Het lekkerste water? Dat komt gewoon uit de kraan!

  • 25 juni 2019

Water drinken is gezond! Om het drinken van water te stimuleren, staan er op 11 plekken in Haarlem watertappunten. U kunt uw flesje of bidon daar gratis vullen.

De watertappunten zijn neergezet door PWN en de gemeente Haarlem. “Kraanwater in Nederland behoort tot het beste van Europa. Toch zien we dat veel mensen nog flesjes water kopen. Deze worden vaak weggegooid, wat weer bijdraagt aan de plastic soep,“ vertelt Thea de Vries, sectordirecteur Drinkwater bij PWN. “Per dag worden er ongeveer 500 duizend plastic flesjes weggegooid. Hier wilden wij als PWN iets tegen doen.”

Ontwerp

In de openbare ruimte was weinig mogelijkheid om een flesje water te vullen. In het toilet van een restaurant kan dit vaak wel, maar of dit ook de meest hygiënische oplossing is? Daarom kwam PWN met het idee om een tappunt te ontwikkelen waarbij mensen makkelijk hun flesje kunnen vullen met water. Deze tappunten bieden zij aan bij gemeentes in Noord-Holland.

Samen met een Haarlems ontwerpbureau is gekeken naar een goed ontwerp voor zo een tappunt. “De tappunten staan buiten, dus het is belangrijk dat ze bestand zijn tegen vandalisme”, vertelt Petra Creemers, communicatieadviseur bij PWN. Het ontwerp is zo gemaakt dat mensen alleen een flesje bij kunnen vullen bij de tappunten. “Als mensen uit een kraantje gaan drinken of dieren hier ook uit kunnen drinken wordt het al snel onhygiënisch.”

Duurzaam

Door je waterflesje bij te vullen ben je op meerdere manieren duurzaam bezig. Omdat je geen nieuw flesje aanschaft draagt dit bij aan het verminderen van de berg plastic. Ook het transport van het water is een stuk duurzamer. In Nederland ligt een enorm leidingenstelsel waar het kraanwater doorheen gaat. Wanneer u een flesje in de winkel koopt heeft dit flesje er al een of meerdere autoritten opzitten. En daarnaast is het water uit een tappunt gratis en dus voordelig voor de portemonnee.

Kaart

In totaal staan er in Haarlem nu 11 tappunten. Kijk voor een kaart met alle tappunten op www.pwn.nl/overzichtskaart.

Drinkwater in Haarlem

Het drinkwater dat uit de Haarlemse kranen en tappunten komt, is voornamelijk afkomstig uit het IJsselmeer en de Lek. Na zuivering gaat dit water via meer dan 10 duizend kilometer leidingnetwerk naar alle huishoudens en bedrijven in Noord-Holland. Wist u dat kraanwater veel goedkoper is dan water dat u in de winkel koopt? Een flesje water van 0.5 liter kost bij een tankstation zo’n € 1,50. Terwijl u voor 1.000 liter kraanwater zo’n € 1,50 betaalt.

Foto: Marisa Beretta