactoren

Bij Paswerk worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk geholpen en gehouden. “Toen ik hier in 2013 kwam werken deden we nog niets binnen Paswerk met textiel. Nu is er een textielsorteercentrum en het kringloopbedrijf is uitgegroeid tot twee kringloopwinkels met wereldwijde contacten in de textielhandel. Super natuurlijk! Maar het meest trots ben ik op de mensen met wie ik dit werk doe. Toen we met deze afdeling begonnen, waren niet alle medewerkers even enthousiast. De meesten hadden al op verschillende plekken binnen Paswerk gezeten. En nu werken er 20 mensen aan textiel en draaien zij zelfstandig de afdeling. Dat is echt gaaf om te zien. Maatwerk, aandacht en kijken naar talenten zijn de belangrijkste succesingrediënten. Meer verklap ik niet,” voegt Tom lachend toe.

Modebewust

“We krijgen veel vragen van bijvoorbeeld verwerkingsbedrijven, gemeenten, maar ook van hogescholen, zoals de modeacademie. Zo komen er bijvoorbeeld  met regelmaat een paar modebewuste meiden langs die ons een update geven van wat mensen wel en niet dragen. Zo zorgen we dat in de kringloopwinkels kwalitatief goede, maar ook hippe kledingstukken hangen. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen en een rondleiding te krijgen in het textielsorteercentrum. Ook staan we open voor ideeën hoe we nog meer aan verduurzaming kunnen werken.”

Categorie:

  • De Groene Mug - Duurzaam Haarlem