Hoe kun je zelf meeuwenoverlast verminderen?

  • 7 maart 2018

Het broedseizoen van de meeuwen staat weer voor de deur en voor sommige Haarlemmers is dit een periode van ergernis. Iets meer dan de helft van de inwoners zegt namelijk overlast van de dieren te ervaren. Gelukkig weet faunaspecialist Johan Stoelwinder van PCF Holland/Anticimex raad. Hij legt uit wat Haarlemmers kunnen doen om de overlast te verminderen. Bovendien weet hij waarom meeuwen de laatste decennia steeds vaker de stad opzoeken.

Op zoek naar eten

Johan vertelt: “Meeuwen zoeken mensen op. Simpel gezegd staat de aanwezigheid van mensen namelijk gelijk aan de aanwezigheid van voedsel. Bovendien heeft de komst van de vos in het duingebied waarschijnlijk tot gevolg dat het broeden van meeuwen daar afneemt. Daardoor gaan zij op zoek naar een alternatief broedgebied in de stad. Mogelijk is ook de ‘aanlandplicht’ van vissersboten een oorzaak. Vroeger mochten vissers een deel van de gevangen vis overboord gooien. Dat was een belangrijke voedselbron voor de meeuwen. Tegenwoordig mag dat niet meer.”

Ondergrondse afvalcontainers

Meeuwen trekken daarom naar steden in de omgeving. Johan legt uit: “De dieren zoeken naar voedsel in de stad. Want hoewel veel gemeenten ondergrondse afvalcontainers aanleggen, zijn er nog altijd bewoners die hun afvalzakken buiten laten staan. Als veel mensen dat doen, trekt dat meeuwen aan. We adviseren dan ook afval niet op straat of op het balkon te plaatsen. En natuurlijk is het niet verstandig de meeuwen te voeren.”

Grind en takjes

Zodra meeuwen voedsel hebben gevonden, is de kans namelijk groot dat zij in de nabijheid gaan nestelen. Dat gebeurt vanaf eind april, vaak op platte daken waar voldoende nestmateriaal te vinden is. Johan: “Door de aanwezigheid van grind heeft zo’n dak iets weg van hun oorspronkelijke leefomgeving. Voor de meeuwen is dat ideaal.” Daarom adviseert de gemeente in het voorjaar regelmatig het dak op te gaan, mits dit niet gevaarlijk is. Door de aanwezigheid van mensen wordt het een minder aantrekkelijke nestelplek. Bovendien helpt het om een dak schoon te houden, zodat meeuwen geen nestmateriaal kunnen vinden.

Beschermd dier

Als dat niet helpt, kan Johan uitkomst bieden. “Meeuwen zijn beschermd en mogen daarom tijdens het broedseizoen niet zomaar worden verstoord. De gemeente Haarlem beschikt echter over een speciale ontheffing. Met de ontheffing mag het onderzoek doen naar methoden om meeuwenoverlast te bestrijden. PCF Holland/Anticimex doet voor de gemeente onder meer aan ‘nestbeheer’. Daarmee voorkomen we dat eieren uitkomen. Ook plaatsen wij professionele meeuwenwering. Het zijn effectieve methoden om overlast te verminderen. De oplossing is wel lokaal: de meeuw zal op zoek gaan naar een andere locatie voor het nest. Het is daarom raadzaam buren hierbij te betrekken.”

De gemeente Haarlem biedt een vergoeding aan voor nestbeheer en het plaatsen van meeuwenwering. Kijk voor meer informatie op www.haarlem.nl/meeuwenoverlast.