Het is nog niet te laat als de deurwaarder komt

  • 19 juni 2020

Fred is belastingdeurwaarder bij Cocensus, het bedrijf dat in Haarlem en omstreken de gemeentelijke belastingen int. Wie deze niet betaalt, kan bezoek krijgen van Fred. Zo ver hoeft het in de meeste gevallen gelukkig niet te komen.

Alle inwoners van Haarlem krijgen te maken met gemeentelijke belastingen. Denk aan de onroerendezaakbelastingen, de afvalstoffen- en rioolheffing, hondenbelasting en parkeerbelasting. Cocensus voert deze belastingzaken voor de gemeente Haarlem uit. Het bedrijf int de belastingen en komt in actie als betaling uitblijft.

Meerdere kansen

Er staat dan niet meteen een deurwaarder op de stoep. Mensen die hun belastingaanslag niet binnen twee maanden betalen, krijgen voldoende gelegenheid om alsnog aan hun betalingsverplichting te voldoen. “Twee weken nadat de betalingstermijn is verstreken, verstuurt Cocensus een aanmaning”, vertelt belastingdeurwaarder Fred. “Dat is een betalingsherinnering waaraan kosten zijn verbonden. Wie niet op de aanmaning reageert, ontvangt een dwangbevel. Er volgt een brief waarin Cocensus aankondigt dat het beslag gaat leggen op het loon of de uitkering. Levert dit beslag niets of niet genoeg op, bijvoorbeeld omdat andere schuldeisers ons vóór waren, dan is het moment daar dat ik met het dwangbevel op zak bij de mensen op bezoek ga.”

Vaak is er een regeling te treffen.

Recht op kwijtschelding

In de 33 jaar dat Fred belastingdeurwaarder is, heeft hij duizenden keren op de stoep gestaan bij mensen met een betalingsachterstand. Meestal bij mensen die het niet breed hebben en in de schulden zitten. “Ze weten dat ik kom, laten me binnen en leggen uit waarom ze nog niet betaald hebben”, vertelt Fred. “Vaak hoor ik: ‘Ik heb de brieven gekregen en heb jullie maar niet gebeld, want ik heb het geld gewoon niet’. Dan leg ik ze uit dat ze beter wél hadden kunnen bellen. Veel mensen weten niet dat ze kwijtschelding kunnen aanvragen bij Cocensus: als ze te weinig inkomsten hebben, hoeven ze de gemeentelijke belastingen niet te betalen. Leg de situatie uit aan de invorderingsambtenaar, vraag wat de mogelijkheden zijn. Vaak is er een regeling te treffen.”

Oplossing

Kwijtschelding aanvragen kan ook al voordat de deurwaarder in beeld komt. Bij elk aanslagbilet dat Cocensus verstuurt, zit een formulier waarmee kwijtschelding kan worden aangevraagd. “Er staan vijf vragen in die je kunt beantwoorden om te weten of je voor kwijtschelding in aanmerking komt”, zegt Fred. “De vragen zijn zo geformuleerd dat ze voor iedereen te begrijpen zijn.” Er zijn meer manieren waarop Cocensus de mensen tegemoetkomt. “Ik adviseer iedereen om bij een volgende aanslag een machtiging voor automatische incasso te geven, zodat de aanslag in termijnen kan worden betaald. Dan is er ook nog het Sociaal Wijkteam dat kan helpen. Als ik bij een bezoek aan huis de indruk krijg dat er meer aan de hand is dan alleen deze betalingsachterstand, vraag ik of het goed is dat ik de maatschappelijk werkers van het Sociaal Wijkteam inschakel.”

Schakel hulp in

Fred en zijn collega’s komen dus niet alleen langs om geld te halen, ze willen ook een deel van de oplossing zijn. “Schakel hulp in als je schulden hebt, is mijn belangrijkste advies”, zegt Fred. “Dat advies geef ik ook als ik met een team van gemeente Haarlem voorlichting geef op middelbare scholen. Als je achttien wordt, krijg je er veel financiële verantwoordelijkheden bij. Het is belangrijk dat je al op jonge leeftijd leert om verstandige keuzes te maken."

Tekst: Els Meijers

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws