Het campinggevoel voor de deur

  • 11 juli 2019

Het is gezellig druk in de Soutmanstraat. Aan lange picknicktafels knutselen kinderen ijverig aan hun eigen kleurrijke mozaïektegel. Ouders drinken een bakkie en kletsen bij. Een maand lang is de straat tussen de nummers 40 en 50 afgesloten voor verkeer en omgetoverd tot Leefstraat. En dat leeft zeker!

Een groot stuk kunstgras markeert het leefgebied van de Leefstraat. Daarop staan picknicktafels, eigengemaakte zitjes van pallets, bloembakken en speelgoed. Geen auto’s en fietsen, maar spelende kinderen die de voordeur in en uit rennen.

Het is zo leuk en gezellig. Er is veel meer contact met de buurt.

Borrelen op straat

Pippa (7) legt de laatste hand aan haar stoeptegel. “Ik vind dit heel leuk om te doen, maar ik krijg er wel hele vieze handen van.” Haar tegel vol gekleurde steentjes krijgt straks een plekje in de achtertuin.
Pippa’s moeder Lilian is blij met de Leefstraat. “Het is zo leuk en gezellig. Normaal zitten we vaak in de achtertuin, nu borrelen en kletsen we voor op straat. Er is veel meer contact met de buurt.” Van 22 juni tot en met 20 juli staat er wekelijks iets leuks op het programma. Van vrijdagmiddagborrel tot zondagochtendyoga en van vogelhuisjes knutselen tot vergroenen van de straat.

Veilig spelen

Ook Timo van nummer 45 is enthousiast, net als z’n kinderen Loek en Mia. “Zodra ze wakker zijn willen ze naar buiten. Maar tien uur is de regel. Het is ook goed om met z’n allen een paar afspraken te maken bij zo’n buurtinitiatief. Dan weet je waar je aan toe bent. Zo mogen de voetballende kinderen de bal alleen laag houden. Dan blijven de ramen heel en spelen ook de allerkleinsten veilig buiten.” Loek zit met z’n voetbal opschoot bij z’n vader. Of hij ook zo’n mooie tegel heeft versierd? Hij knikt verlegen. “Jazeker, met een jachtluipaard erop”, vertelt Timo. “Zusje Mia knutselde een koets met hartjeswielen. Aan fantasie geen gebrek!”

Racebaan

Toch was niet de hele straat gelijk enthousiast over de Leefstraat, een initiatief dat een paar jaar geleden in Haarlem met hulp van de gemeente is gestart. “Niet iedereen zit te wachten op buurt-bbq’s en spelletjesavonden”, vertelt Jens van nummer 40. “Of op een maandlang niet voor de deur parkeren en geen doorgaand verkeer. Maar juist dat snelle rijden was de aanleiding. Wij wonen in een woonerf, waar je maar 15 km/uur mag. Toch racen ze hier soms als een dolle. Hoe fijn is het dan als je kinderen zo de deur uit kunnen lopen om te spelen. Fietsers en jongelui op scooters stappen ook altijd keurig af. Dat gaat heel goed. Er is zelfs een speciale keerlus gemaakt in de straat. En voor een buurvrouw die slecht ter been is, richtten we een speciale parkeerplek in pal naast de Leefstraat. Dat werkt perfect. Inmiddels zijn de meeste buren best enthousiast. Er ontstaat leuke contacten en als je niet mee wilt doen is dat ook prima. We zorgen elke avond dat de straat netjes is opgeruimd en dat alle kussens in de daarvoor bestemde bakken zitten. Want op overlast zit niemand te wachten!”

Maand is prima

Ondertussen spelen bonus opa Niek en oma Inge vanaf de zelfgemaakte palletbanken een potje jeu de boules met de kleintjes Maximo en Sol van nummer 49. Niek: “Wij komen uit Woerden en passen af en toe op. Samen met Max heb ik net een robot-mozaïektegel gemaakt en nu doen we nog een spelletje. Zo fijn dat dit veilig voor de deur kan.”

Tekst: Sabina Bles / Gemeente Haarlem | Foto Jurriaan Hoefsmit

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Stadsnieuws