In magazine Ontmoet: aandacht voor eenzaamheid

  • 28 september 2017

11 oktober 2017: De verspreiding van het magazine Ontmoet loopt enige vertraging op. De verwachting is dat Ontmoet op korte termijn alsnog bij iedereen in de brievenbus ligt.

Alle Haarlemmers ontvangen in de maand oktober het eenmalige magazine Ontmoet! Met Ontmoet wil de gemeente eenzaamheid bespreekbaar maken en ontmoetingen tussen Haarlemmers stimuleren. Eenzaamheid is een groot maatschappelijk vraagstuk dat onder alle leeftijden voorkomt en kan leiden tot andere ernstige klachten. Ook in Haarlem ervaren veel mensen eenzaamheid. Aandacht hiervoor is essentieel! Bewustwording is een eerste stap in het tegengaan van eenzaamheid. Het magazine bevat persoonlijke verhalen, veel achtergrondinformatie en een handige informatiegids met relevante adressen.

Uit onderzoek van de GGD, adviesbureau Movisie en de gemeente blijkt dat eenzaamheid in Haarlem meer aandacht nodig heeft. Maar liefst 40% van de Haarlemmers voelt zich wel eens eenzaam, 8% is dat ernstig of langdurig. Toch is bestrijding in de praktijk vaak lastig. Er rust een taboe op het thema en veel mensen vinden het lastig eenzaamheid te herkennen. De gemeente wil hier met het magazine verandering in brengen door handvatten te bieden voor het herkennen en bespreekbaar maken van eenzaamheid in de eigen omgeving.

Meer informatie

Het magazine Ontmoet is onderdeel van het ‘Jaar van de Ontmoeting’. Ontmoet is door de gemeente Haarlem in samenwerking met het Straatjournaal en partners van het Jaar van de Ontmoeting gemaakt. De Haarlemse gemeenteraad heeft 2017 uitgeroepen tot het Jaar van de Ontmoeting. In dit jaar organiseren de gemeente en diverse organisaties veel activiteiten om Haarlemmers meer met elkaar in contact te brengen. Lees meer over eenzaamheid en het Jaar van de Ontmoeting op www.haarlemontmoet.nl. Hier staan ook leuke activiteiten waarbij Haarlemmers elkaar leren kennen.