Kinderburgemeester en kinderraad van start!

  • 27 augustus 2020

Woensdagmiddag is de 11-jarige Quinten geïnstalleerd als kinderburgemeester van Haarlem. Ook heeft Haarlem nu voor het eerst een eigen kinderraad.

De kinderen legden één voor één een officiële eed af, in het bijzijn van burgemeester Jos Wienen en wethouder Onderwijs Jur Botter. Daarin beloofden ze trouw te zullen zijn en hun afspraken na te komen. De volledige kinderraad bestaat uit: Alma, Demy, Jonas, Jools, Kees, Kirsten, Luke, Mart, Marwan, Maryem, Mikay, Nora, Quinten, Reda, Soukaina, Tjerk, Wiecher en Willem.

Als laatste werd kinderburgemeester Quinten geïnstalleerd. Hij kreeg een paar tips mee van Jos Wienen (als ene burgemeester aan de andere) en hij kreeg de speciale ambtsketen om.

Verkiezing

Op 24 juni 2020 hebben 18 kinderen van 9 basisscholen via een verkiezing gestemd wie va hun de eerste kinderburgemeester van Haarlem zou worden. De deelnemende scholen waren de Al Ikhlaas, Dr. H. Bavinckschool, Don Boscoschool, Koorschool Sint Bavo, Liduinaschool Timorstraat, Molenwiek Dalton, Veronicaschool, de Willem van Oranje school en het IKC Zuid-Kennemerland Haarlem.

De 10 kinderen die kinderburgemeester wilden worden, vertelden eerst in 1 minuut waarom zij dachten dat zij een goede kandidaat te zijn en welke onderwerpen zij belangrijk vonden. Het ging om onderwerpen zoals racisme en discriminatie, minder zwerfafval op straat, aandacht voor ouderen en eenzaamheid.

Daarna mochten alle kinderen stemmen op hun favoriet. Quinten de Lange van basisschool Molenwiek Dalton kreeg de meeste stemmen. De andere kinderen hebben een plek gekregen in de kinderraad.

Vragen?

Op 16 september is de eerste (echte) vergadering van de kinderraad en de kinderburgemeester. Zij komen daarna één keer per drie weken bij elkaar. Haarlemse kinderen kunnen de kinderburgemeester en kinderraad bereiken via kinderburgemeester@haarlem.nl.

Kinderlintjes

De kinderraad en kinderburgemeester reiken op 23 november 2020, de 775e verjaardag van Haarlem, kinderlintjes uit. Er zijn maximaal 3 lintjes te vergeven. Die zijn voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de gemeente Haarlem, hun medemens, de natuur en/of cultuur. Het mag om een individuele prestatie gaan, maar ook om een groep (dit telt dan als 1 lintje). Iedereen mag een kind of groep kinderen voordragen. Belangrijk is dat duidelijk wordt omschreven waarom specifiek dat kind een kinderlintje verdient. Kinderen voordragen kan tot 15 oktober 2020 via kinderburgemeester@haarlem.nl

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws
  • Nieuws